Salı, Mayıs 7, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Hipersonik füze: “ABD, Rusya ve Çin’in gerisinde kalıyor”

Denemelerdeki bir dizi başarısızlığın ardından ABD, hipersonik silahlar geliştirmede Rusya ve Çin’in daha da gerisinde kalmış olabilir.

Savunma silahları üreticisi Lockheed-Martin’in havadan fırlatılan füzesi arka arkaya üç denemede de başarısız olurken, hem Çin hem de Rusya kendi yüksek teknolojili silahlarının deneme atışlarını tamamladı.

Bloomberg’e göre Pentagon, Amerika’nın savaşa hazır hipersonik silahının ilk üretimini 30 Eylül’e kadar onaylamayı ümit ediyordu.

Hipersonik silahlar, ses hızının 5 katından fazlasına erişebiliyor ve hava savunmalarına saldırıya karşılık verebilmeleri için çok az zaman bırakıyor.

Geliştirilmesinin yaklaşık 1 milyar 400 milyon dolara mal olması beklenen ABD silahı, B-52H bombardıman uçağından bırakıldıktan sonra ayrılıp hedefine giderken hipersonik hızlara çıkacak şekilde tasarlandı.

Bloomberg şu anda projenin itici motorunun 4. ve 5. denemeleri 30 Haziran’a kadar geçmesi gerektiğini, ABD Hava Kuvvetleri’nin hâlâ denemelerin şubatta sunulması umulan başarısızlık inceleme kurulu sonuçlarını beklediğini belirtti.

Bir sonraki denemeler başarılı olursa, temmuzla eylül arasında tamamen işlevsel bir füzenin uçuş denemesi gerçekleştirilecek.

Ayrıca Lockheed-Martin’in söz konusu füzeleri üretme ve teslim etme kabiliyetine ilişkin incelemenin de tamamlanması gerekiyor.

Rusya şubatta, Ukrayna istilası öncesinde kendi hipersonik füzesinin deneme atışını gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

ABD istihbaratıysa, Çin’in hipersonik bir füzeyi geçen temmuzda 100 dakikadan fazla bir sürede yaklaşık 40 bin 230 km boyunca uçurduğunu belirmişti.

ABD’nin üç başarısızlığının da, bombardıman uçağından ayrıldıktan sonra füzenin itici motorunun denemesinde yaşandığı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanlığı’nın araştırma ve mühendislikten sorumlu müsteşarı Heidi Shyu, Bloomberg’e yaptığı açıklamada “Hava Kuvvetleri’nin geliştirmeyi hızlandırma yönündeki agresif çabasını desteklediğini” söylese de “İşlevsel kapasite için 30 Eylül tarihinin fazla agresif bir takvim olduğunu” da kabul etti.

Hava Kuvvetleri, “yüksek teknik titizlik standartlarını muhafaza ederken” işlevsel bir füze amacını “agresif biçimde takip ettiklerini” belirtti.

Lockheed’e Nisan 2018 ‘de verilen 480 milyon dolarlık sözleşme, Aralık 2019’da 986 milyon dolara çıkarılmıştı.

The Independent yorum almak için Lockheed-Martin’le irtibata geçti ancak henüz yanıt alamadı.

Popüler Yazılar