Salı, Aralık 3, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Facebook yeni değişikliğin çocuk istismarcılarının işine yarayacağını itiraf etti

Birçok kişi, uçtan uca şifrelemenin platformlardaki çocuk istismarını tespit etmeyi engelleyeceğini düşünüyor

Bütün mesajlaşma platformlarında uçtan uca şifrelemeye geçmeyi planlayan teknoloji devi Facebook, bu durumun çocuk istismarcılarının işine yarayacağını ilk kez itiraf etti.

Facebook, platformlarındaki çocuk istismarı içeriklerini tespit etmek ve önlemek için halihazırda özel mesajları kontrol etmekten kolluk kuvvetleriyle diğer sosyal medya sitelerinden gelen yönlendirmelerle harekete geçmeye kadar bir dizi program yürütüyor. Ancak uçtan uca şifreleme, bunu imkansız hale getiriyor.

Çocuklarla ilgili birçok dernek, politikacı ve hatta Facebook’un kendi hissedarları bile aylardır şirketin planlarının tehlikelerine işaret ediyordu. Fakat şirket, şimdiye kadar uçtan uca şifrelemenin soruna yol açacağını kabul etmemişti.

Birleşik Krallık’ta (BK) Avam Kamarası’nda 20 Ocak’ta gerçekleştirilen bir komite toplantısındaysa bu durum değişti. Milletvekili Yvette Cooper, Facebook Küresel Politika Yönetimi Başkanı Monica Bickert’in, uçtan uca şifrelemeye geçişte kaybolacak vakaların sayısını tahmin etmesini istedi.

Cevabı bilmediğini söyleyen Bickert, “Sayıların düşmesini bekliyorum. İçerik paylaşılıyorsa ve bu içeriğe erişimimiz yoksa, eğer içeriği göremiyorsak bunu bildiremeyiz” dedi.

ABD Ulusal Kayıp ve Sömürülen Çocuklar Merkezi’ne (U.S. National Center for Missing and Exploited Children – NCMEC) göre, şu anda çevrimiçi çocuk istismarının yüzde 94’ünü Facebook bildiriyor. NCMEC, şirketin yeni kuralları kapsamında raporların yüzde 70’inin kaybolacağını belirtiyor ki bu da dünya genelinde yaklaşık 12 milyon rapora denk geliyor.

NCMEC’in tahminlerinden bahseden Cooper, şu soruları sordu:

Facebook cidden hangi akla hizmet daha fazla çocuğu riske atacak ve savunmasız çocukları kurtarmayı zorlaştıracak bir şeyi piyasaya sunmaya çalışıyor? Bunu neden yapıyorsunuz?

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, 2019’da planı açıkladığında, hamleyi “Sosyal ağ için gizlilik odaklı vizyon” şeklinde adlandırmış ve Facebook’un, kullanıcılarının bilgilerini korumadaki başarısızlığını yıllarca eleştiren gizlilik savunucuları için bir zafer olarak görmüştü.

Bickert, kararı savunmayı çalışırken bu noktalara tekrar parmak bastı. Çocuklara yönelik şiddet ve insan ticareti suçları gibi davalarda daha önce savcı olarak görev aldığını belirten Bickert, “Çevrimiçi (platformlarda) gördüğümüz farklı istismar türlerinin tümüne karşı dikkatli olmak istiyorum. İnsanları zamanın çoğunda en güvende tutmanın çok net bir cevabı olduğunu sanmıyorum. Bu, üzerinde çalıştığım ya da farkında olduğum süre kadar hükümetlerin de mücadele ettiği bir durum” dedi.

Öte yandan, çocukları çevrimiçi platformlarda korumak için çalışan kişiler uçtan uca şifrelemenin çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Facebook’un bu itirafa kadar uçtan uca şifreleme yönteminin çocuk istismarını tespit etme becerisini etkilemeyeceğinde ısrar ettiğini söyleyen İngiltere Çocuk Komiseri Anne Longfield, şöyle konuştu:

Geçen ay, uçtan uca şifreleme yöntemiyle ilerlemek isteyen her şirketi, çocukları koruma becerilerinin etkilenmeyeceğini garanti edene kadar planlarını durdurmaya çağırmıştım. Bu itirafla, artık Facebook’un planlarını duraklatmamak ve acilen gözden geçirmemek için hiçbir bahanesi kalmadı.

Vice’a bir açıklama yapan Facebook ise planı savundu ve “Uçtan uca şifrelemenin çocuklar dahil herkesin gizliliğini ve güvenliğini korumak için gerekli olduğunu” bildirdi. WhatsApp’in tamamen şifrelenmiş olmasına rağmen çocuk istismarı materyalleri paylaştığından şüphelenilen 250 bin hesabın uygulamadan yasaklandığını ve NCMEC’e her yıl rapor sunduğunu ekledi.

Bununla birlikte çevrimiçi çocuk istismarı sorunu giderek büyüyor. NCMEC’e bildirilen fotoğraf, video ve çocuk istismarıyla ilgili diğer materyallerin 2018 ve 2019 arasında 45 milyondan 69,1 milyona çıktığı belirtiliyor.

Uçtan uca şifrelemeyi eleştirenler, uçtan uca şifrelemenin çocuk istismarı içeriklerini tespit etmeyle birlikte çalışabileceğine ikna olmadı ve şirketin çocukları riske attığını söyledi. BK Ulusal Çocuklara Zulmü Önleme Derneği’nden Andy Burrows şöyle konuştu:

Bickert’in yorumları, Facebook’un önceliklerinin ne olduğuna dair dikkate değer bir itiraf. Çocukların güvenliğinin listelerinin başında olmadığı çok açık.

Popüler Yazılar