Trump, delil olmadan, ajans personelinin ABD seçimlerinden önce bir aşının bulunmasını engellemek istediğini söylüyor.
ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs aşısı geliştirmenin güvenliğini denetleyen devlet kurumuna saldırdı ve Gıda ve İlaç Dairesi’ndeki (FDA) “derin devlet” üyelerinin ilerlemeyi kasıtlı olarak yavaşlattığını, bu nedenle aşının, Kasım seçimlerinin son güne kadar mevcut olmayacağını iddia etti.
Bir Twitter gönderisinde Trump, FDA’daki “veya her kimse” nin, ilaç şirketlerinin yeni korona virüs için aşı ve tedavileri test etmek için insanları klinik deneylere kaydetmesini çok zorlaştırdığını söyledi. Suçlamayı destekleyecek kamuya açık bir kanıt yok ve başkan herhangi bir açıklama yapmadı.
Trump geçmişte “derin devlet” terimini, başkanın gözünde kendi gündemini baltalamaya kararlı olan ve uzun süredir hizmet veren hükümet personeline atıfta bulunmak için kullandı.
Yorum, Reuters haber ajansının Perşembe günü üst düzey bir FDA yetkilisinin, Trump yönetiminin, güvenli ve etkili olduğu gösterilmeden önce, bir aşıyı onaylaması durumunda istifa edeceğini bildirmesinin ardından geldi.
“Açıkçası, cevabı 3 Kasım sonrasına ertelemeyi umuyorlar. Hıza ve hayat kurtarmaya odaklanmalılar!” Trump, attığı tweet’te FDA Komiseri Stephen Hahn’ı etiketleyerek yazdı.
Üst düzey demokrat Nancy Pelosi, suçlamayı; ‘tehlikeli’ ve ‘solgunluğun ötesinde’ olarak nitelendirdi.
2020 kampanyasına hakim olan korona virüs ilgilenen bilim adamları, halk sağlığı yetkilileri ve yasa koyucular, klinik deneylerden elde edilen veriler yaygın kullanımını desteklemese bile, Trump yönetiminin FDA’yı oylamadan önce bir aşıyı onaylamaya zorlayacağından endişe ediyorlar.
İstifa etme tehdidi
Reuters’e göre, FDA’nın Biyolojik Değerlendirme ve Araştırma Merkezi direktörü Peter Marks, geçen hafta hükümet yetkilileri, ilaç yöneticileri ve akademisyenlerle yaptığı bir konferans görüşmesinde, ajansın kanıtlanmamış bir aşıya lastik damgası vurması durumunda istifa edeceğini söyledi.
En son biyoteknoloji tedavilerini, aşıları ve gen terapilerini düzenleyen Marks, Reuters’e herhangi bir siyasi baskı ile karşılaşmadığını ve FDA’nın yalnızca bilim tarafından yönlendirileceğini söyledi.
Bu değişiklik olursa, Perşembe günü haber ajansına verdiği demeçte, “Kendimi (istifa etmek) mecburiyetinde hissederdim çünkü bunu yaparken Amerikan kamuoyuna yanlış bir şeyler olduğunu bildirirdim.” dedi.
Korona virüs, bugüne kadar ABD’de 176.000’den fazla insanı öldürdü ve en az 5.6 milyon kişiyi enfekte etti. Vaka ve ölüm sayıları açısından ABD, dünyanın en çok etkilenen ülkesi.
Dünyanın en umut verici aşılarından birkaçı ABD tarafından geliştiriliyor ve Beyaz Saray, “Sapma hızı” operasyonu aracılığıyla, ilk partide 21 Ocak’a kadar 300 milyon aşı dozu üretmeyi hedefliyor.
Hükümet, başarılı bir aşı geliştirmek için en iyi şansa sahip olduğuna karar verilen özel şirketlere milyarlarca dolar akıttı. Plan ayrıca, aşıların yaygın kullanım için etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmadan önce bile başarılı olma olasılığı en yüksek görülen adayların üretimini büyütmeyi de içeriyor.