İşgalci rejimin Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Washington’ın Tahran’la nükleer anlaşmayı canlandırmaya yaklaştığı Cuma günü yaptıkları ortak açıklamada, ABD’yi İran’ın İslam Devrim Muhafızları’nı “terör örgütü” olarak listeden çıkarmamaya çağırdı.
Bennett ve Lapid, stratejik müttefikleri ABD’yi anlamakta zorlanıyor.
“ABD’nin onu terör örgütü tanımından çıkaracağına inanmakta güçlük çekiyoruz.”
İki bakan, terörle mücadelenin küresel bir misyon olduğunu belirterek, “ABD’nin teröristlerin boş vaatleri karşılığında en yakın müttefiklerini terk etmeyeceğine inanıyoruz” dedi.
Açıklamada, “İran Devrim Muhafızları Lübnan’daki Hizbullah, Gazze’deki İslami Cihat, Yemen’deki Husiler, Irak’taki milisler. Devrim Muhafızları, geçtiğimiz yıl da dahil olmak üzere Ortadoğu genelinde Amerikan askerlerine yönelik saldırıların arkasındadır. Üst düzey Amerikan hükümet yetkililerine suikast düzenleme planlarının arkasında onlar var.” (!) ifadesi kullanılıyor.
Siyonist önderler, “Devrim Muhafızları, Yahudileri Yahudi oldukları için, Hristiyanları Hristiyan oldukları için, Müslümanları da onlara teslim olmadıkları için öldürüyorlar” iddiasında bulundular.
“Devrim Muhafızları’nın terör örgütü tanımını kaldırma girişimi, mağdurlara hakarettir ve belgelenmiş bir gerçeğin kesin delillerle silinmesidir.”
Açıklamada, “Amerikalılara zarar vermeme sözü karşılığında Devrim Muhafızları’nın terör örgütü tanımının kaldırılacağına inanmakta güçlük çekiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklama, Axios’un Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin bu hareketi düşündüğünü ve karşılığında Tahran’ın bölgede gerilimi azaltmayı taahhüt edeceğini bildirmesinin arkasından geldi.
İran’ın dini lideriyle yakın bağları olan İran Devrim Muhafızları Ordusu resmi olarak Ortak Kapsamlı Eylem Planı olarak bilinen 2015 nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından eski ABD başkanı Donald Trump’ın yönetimi tarafından Yabancı Terör Örgütü olarak belirlendi.
Washington Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Batılı güçlerin Tahran’ın nükleer programındaki kısıtlamalar karşılığında yaptırımların hafifletilmesini öngören 2015 anlaşmasını yeniden canlandırma konusunda İran’la bir anlaşmaya “yakın” olduğunu söyledi.
Müzakereler geçen Nisan ayında İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, İran ve Rusya arasında ABD’nin dolaylı olarak katılımıyla başladı.
İran Çarşamba günü yaptığı açıklamada, gelecekteki bir ABD yönetiminin Trump’ın ilgasını tekrar etmesi durumunda bir “ekonomik garanti” de dahil olmak üzere Viyana’da kalan iki sorun olduğunu söyledi.
Görüşmelere yakın bir başka kaynak da diğer konunun Devrim Muhafızları’nın statüsü olduğunu söyledi.