Cumartesi, Eylül 14, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Senatör: ABD, İncirlik Hava Üssü’nü kapatırsa Yunanistan’ı ‘alternatif’ olarak görüyor

ABD ve Türkiye, 1952’de NATO ittifakına katılmalarından bu yana müttefik olmalarına rağmen, Washington ve Ankara’nın çıkarları giderek daha çelişkili hale geldikçe, iki ülke arasındaki gerginlikler son yıllarda arttı.

Türk kuvvetlerinin geçen Ekim ayında ABD müttefiki Kürt milislere saldırmak için Amerikan ileri karakollarını geçerek yarıştığı Suriye’de ve Ankara’nın ABD’nin itirazlarına rağmen Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alması ve buna yanıt olarak F-35 programından çıkarılması, onlarca yıldır bölgede NATO için askeri lojistik merkez olarak hizmet veren kilit olan İncirlik Hava Üssü’nü tehlikeye atabileceğini artırdı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin Avrupa alt komitesine başkanlık eden Senatör Ron Johnson, Washington Examiner’a Cuma günü verdiği demeçte, “İncirlik’e ne olacağını bilmiyoruz. En iyisini umuyoruz ancak en kötüsünü planlamalıyız.” dedi.

Johnson, “Türkiye’deki varlığımızı ve iş birliğimizi tam olarak sürdürmek istiyoruz.Bu stratejik değişimi yapmak istediğimizi sanmıyorum, ama sanırım savunma pozisyonundan, Erdoğan’ın gittiği yolun iyi olmadığı durumunun gerçekliğine bakmamız gerektiğini düşünüyorum.” diye devam etti. 

Johnson, “Halihazırda Yunanistan’a bir alternatif olarak bakıyoruz” dedi.

Souda Körfezi’ndeki ABD deniz üssü, Doğu Akdeniz’de ABD uçak gemilerini yanaştırabilen tek derin su limanıdır. Bu nedenle Girit’in kuzey kıyısındaki üs zaten çok yoğun bir yer.

Souda Körfezi tesisinin bitişiğinde, Helenik Hava Kuvvetleri tarafından hava üssü olarak da kullanılan Hanya Uluslararası Havaalanı yer alıyor. Bununla birlikte, Hanya’nın halihazırda Yunanistan’ın en yoğun altıncı havalimanı olduğu düşünüldüğünde, bir zamanlar İncirlik’e uçacak olan ABD uçaklarını kullanma iş yükünün artması göz korkutucu bir görev olabilir.

Johnson, “Erdoğan’ın Türkiye’yi sürüklediği yol çok talihsiz, rahatsız edici ve çok endişe verici. Yunanistan ile askeri iş birliğimizi kesinlikle artırmamızın ve geliştirmemizin nedenlerinden biri de, Souda Körfezi’ndeki varlığımızı güçlendiriyoruz, çünkü oldukça dürüst olmak gerekirse, Türkiye’deki varlığımız kesinlikle tehdit altında.” dedi. 

Ancak Johnson, ABD’nin İncirlik’te sakladığı yaklaşık 150 nükleer silah hakkında hiçbir şey söylemedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar