Cumartesi, Mayıs 4, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Jannet Yellen’in Çin ziyareti

Yellen  Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesi planlanmasa da, Başkan Yardımcısı He Lifeng ile görüşmesi bekleniyor. Bu ziyaret 2 Temmuz gününde ilan edilmiş ve Yellen , gezisi öncesinde bir dizi ikili ekonomik konuyu görüşmek üzere ertesi gün Washington’da Çin büyükelçisiyle bir araya geldi.Bu müzakerelerin gündeminde küresel borçlara ilişkin sorunların çözümü alanında işbirliği, iklim değişikliği sorunları, makro ekonomik sorunlar ve ikili ilişkilere ilişkin konuların ele alınması öngörülüyor. Bunun dışında bu gezinin temel amacının iki ülkenin ekonomi otoriteleri arasında iletişim kanalları oluşturmak olduğunu söyleyen Janet Yellen, Washington’un Pekin ile ekonomik ilişkilerini kurarken üç ilke izlediğini iddia etti ve şöyle dedi:

Birincisi, müttefiklerimizinkilerle birlikte ulusal güvenlik çıkarlarımızı ilerletmeye ve ekonomik avantajı amaçlamayan hedefli eylemler yoluyla insan haklarını korumaya çalışıyoruz. Son olarak, iklim değişikliği ve borç sorunları gibi acil küresel sorunlar üzerinde de işbirliği yapmak istiyoruz.”ABD Hazine Bakanı’nın Çin gezisi, Biden yönetiminin Pekin’e karşı ekonomik ve ileri teknoloji alanlarında yeni tedbirler uygulamayı planladığı bir sırada gerçekleşiyor.

Bu bağlamda Wall Street Journal’ın haberine göre ABD, İhracata yeni kısıtlamalar getirmeyi düşünüyor. Çin’e yapay zeka çipleri  alanında ise ciddi kısıtlamaların söz konusu olduğu belirtilmektedir.   Nvidia, Micron ve AMD, ABD ile Çin arasındaki gerilime kapılan ve Biden yönetiminin aldığı ve telekomünikasyon ekipmanı alımı ve kullanımına ilişkin imzalanan kısıtlama kararları nedeniyle şimdiden ağır kayıplar veren Amerikalı yonga ve çip üreticileri arasında yer alıyor. Bu ülkenin telekomünikasyon devi Huawei başta olmak üzere Çinli şirketlerden güvenlik tehditleri nedeniyle yasakların getirildiği iddia edilen gerekçeler arasındadır. Bu yasa daha önce kongrede oybirliğiyle kabul edilmiş ve Biden’ın imzasıyla uygulama aşamasına girmişti.

Daha önce telekomünikasyon ve haberleşme teçhizatı alanında faaliyet gösteren “Huawei” ve “ZTE” dahil olmak üzere 5 büyük Çinli şirket ve süper bilgisayar olarak bu yaptırımlara hedef olmuştur. Teknoloji alanında uzman olan “Tian Lui”  şöyle diyor: ” Amerika, süper bilgisayarlar alanında beş Çinli şirkete ulusal güvenlik gerekçeleri bahanesiyle yaptırım uyguladı. Yaptırımlarla aynı zamanda yeni kısıtlamalar da uygulandı. Huawei gibi şirketlerin beşinci nesil internet teknolojisini sekteye uğratmak, Çinli şirketlerin tedarik zincirini kesmek ve Çin’in bilim, teknoloji ve ekonomi geliştirme yeteneğini zayıflatmak bu kısıtlamaların amaçları arasındadır. “

Amerika Birleşik Devletleri ulusal güvenlik endişelerini gerekçe göstererek, beşinci nesil internet telekomünikasyon ağlarında Huawei ekipmanlarını kullanmamaları konusunda özellikle Avrupa’daki müttefikleriyle istişarelerde bulundu ve onları baskı altına aldı.Çin’e karşı daha fazla kısıtlama ve baskı oluşturmak için, bu ülkeyi zayıflatmak ve teknolojik ilerlemesini engellemek amacıyla yapılan bir eylemde bulundu. Elbette Amerika ve Çin arasındaki farklılıklar sadece teknoloji alanıyla sınırlı kalmayıp çeşitli siyasi, ticari ve ekonomik, askeri, güvenlik ve stratejik boyutları içermektedir.

Amerika uzun zamandır Çin’i kendisine ve dünyaya karşı en önemli tehdit olarak görmektedir. Batı, Pekin’in emelleriyle yüzleşme ihtiyacının farkında ve bunu vurguluyor. Biden hükümetinin üst düzey askeri ve güvenlik yetkilileri, Çin’i defalarca ABD için en önemli jeopolitik meydan okuma olarak ilan etti ve uluslararası sistemi liberal bir düzene dayalı olarak değiştirme niyetini iddia etti. Sinofobiya’ya dayalı yapılanma, Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasında bölgesel ve küresel arenada büyüyen çatışma dikkate alınarak açıklanabilen bir durum söz konusudur. Biden hükümeti yetkililerinin Çin ile eşit rekabet ve ikili ilişkilerde gerilimi azaltma iddialarına rağmen, Biden göreve geldiğinden bu yana ABD’nin Çin’e yönelik tutum ve eylemlerin nasıl hasımca olduğunu gösteriyor  Washington’un çabası, Pekin’le ekonomik, ticari, askeri ve güvenlik, siyasi ve siber arenalarda kapsamlı bir şekilde yüzleşmektir. 

Popüler Yazılar