Pazartesi, Nisan 29, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Analiz /Arap Rejimleri, Gazze’deki İsrail Savaşını Nasıl Finanse Ediyor?

Arap devletleri, Tel Aviv ile normalleşme sağlamış olan İsrail’in askeri sanayi kompleksine önde gelen nakit katkı sağlayan ülkeler arasındadır. Bu Arap milyarları şimdi işgal altındaki devletin, Gazze, Kudüs ve Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik anlamsız savaşına akıyor.

İsrail’in kısa tarihine bakıldığında, ülkenin hem Filistin halkına hem de komşu Arap devletlerine karşı uluslararası olarak yasaklanmış kimyasallar dahil olmak üzere dehşet verici olaylara yol açtığı görülmektedir. Bu kimyasallardan biri de son günlerde Gazze ve Lübnan’a karşı kullanılan Beyaz Fosfor gibi kimyasallardır.

Gazze Şeridi’ndeki devam eden savaşı sırasında işgal altındaki devlet, özellikle Washington’dan gelen ve küresel insan hakları şampiyonu olarak gururla lanse edilen batı desteği sayesinde büyük bir serbestlik yaşamıştır. Batı politikasının bu çifte standartları, Irak, Afganistan, Vietnam, Suriye, Lübnan ve ötesinde onlarca yıl süren belgelenmiş kötü muamele ve savaş suçları ile açıkça görülmektedir.

Ancak bugün İsrail’in askeri kapasitesini destekleyen sadece batı ülkeleri değildir. Detaylı bir analiz, İsrail’in askeri endüstrisi için önemli bir finansmanın, işgal devleti ile ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerinden geldiğini göstermektedir. Peki, İsrail’in savaşlarının finansörleri kimdir?

İsrail’in Savunma Sanayi Büyümesi

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yapılan bir rapora göre, 2018 ile 2022 yılları arasında İsrail’in silah ithalatının ezici çoğunluğu, yüzde 99’u ABD ve Almanya’dan gelmiştir.

Bu dönemde İsrail, 2.7 milyar dolar değerinde silah ithal etmiştir. Bu ithalatın büyük kısmı, yüzde 79’luk büyük bir bölümü ABD’den (2.1 milyar dolar) ve yüzde 20’si Almanya’dan (546 milyon dolar) gelmiştir.

ABD’nin İsrail’in en büyük destekçisi olduğu zaten malumdur, çünkü II. Dünya Savaşı’nın sonundan bu yana askeri ve ekonomik yardım olarak 246 milyar dolar sağlamıştır. 2016’da, eski Başkan Barack Obama döneminde, Washington’ın İsrail’e 2019-2028 dönemi için 38 milyar dolarlık askeri yardım taahhüdü ile Tel Aviv’e olan bağlılığı daha da pekiştirmiştir.

İnsan hakları, ABD’nin son düşündüğü şey gibi görünmektedir. İsrail’in davranışları kötüleştikçe, ABD, İsrail savaş makinesine ve yerleşimcilik projesine olan kararlı desteklerini artırmaktadır ki bu da son yedi on yılda on binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur.

2022 yılında, ABD aracılığıyla İsrail ve ABD, Bahreyn, Fas ve Sudan arasında normalleşmeyi sağlayan Abraham Anlaşmaları’ndan iki yıl sonra, İsrail savunma endüstrisi, İsrail’in kuruluşundan bu yana kaydedilen rekor bir yükseklik olan 12.5 milyar dolarlık bir ihracat patlaması görmüştür.

Önde gelen kaleci dronlar ihracatı için başı çekmiş, bu etkileyici toplamın yüzde 25’ini oluşturmuş ve 2021 yılındaki yüzde 9’luk oranından önemli bir sıçrama yapmıştır. Füzeler ve hava savunma sistemleri, İsrail silah satışlarının yüzde 19’unu oluştururken radar ve elektronik savaş sistemleri yüzde 13 katkıda bulunmuştur.

Arap Devletlerinin İsrail’in Savaş Ekonomisine Destek Olması

İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan bir rapor, normalleşmenin, işgal altındaki devletin silah endüstrisi için yarattığı finansal artışları ortaya koymaktadır: 2022 yılında yalnızca 24 yüzde (3 milyar dolar) İsrail’in askeri ihracatının, Tel Aviv ile resmi ilişkilerini normalleştiren Arap ülkelerine gitmiştir. Bu, önceki yıldaki yüzde 16.5’lik orandan dikkate değer bir artışı temsil etmektedir. 2021 yılında Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri sadece İsrail’in silah ihracatının yüzde 7.5’ini (853 milyon dolar) oluşturmuştur.

Coğrafi olarak, Abraham Anlaşmaları’na imza atan Arap ülkeleri, İsrail silahlarını en fazla ithal eden ülkeler grubu olarak, Asya-Pasifik (%30) ve Avrupa (%29) ülkelerinin ardından üçüncü sırada yer almaktadır.

Bu, bu Arap devletlerinin, hem İsrail’in askeri endüstrisine hem de ekonomisine önemli katkıda bulunan başlıca katkıda bulunanlar olarak rol oynadığını göstermektedir. Ancak Arap devletlerinin finansal katılımının arka planında, sadece bir haftada Gazze’de İsrail savaş uçaklarının Filistinlileri katletmesi sonucu, yaralananların sayısı dahil olmak üzere 13.000’den fazla Filistinli sivilin, çoğunluğunun kadın ve çocuk olduğu iç karartıcı gerçek bulunmaktadır.

İsrail’in askeri sektörünü destekleyen Arap ve Türk işbirliğinin aksine, Filistin direnişini destekleyen “Batı Asya’daki tek ülke” olduğu söylenen İran, son zamanlarda Filistin direnişi için dikkate değer stratejik bir zaferin olası sebeplerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu, Gazze, Kudüs ve Batı Şeria’nın ikinci bir Nakba yaşamak yerine, Filistin direnişinin son derece önemli bir zaferine yol açmıştır.

Filistin Direnişi için Bir Dönüm Noktası

Mısır ve Suriye önderliğindeki Arap ordularının İsrail’e karşı başlattığı cesur 1973 sürpriz saldırısından 50 yıl sonra, 7 Ekim, hafızalara kazınacak bir tarih olacaktır. Bu tarih, sadece Al-Aqsa Seli Operasyonu’ndaki cesur Filistin askeri kazançları için değil, aynı zamanda direniş güçlerinin batı hegemonyasına karşı büyük bir darbe vurduğu an olarak önem taşıyacaktır. Bölgede, bu son olarak Temmuz 2006’da Lübnan direnişi olan Hizbullah’ın, 33 günlük savaşta İsrail’in her askeri hedefini boşa çıkarmasından bu yana görülmemiştir.

Finanse edilmiş ve Washington’un bölgesel çıkarlarını korumak için silahlandırılmış görünen sağlam bir İsrail devleti maskesi, ilk kez 17 yılın ardından düşmüştür. Bugün, kararlı direniş gruplarına karşı askeri yardım çağrısında bulunmak zorunda kalan çok daha zayıf bir İsrail, batılı sponsorları için uluslararası bir sorun haline gelmiştir.

Tahmin edileceği gibi, Al-Aqsa Seli Operasyonu’nu takiben İsrail, silahlı direnişe karşı hedefli bir misilleme yerine, zaten kuşatılmış olan Gazze’nin sivil nüfusuna karşı orantısız bir saldırı seçti.

Şu anda İnsanlık suçları hızla artarken sadece batı dünyası İsrail’in deli ve yasadışı davranışlarına kalkanlık etmiyor, aynı zamanda Arap rejimlerinin işgalin askeri endüstrisini gizlice finanse ettiği işbirliği de bulunuyor.

Gazze’deki soykırım, şu an için ABD ve İsrail normalleşme projesini sınırlamış olabilir. Ve belki de İsrail’in Arap hükümetlerine silah satışları geçici olarak engellenmiştir, çünkü Tel Aviv bu silahlara ihtiyaç duyar.

Bölgenin Direniş Ekseninin bu savaşa girmesini merakla izleyenler için, hedef sadece İsrail’in mağlubiyeti olmayacak, aynı zamanda İşgal devletiyle tüm Arap normalleşmesinin çözülmesi olacaktır. Sonuç olarak, Arap devletleri, İsrail’in Gazze savaşını finanse etmekle suçlanacaktır.

Mohamad Hasan Sweidan

Bu yazıdaki görüşler, Amerika Gözlemi’nın görüşlerini yansıtmayabilir.

Popüler Yazılar