Perşembe, Mayıs 2, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Trump’ın Amerikan askerlerini Batı Asya’dan çekme kararı ve Cumhuriyetçiler safında anlaşmazlık

Cumhuriyetçilerin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell ise yaptığı açıklamada, Amerikan askerlerinin Batı Asya’dan çekilmesine karşı olduğunu Senato’daki oturumdan duyurdu. McCannell, Amerikan askerlerinin Irak ve Afganistan’dan çekilmesinin ABD’nin Batı Asya’da zayıflamasına ve düşmanlarının güçlenmesine yol açacağını belirterek, teröristler karşısında ABD’nin ulusal güvenliğini savunmada önemli rol ifa ettiklerini, teröristlerin dünyanın en güçlü ordusunun askerlerini bölgeden çıkarmasını istediklerin söyledi.

McCannelin itirazı, Trump’ın Afganistan ve Irak’taki Amerikan askeri sayısının ocak 2021’e kadar 2 bin 500’e indirme kararı almasının ardından geldi.

ABD Savunma Bakanı Christopher Miller, düzenlediği basın toplantısında şu an Irak’ta 3 bin ve Afganistan’da 4 bin 500 Amerikan askerin bulunduğu her iki ülkede asker sayısının 15 Ocak 2021’e kadar 2 bin 500’e indirileceğini açıkladı.

“Asker azaltma kararı, Başkan Trump’ın talimatıyla, Ulusal Güvenlik Konseyi ve askeri liderlerle yapılan istişarelerin ardından alındı” ifadelerini kullanan Miller, Trump’ın bu kararının ulusal güvenlik öncelikleri ile uyumlu olduğunu ve aylardır ulusal güvenlik ekibi ile yaptığı istişarelere dayandığını söyledi.

Bundan önce de ABD Başkanı Donald Trump, ocak 2021’e kadar Amerikan askerlerini Afganistan’dan çekeceğini beklenmedik bir şekilde duyurmuştu. Trump’ın bu kararına karşı çıkan eski Savunma Bakanı Mark Esper, bu yüden görevden alındı. Trump, Esper’in yerine Christopher Miller’i geçici bakan olarak getirdi.

Miller ve danışmanlarının yaklaşımlarını bilen uzmanlar, Trump’ın yeni atamadan amacının bölgede bulunan Amerikan askerlerini çekme sürecini hızlandırmak olduğunu düşünüyor. Trump, Taliban ile müzakerelerinde, bu gruba, Amerikan askerlerini tamamen Afganistan’dan çekeceği sözünü vermişti. Taliban da, ABD’nin bu sözünü, Doha Anlaşması’nın yürürlüğe sokulması noktasında olumlu bir adım nitelemişti.

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi de, Washington’a yaptığı ziyaretinde, Trump ile Amerikan askerlerinin sayısının azaltılması konusunda anlaşmıştı.

Cumhuriyetçiler’in Senato’daki liderinin Trump’ın bu kararına açık şekilde karşı çıkması, Cumhuriyetçiler’in bu girişimin daha ziyade, 2024 başkanlık seçimlerine katılabilecek olan Trump’ın popülaritesini yükseltmek için olduğunu, ancak bu girişimin bir nevi, Washington’un Batı Asya’daki politikasında kırılmaya ve bölgesel müttefiklerinin ABD’ye olan güvenine büyük darbe vuracağına inandıklarını gösteriyor.

Buna ilaveten ABD’de hakimiyet düzeyinde Cumhuriyetçiler ile Demokratlar, Batı Asya’daki Amerikan askerlerinin varlığının sürmesi gerektiği konusunda mutabakat bulunuyor.

Buna rağmen bazı Amerikan yetkililerinin iddiasına göre, Amerikan askerlerini hızla Batı Asya’dan çekeceği sözüyle iktidara gelen Trump’ın Amerikan askerlerini çekme konusunda yavaş hareket etmesi, hayal kırıklığına yol açmıştır.

ABD’nin seçilmiş Başkanı Jeo Biden ise Amerikan askerlerinin Batı Asya bölgesinde korunması gerektiğine vurgu yapıyor. Trump’ın Amerikan askerlerini çekme yaklaşımı, ABD’nin yeni başkanının politikalarının hayata geçirilmesi noktasında ciddi sorunlara yol açabileceği düşünülüyor.

Biden’in, Afganistan başta olmak üzere bölgedeki Amerikan askerlerini çekme sürecini durdurabileceği, hatta Taliban ile imzalanan Barış Anlaşması’nı, Taliban’ın anlaşmayı imzaladıktan sonra Afganistan hükümet güçlerine yönelik saldırılarını tırmandırdığı için gözden geçirebileceği de ifade ediliyor./

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar