Cuma, Mart 29, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Amerika-Çin gerginliğinin artması neleri tehlikeye atar?

ABD başkanlık seçimleri öncesinde 100 günden daha az bir süre geçtikten sonra, çoğu ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin daha da zorlanabileceğini iddia ediyor [Foto: Susan Walsh / AP

Amerika Birleşik Devletleri-Çin bağlarında süregelen keskin bozulma, hem ülkeler hem de dünyanın geri kalanı için risk oluşturmaktadır. En son yükselişte, Çin’in güneybatısındaki Chengdu’daki bir ABD konsolosluğu Pazartesi günü kepenklendi ve Çin’in ABD’nin geçen hafta Houston’daki konsolosluğunu kapatmasına misilleme yapmasını emretti.

ABD başkanlık kampanyasının ısınmasıyla birlikte, tüm bahisler Çin ile ilişkilerin daha da kötüleşeceğidir. Söz konusu tehliye inceleyelim:

Ticaret

Her iki ülke, 2018’de Pekin’in teknoloji hırsları ve ticaret fazlası üzerinde patlayan bir tarife savaşında zaten ağır kayıplar verdiler. Anlaşmazlığın sona ermesi konusundaki görüşmeler başarısız olursa, dünya küresel ekonominin zaten koronavirüs pandemisinden kaynaklandığı bir dönemde ticaret üzerinde aşağı yönlü bir baskı ile karşılaşabilir

ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin mallarına cezai tarifeler getirmesinden sonra bile Çin’in en büyük tek ülke ihracat pazarı. Ve Çin, Amerikan ihracatçıları için üçüncü en büyük pazar ve General Motors Co’dan Burger King’e kadar ABD şirketleri tarafından Çin’de üretilen büyük bir mal ve hizmet pazarı.

Çin’in Amerikan çiftlik malları, yarı iletkenler ve diğer mal alımları geçtiğimiz yıl yüzde 11.4 azaldı ancak yine de 100 milyar doları aştı. ABD-Çin İş Konseyi’ne göre, Çin’e yapılan ihracat 1 milyonun biraz altında Amerikan işini destekliyor, ancak bu 2017’nin zirvesinden% 10 düştü.

Çin, soya fasulyesi ithalatını askıya aldığında ve domuz eti ve diğer mallar için tarifeler yükselttiğinde Lowa ve diğer Amerikan çiftlik devletleri için en büyük ihracat pazarıdır.

Bu, Brezilya ve Arjantin’deki soya fasulyesi ihracatçılarının satışlarını kısa bir süre artırdı, ancak Çin, Ocak ayında imzalanan “birinci aşama” ticaret ateşkesi altında daha düşük fiyatlı Amerikan fasulyesi almaya devam etti.

Ancak eğer ikisi ticarette daha geniş farklılıkları çözemezse, sadece ihracatçılarına değil, aynı zamanda Çin’deki fabrikalara hammadde ve bileşenler sağlayan diğer Asya ekonomilerine de bir darbe olacaktır.

Teknoloji

ABD ve Çinli telekom, bilgisayar, tıbbi ve diğer teknoloji üreticileri ve pazarları sıkı bir şekilde iç içedir. Apple, Dell, Hewlett-Packard ve diğerleri, akıllı telefonlarının, bilgisayarlarının ve diğer tüketici elektroniklerinin çoğunu monte etmek için Çin fabrikalarına güveniyor. Bu fabrikaların işlemci çiplerine ve ABD, Japonya, Tayvan ve Avrupa’dan diğer bileşenlere ihtiyacı var.

Trump yönetiminin Çinli teknoloji devi Huawei’nin ABD bileşenlerine ve teknolojisine erişimini kaldırması da dahil olmak üzere hamlelerin yol açtığı bozulma, Silikon Vadisi şirketleri de dahil olmak üzere bu akışları ve maliyet tedarikçilerini milyarlarca dolarlık gelir kaybıyla tehdit ediyor.

Çin, Apple ve diğer ABD teknoloji markaları için de en iyi pazar ve akıllı telefonlarda, tıbbi cihazlarda ve diğer alanlarda kendi markaları ile giderek daha fazla teknoloji yarışmacısı haline geliyor.

ABD çoğu zaman Çin’in en yüksek katma değerli malları için en üst pazardır. Pekin, ihracatçıları diğer pazarları bulmaya çağırıyor, ancak birçoğu Asya ve hatta Avrupa pazarlarının bu kadar değerli malları almayacağını söylüyor.

Güvenlik

ABD uzun zamandır Pasifik’te baskın askeri güç olmasına rağmen, Çin’in şu anda iki operasyonel uçak gemisi ve bölgedeki ABD gemileri ve üsleri için tehdit olarak görülen bir füze cephanesi var.

Askeri gerginlikler büyük ölçüde Çin’in ve daha küçük Asya ülkelerinin üst üste gelen toprak iddialarının konusu olan önemli bir su yolu olan Güney Çin Denizi’ne odaklanmıştır.

2018’de bir Çinli muhrip, ABD’li bir muhrip olan USS Decatur ile çarpışmaya tehlikeli bir şekilde yaklaşırken, Donanmanın Güney Çin Denizi’nde “güvensiz ve profesyonel olmayan bir manevra” olarak adlandırdığı şeyi yürüttü.

Bir F18 avcı uçağı USS Theodore Roosevelt’in uçuş güvertesinden çıkarmaya hazırlanırken, Çin’in ve daha küçük Asya ülkelerinin üst üste gelen toprak taleplerinin konusu olan önemli bir su yolu olan  Güney Çin Denizi’ni geçmeye hazırlanıyor  [Foto: Karen Lema / Reuters]

Bir Çin savaş uçağı, 2001 yılında Güney Çin Denizi üzerinde uluslararası hava sahasında bir ABD Donanması gözetim uçağı ile çarpıştı ve ABD uçağı bir Çin adasına acil iniş yaptıktan sonra büyük bir diplomatik olaya yol açtı.

Tayvan başka bir potansiyel parlama noktasıdır. Çin, kendi kendini yöneten adanın kendi toprakları olduğunu ve gerekirse zorla alınacağını iddia ediyor. ABD, adanın güvenilir bir savunmaya sahip olmasını ve Trump altında Tayvan’a askeri satışları onaylamasını sağlamak için kendi yasalarına tabidir.

Tayvan dışişleri bakanı geçen hafta, adanın yakınındaki Çin askeri uçuşlarının, daha önce bildirilenden daha sık, günlük olarak gerçekleştiğini söyledi.

Washington, bu ayın başlarında Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki denizcilik iddialarının çoğunu tanımadığını ilan ederek, önceki egemenlik anlaşmazlıklarına karşı tavır almama politikasını bozarak fiyatı yükseltti.

 AP HABER AJANSI- ALJAZEERA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar