ABD Savunma Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmada, uçak yolculuklarında korona virüsünün bulaşma riskinin son derece düşük olduğu tespit edildi. Araştırma sonuçlarının altı aydan uzun bir süre ve 300 ayrı uçuşta 38 saatten fazla uçuş ve 45 saat de yerde geçen zamanda yapılan testler sonucu ortaya çıktığı belirtildi.
Araştırmaya göre, bir uçaktaki koltukların tamamı dolu olsa dahi maske takan bir kişinin aldığı nefeste virus içeren parçacık bulunma oranı, ortalama yüzde 0,003. Bu sonuç, uçakta sadece bir korona virüsü taşıyıcısının olması ve yolcuların kabin içinde koltuklarından kalkmaması halinde geçerli oluyor.
Her testin, binlerce öksürük olması halinde çevreye yayılacak, 180 milyon parçacık kullanılarak yapıldığı ifade edildi. Araştırmada, Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Dairesi, Boeing ve diğer bazı kurumlar yer aldı.
PARÇACIKLARIN YÜZDE 99.99’U FİLTRELENİYOR
United Havayolları’na ait Boeing 777 ve 767 tipi uçaklarda yapılan denemelerde, maske takmanın, yan koltukta oturan yolcu öksürse bile bulaşma riskini asgari seviyeye düşürdüğü görüldü. Uçaklardaki havalandırma ve filtreleme sistemleri sayesinde altı saat içinde kabindeki havadaki parçacıkların yüzde 99,99’unun filtrelendiği tespit edildi.
‘NEREDEYSE İMKANSIZ’
Buna göre sağlıklı bir kişinin, aynı uçakta bulunduğu hasta bir kişiden virüsü kapabilmesi için 54 saat aynı uçak içinde uçmaları gerektiği sonucu ortaya çıktı. Denemelerin ardından bir açıklama yapan United Havayolları yöneticisi Toby Enqvist “Bu sonuçlar bir United uçağında, uçak tamamen dolu dahi olsa korona virüsü kapmanızın neredeyse imkansız olduğunu gösteriyor” dedi. (Kaynak: Amerika’nın Sesi)