Starbucks, ABD’de kürtaj veya cinsiyet uyum tedavilerine ulaşmak için eyalet dışına çıkmak zorunda kalan çalışanlarının seyahat masraflarını karşılayacağını duyurdu.
Seattle Times’ın haberine göre şirket pazartesi yaptığı duyuruda, evine yaklaşık 160 kilometrelik mesafede söz konusu hizmetlerin bulunmaması durumunda çalışanın uygun şartları sağladığını belirtti.
Starbucks’ın sağlık sigortasından yararlanan çalışanların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin de seyahat yardımından yararlanabileceği bildiriliyor.
Şirketin resmi tutumu, ABD Yüksek Mahkeme’sinin Roe v. Wade kararını bozması ihtimali karşısında dahi kadınları kürtaj hakkını destekleme yönünde.
Starbucks’ın İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı Vekili Sara Kelly, çalışanlara yazdığı mektupta “Yüksek Mahkeme ne karar verirse versin çalışanlarımızın kaliteli sağlık hizmetlerine eriştiğinden her zaman emin olacağız” dedi.
Yüksek Mahkeme’nin Roe v. Wade kararını yüksek ihtimalle bozmayı düşündüğü öğrenildiğinden beri birçok şirket sessiz kalsa da bazıları Starbucks’ınkine benzer girişimlerde bulundu.
Amazon, kürtaj ve cinsiyet uyum prosedürleri de dahil hayati tehlike arz etmeyen tıbbi tedaviler için seyahat etmek zorunda kalan çalışanlarının seyahat ve otel masraflarını 4 bin dolara kadar karşılayacağını duyurdu.
Şirket bu yardımı yılın başından beri sunuyor ve tıpkı Starbucks’ınki gibi söz konusu tedavileri sağlayan en yakın merkezin yaklaşık 160 km’den uzak olması durumunda devreye sokuyor.
Tesla da çalışanlarının kürtaj için eyalet dışına seyahatlerinin masraflarını karşılıyor.
Starbucks’ın çalışanlarının sendikalaşma çabalarını engellemeye yönelik girişimleri nedeniyle eleştirel yorumlara maruz kalarak geçirdiği birkaç haftanın ardından şirketin bu hamlesi muhtemelen kahve devinin müşterilerinin güvenini kazanmasını sağlayacak. Seyahat teklifinin sendikalaşmış şubeleri de kapsayıp kapsamayacağı henüz belli değil.
Starbucks, sendikasız şubelerdeki çalışanlara daha fazla ödeme yapacağını ve daha iyi yardımlar sunacağını duyurdu ki bu, sendika organizatörlerini ve kamuoyunu daha da sinirlendirdi. Şirketin CEO’su Howard Schultz, sendikalı işçilerin kendi sözleşmelerini müzakere etmesi gerektiği için onlara yasal olarak yardım sunamayacağını söyledi.