Cuma, Nisan 26, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

ABD’NİN İLK KADIN HAZİNE BAKANI JANET YELLEN KİMDİR?

Senato Genel Kurulunda yapılan oylamada, 84 senatör Yellen’ın Hazine Bakanı olması için “evet” oyu verirken, 15 senatör “hayır” oyu kullandı.

Böylece Yellen, ABD tarihinde Hazine Bakanlığı görevine gelen ilk kadın oldu.

Tecrübeli bir ekonomist olan 74 yaşındaki Yellen, 2014’te Fed’in ilk kadın başkanı ünvanını elde etmişti. Eski Başkan Donald Trump’ın Yellen’ı yeniden Fed başkanlığına aday göstermemesiyle söz konusu göreve 2018’de Jerome Powell atanmıştı.

Janet Yellen Kimdir?

Yellen, öğretmen bir anne ve aile hekimi bir babanın çocuğu olarak 1946 yılında New York-Brooklyn’de dünyaya geldi.

Brown Üniversitesi ekonomi mezunu olan Yellen, 1971 yılında Yale Üniversitesi’nden yine aynı alanda doktorasını aldı. Doktora tezini açık ekonomilerde istihdam ve sermaye birikimi üzerine, daha sonra Nobel ödülü alacak olan ekonomist James Tobin’in danışmanlığında yazdı.

Yellen, doktorasını aldıktan sonra 1971’den 1976’ya kadar Harvard Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olarak ders verdi.

1977’de kendisini Yale’den tanıyan bir hocası tarafından FED Guvernörler Kurulu’nda ekonomist olarak işe alındı.

Eşiyle birlikte bir dönem Londra’da yaşadıktan sonra 1980 yılında makroekonomi alanında araştırmalar yapmak, lisans ve MBA öğrencilerine ders vermek üzere California Üniversitesi Berkeley kadrosuna katıldı.

Yellen halen burada emeritus profesör olarak görevine devam ediyor.

Akademiden ekonomi yönetimine

Akademik kariyere sahip olan Yellen, ABD’de ekonomi yönetiminde en üst düzey pozisyonlarda yer aldı.

1997-1999 yılları arasında Clinton döneminde Başkanın Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı olarak görev aldı. 

2004’ten 2010’a kadar San Francisco FED başkanı ve CEO’su olarak görev yaptı. Ardından 2010 yılında Fed’de başkan yardımcılığı görevine getirildi. ABD eski Başkanı Obama tarafından 2014 yılında Fed Başkanı olarak olarak atanan Yellen, bu göreve gelen ilk kadın olarak tarihe geçti.

Kilit konularda duruşu ne?

2008 krizi döneminde de ekonomi yönetiminde aktif rol oynayan Yellen’ın, bu tecrübesi sayesinde pandemi döneminde kriz yönetiminin de başarılı olduğu belirtiliyor.

Yellen’ın ABD’deki kutuplaşmış mevcut siyasi konjonktürde en büyük avantajlarından birinin hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından saygı görmesi olduğu da ifade ediliyor.

Yellen, 2008’de başlayan küresel mali kriz sonrası uygulamaya konan ve daha sonra Trump tarafından eleştirilen bir dizi mali düzenlemeyi içeren Dodd-Frank Yasasının güçlü bir destekçisi olarak biliniyor.

Para Politikası Geçmişi Nasıl?

Janet Yellen, Fed başkanı olarak görev yaptığı sürede 2008’den beri ilk kez faiz oranlarını artırarak kayda değer bir hamle yaptı.

2015’te faiz oranlarını kademeli olarak sıfırın üzerine çıkarmaya başlayan Yellen, 2018’de kendisinin yerine Powell getirilene kadar toplamda beş kez faizleri artırdı. 

Associated Press’e göre Yellen’in Merkez Bankası’ndaki en unutulmaz anlarından biri, FED Başkanı Ben Bernanke’nin ekonomiyi desteklemek üzere borçlanma oranlarını düşürmek için büyük miktarlarda Hazine ve ipotek tahvilleri satın almasını desteklemedeki rolüydü.

Söz konusu para politikası adımı, Fed’in bilançosunu şişirerek 4,5 trilyon dolara yükselttiği ve bu da yüksek enflasyonu tetikleyeceği için sertçe eleştirildi ancak korkulan olmadı. Enflasyon, Fed’in yüzde 2’lik hedefinin altında kaldı. Yellen, Bernanke’nin pozisyonunu devralırken bu uygulamaya devam etti. 

Sıkı mali düzenlemeler

Yellen hakkında yapılan değerlendirmelerden biri de ABD finans sektöründeki büyük aktörlere gerektiğinde baskı yapmaktan korkmaması.

FED Başkanlığı görevinin sonlarına doğru Yellen, müşterilerin istemediği milyonlarca hesap açtığı gerekçesiyle Wells Fargo’ya şimdiye kadarki en ağır cezalardan birini verdi.

FED’in tarihindeki en büyük düzenleyici hamle olarak anılan ceza, Wells Fargo’nun varlıklarına sınır koyarak bankanın büyümesini ciddi ölçüde sınırladı. 

Yellen’ın, bir akademisyen ve iktisatçı olarak etkileyici kariyerinin yanı sıra eşitsizlik ve ırkçılık gibi sosyal konularda da oldukça duyarlı ve aktif olduğu aktarılıyor.

Popüler Yazılar