Amerikan yaptırımlarının dolar üzerindeki ters etkisi 

Amerika hazine bakanı Jennet Yellen, Amerika temsilciler meclisi mali komitasi dinleme oturumunda, Amerika’nın kimi ülkelere yönelik yaptırımlarının Dolar yerine yeni alternatiflerin aranmasına yol açtığını belirtti. Bu bağlamda Yellen hedef alınan ülkelerin dolar yerine ödemeleri için yeni alternatifler peşine düşmek için önemli bir motivasyon kaynağına sahip olduklarını da belirtti.

ABD Hazine Bakanı, “Düşman ülkelere karşı silahımızın yaptırımlar olduğu doğru, ancak bu yaptırımlar onları dolara alternatif aramaya zorladı” dedi.Yellen aynı zamanda çoğu ülkenin önemli bir alternatifi olduğunu iddia etti ve bu yaptırımları devre dışı bırakmak ve dolaşmak için dolar kullanmadıklarını belirtti.Bu duruşmada bir kongre üyesi Yellen’e şöyle sordu: “Son yıllarda doların rakip para birimleri karşısında kullanımının azaldığı ve zayıfladığı bir gerçek değil mi?” ABD Hazine Bakanı, “Ülkelerin diğer para birimlerindeki mali rezervleri arttı” yanıtını verdi. ” Ancak gelişmekte olan bir dünyada beklenen de bu ve ülkeler döviz rezervlerini çeşitlendirme eğiliminde.” diye de sözlerine ekledi.  Yellen, “Ülkelerin döviz rezervlerinde diğer para birimlerinin payının zaman içinde kademeli olarak artmasını beklemeliyiz” dedi. 

“Bu, döviz varlıklarını çeşitlendirmeye yönelik doğal bir eğilimdir.” vurgusunda da bulundu. Aslında tek taraflı Amerikan yaptırımlarının doların pozisyon ve değeri üzerindeki olumsuz etkisi , başta Washington’un yaptırım uyguladığı ülkeler olmak üzere diğer ülkelerin ABD’nin dolarından uzaklaşma eğiliminden ve ABD’nin doları diğer ülkelere baskı aracı olarak kullanmasına yönelik eleştirilerini bir kez daha doğruladı. Analistlere göre doların dünya finans borsaları üzerindeki hakimiyeti, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ABD’nin hegemonyasının en önemli nedenlerinden biri olmuştur.Ancak ABD merkezli tek kutuplu sistemin çöküş sinyallerinin ortaya çıkması ve dünyanın çok kutuplu bir sisteme doğru yönelmesiyle birlikte pek çok analist ters dolarizasyonu bu süreci hızlandıran en önemli faktör olarak görüyor. Son yıllarda başta İran olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ve belirgin bir şekilde de  Rusya’ya yönelik Amerikan yaptırımlarının artan eğilimi nedeniyle birçok ülke doları ekonomik mübadeleden çıkarmanın gerekliliğini teyit etmiş ve bunu gerçekleştirmek için adımlar atmıştır. Bazı uzmanlar, ABD’nin ülkenin dış ve güvenlik politikası hedeflerini ilerletmek için yaptırımlara aşırı bel bağlamasının doların konumunu zayıflattığını ve sonuç olarak dünya döviz rezervleri sepetini değiştirmenin hiç de zor bir olay olmadığı konusunda uyardılar.

Bu konunun kanıtı, dünya ülkelerinin döviz rezervlerinde doların payının sürekli olarak gerilemesidir. Uluslararası Para Fonu’nun istatistiklerine göre 2000 yılı başından 2020 yılı sonuna kadar doların farklı ülkelerin döviz rezervlerindeki payı yaklaşık %13 oranında azaldı.Yeni yüzyılda ilk kez, doların ülke rezervlerindeki payı %60’ın altına ulaşacak. Aslında, Amerika’nın zayıflığının bariz tezahürlerinden biri, ana küresel para birimi olarak doların giderek zayıflamasıdır. Dolar hala dünyanın en büyük rezerv para birimi olmasına rağmen, ABD’nin onu finansal bir silah olarak kullanması, birçok ülkenin alternatif para birimlerine yatırımlarını çeşitlendirme hareketini hızlandırdı. Diğer ülkeler üzerindeki baskının yanı sıra ABD’nin rakip ve muhalif ülkelere uyguladığı yaptırımların artması, finansal ve ticari işlemlerde ulusal para birimlerinin kullanılmasına yol açmıştır.Bu ülkelerin başında Çin, Rusya gelmektedir ve şimdi Hindistan, Brezilya, Malezya, Türkiye, Venezuela ve İran gibi ülkeler de benzer bir prosedür izlemiştir. Avrasya Ekonomik Birliği’ne üye ülkeler de ABD dolarını tüm finansal ve ticari işlemlerinden dışlamayı kabul ettiler. Özellikle ABD’nin son bir yılda Rusya’ya uyguladığı yaptırımlarla, yani Ukrayna savaşının başlamasıyla bu hareket, bazı ülkelerin dolara olan bağımlılığını azaltma çabalarını hızlandırmış, aynı zamanda Rusya’ya yönelik yaptırımlara katılmak istemeyen Çin, Hindistan ve Türkiye gibi ülkelerin de Rusya ile işlemlerde ulusal para birimlerinin kullanılması yaklaşımını benimsemelerine yol açmıştır. 

Previous Article

ABD'nin İran İHA'larının Ukrayna savaşında kullanıldığı iddiasına ilişkin tekrarlanan senaryosu

Next Article

ABD'de iki donanma mensubu 'casusluk' iddiasıyla gözaltına alındı

Related Posts
Devamı

ABD Başkanı Biden’ın planı gümüşün değerini 4 kat artırabilir

Yılın ilk çeyreğinde hayal kırıklığı yaratan gümüş fiyatları 25 dolar psikolojik bariyerinde kalıcılık sağlamaya çalışıyor. Uzmanlara göre, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı 2,3 trilyon dolarlık Yeşil Enerji ve Altyapı harcama planı gümüşü harekete geçirecek. Uzmanlar, şu an 25 dolar seviyesinde bulunan ons gümüşün 100 dolara kadar çıkabileceğini söylüyor.
Devamı

Rus-Amerikan kazanında Suriye için ne pişiyor? / Fehim Taştekin

Şimdilik bütün öngörüler ve beklentiler koşullu cümlelerle başlamak durumunda. Fakat ABD’nin Orta Doğu’daki mesaisini azaltma konusundaki stratejik yönelimi, Rus-Amerikan temaslarının olumlu gündemi satın alması ve İran’la yeniden kurulan nükleer masa, taşları yerinden oynatma potansiyeli taşıyor.