Geçen yıl Orta Asya, birçok iniş çıkışa tanık oldu ve 2024 yılında bu bölgedeki ülkeler, her birini küresel üç büyük güç olan Rusya, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri ile yakınlaştıran veya uzaklaştıran gelişmelere sahne oldu.
Asia Times gazetesi, 2024 yılı sonu vesilesiyle Orta Asya hakkında yaptığı bir analizde şu ifadelere yer verdi: “20. yüzyıldan kalma büyük güçler arasındaki rekabetin hayaleti, Ukrayna’daki savaşla birlikte belirgin bir şekilde yeniden canlandı. Bu çatışmanın hemen etkileri hızla belirginleştiği gibi, bu rekabet için yeni bir sahne Orta Asya’da şekilleniyor.”
Gazeteye göre, bölgenin stratejik önemi uzun süredir göz önünde bulundurulurken, Ukrayna savaşı sonrasında ilişkilerin normalleşmesi, Orta Asya’yı potansiyel bir merkez haline getiriyor. Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’dan oluşan bu bölge, kendisini hassas bir dönemde görüyor.
Bu bölge 2024 yılında, söz konusu üç büyük gücün ve zayıflayan bir blok olarak Avrupa Birliği’nin, Çin ve Rusya ile sınırları uzun olan bu ülkelerin ilişkilerinde belirleyici rol oynadığı bazı gelişmelere tanık oldu. Bu durumu kısaca raporun ilerleyen bölümlerinde inceleyeceğiz.
Kazakistan
2024 yılı, Kazakistan için Orta Koridor projelerinin gelişimi, yabancı devletlerle artan ilişkiler, zaman zaman Rusya ile düşmanlık ve iç enerji sahasında yeniden yapılanma ile geçti.
Avrupa Birliği’nin “Dünya Kapısı” yatırım planları, G7’nin “Küresel Altyapı ve Yatırım Ortaklığı” projesi ve Çin’in “Kuşak ve Yol” girişimi, Kazakistan’ı Orta Koridor boyunca bir ulaşım merkezi haline getiriyor.
7 Ekim (16 Ekim) referandumundan sonra Kazakistan, Balkaş Gölü kıyısında büyük bir nükleer santral inşa etmeyi planlıyor. Son yıllarda Kazakistan, ciddi elektrik kesintileri yaşadı. Nükleer reaktörlerin temin edileceği kaynak henüz belli değil, ancak Kore, Rusya, Fransa ve Çin’in şirketleri kısa listeye girmiş durumda.
Kazakistan, Rusya ile ilişkileri dikkatle yönetmeye devam etti, ancak küçük bir ticaret savaşından etkilenerek, bazen Rusya’nın yumuşak gücünü sınırlamaya çalıştı.
Kritik mineraller, Kazakistan’ın Batı ile ilişkileri için temel bir faktör haline gelebilir, çünkü ABD, Kazakistan ile önemli mineraller konusunda programlar başlatırken, Fransa da bu ülke ile uranyum işbirliğini artırdı.
Kırgızistan
Kırgızistan için geçen yıl, iç politik değişiklikler, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası gelişmeler ve uzun süredir ertelenmiş projelerde adımlar atılması açısından önemliydi.
Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 2024 yılı boyunca ülkede gücünü pekiştirmeye devam etti ve eski Sovyet tarzı dış etkenler yasasını kabul etti, bu da ABD, AB ve Kırgızistan sivil toplumunun eleştirilerini doğurdu.
Uzun süredir ertelenen projeler, örneğin Kasa-1000 elektrik şebekesi (Orta Asya-Güney Asya elektrik projesi), Tacikistan ve Kırgızistan’dan Afganistan ve Pakistan’a elektrik taşıma planı, Özbekistan-Kırgızistan-Çin demiryolu projeleri, uzun gecikmelerin ardından ilerlemeye başladı. Geçtiğimiz Perşembe günü, demiryolu inşaatı açılışını yaptı.
Kırgızistan, Rusya’daki göçmen işçilere olan ekonomik bağımlılığının sonuçlarıyla mücadele etmeye devam ediyor. Artık ülkedeki büyük bankalar, Batı’nın yaptırımlarından korktukları için Rusya ile işlem yapmaktan kaçınıyorlar.
Tacikistan
2024 yılında, Orta Asya’nın en fakir ülkesi olan Tacikistan, yabancı yatırımları çekmeye ve altyapı projelerini ilerletmeye çalıştı. Güvenlik ve terörizmle ilgili endişeler, Taciklerin Rusya’da çalıştırılması konusunu daha da büyüttü, zira Mart ayında Moskova’da Tacikler tarafından bir terör saldırısı düzenlendi.
Tacikistan, Kasa-1000 elektrik şebekesi ve iç enerji altyapıları gibi önemli altyapı projelerinde yatırım artışı yaşadı. Tacikistan, tıpkı diğer komşuları gibi, uzun süredir dengesiz enerji şebekeleri ve enerji kıtlığıyla mücadele ediyor.
Tacik vatandaşlarının yurtdışında terör saldırılarında artan bir rolü olduğu görülüyor. Rusya’daki Crocus City Hall’deki silahlı saldırıya Taciklerin dahil olduğu düşünülüyor. Bu durum, Rusya’da Orta Asya’ya karşı yabancı düşmanlığı ve ırkçılığı artırarak, Tacik ve diğer Orta Asyalı göçmenleri hedef alıyor.
Türkmenistan
2024 yılında, Türkmenistan, Rusya’dan uzaklaşma çabalarıyla birlikte büyük doğalgaz rezervlerini kullanarak küresel enerji pazarlarındaki rolünü genişletmeye çalıştı. Bu izole ülke, Orta Koridor’da komşularıyla ve küresel oyuncularla işbirliğini artırmak istedi.
Uzun süre yalnız kalan Türkmenistan, dünya gaz pazarlarına katılmak için 2024 yılında Birleşik Krallık, AB, Çin, Afganistan ve Irak ile anlaşmalar yaptı. Azerbaycan ve İran bu süreçte aracılık yaptı.
Türkmenistan, Rusya’nın en büyük alıcısıyla olan sözleşmesini, bir yıllık çalkantılı müzakerelerin ardından feshetti.
Türkmenistan ayrıca, Orta Koridor’u geliştirmeye devam ediyor ve Ekim ayında Avrupa Birliği ile yeni bir ortak koordinasyon kurumu oluşturma kararını duyurdu.
Özbekistan
2024 yılında, Özbekistan, uluslararası yatırımları çekmeye ve önemli ekonomik işbirliklerini güçlendirmeye devam etti. Taşkent, özellikle ticaret, enerji ve stratejik kaynaklar gibi alanlarda komşuları ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri derinleştirmeye devam etti. Taşkent’in Moskova ile ilişkileri biraz kötüleşmiş olabilir, ancak krize yol açmadı.
Özbekistan, 2024 yılında uluslararası yatırımlar çekmeye ve dış ekonomik ilişkileri artırmaya çalıştı. Taşkent, Avrupa Birliği ile kritik mineraller konusunda ortaklık yapmayı, Afganistan’a büyük yatırımlar yapmayı ve Körfez ülkeleriyle finansal ilişkiler kurmayı açıkladı.
Taşkent, yerli enerji kapasitesini artırdı ve aynı zamanda bunu ihraç etti. Yıl boyunca, Özbekistan, Rusya ve Macaristan ile nükleer enerji anlaşmaları imzaladı ve ilk nükleer santralini inşa etmeye başladı.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yatırım grupları da, ülke içinde yenilenebilir enerji projelerinin finansmanına yardımcı oldu.
Ekim ayında, Özbekistan ve Rusya arasında, Özbek göçmen işçileriyle ilgili memnuniyetsizlikleri dile getiren açıklamalar yapıldı.
Ukrayna’daki savaş, Rusya’nın kaynak sıkıntısına yol açarken, aynı zamanda “yakın çevre”nin ekonomik geçim ve alternatif ticaret yolları sağlamak için önemini vurguladı.
Çin, Kuşak ve Yol (BRI) girişimiyle Orta Asya’yı, kıtalararası bağlantısının merkezi, hayati kaynakların bir kaynağı ve batıya doğru genişlemesinde önemli bir stratejik kanat olarak görmektedir.
Amerika Birleşik Devletleri, etkileşimde dalgalanmalara rağmen, demokratik yönetim teşvikini (daha düşük vurguyla olsa da) sürdürmekte ve esasen Rusya veya Çin’in bu stratejik bölgedeki kontrolünü engellemeye çalışmaktadır.