Nakamoto ölürse 55 milyar dolar değerindeki bitcoinleri sonsuza dek erişilemez hale gelebilir
Coinbase’in ilk halka arz dosyaları, eğer Bitcoin’in esrarengiz mucidi Satoshi Nakamoto’nun kimliği ortaya çıkarsa bunun kripto para biriminin fiyatında büyük değişimlere yol açabileceği konusunda uyarılar içeriyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’na sunulan belgelerde Coinbase, “aralarında Bitcoin’i geliştiren Satoshi Nakamoto takma adlı kişi veya kişilerin kimliğinin ortaya çıkması veya Satoshi’nin Bitcoinlerinin transferi” de bulunan “faktörler sebebiyle Bitcoin ve Ethereum (ether) piyasaları kötüye giderse veya bunların fiyatı düşerse kripto ekonominin olumsuz etkilenebileceğini” söyledi.
Bitcoin merkezi olmayan ilk kripto para birimiydi. Bir bilgisayar karmaşık bir matematik problemi çözdüğünde üretilen, bir diğer deyişle “madenden çıkarılan” dijital bir para birimiydi.
Nakamoto “Bitcoin: Uçtan-uca Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” adlı makalenin arkasındaki kimliği belirsiz yazar. Kendisi hakkında pek fazla detay bulunmasa da Japonya’da yaşayan 40’lı yaşlarında bir erkek olduğu tahmin ediliyor.
Ne var ki İngilizce deyimleri kullanışı ve Bitcoin yazılımının Japonca belgelenmiş veya etiketlenmiş olmaması Nakamoto’nun Japon olmasını pek muhtemel kılmıyor.
Kripto para biriminin ardındaki beyin geri dönerse bu kişi veya kişilerin, ne de olsa Satoshi Nakamoto bir grubun takma adı da olabilir, kim olabileceğine bağlı olarak bir dizi farklı durumun gerçekleşmesi mümkün görünüyor.
Nakamoto’nun dünya çapında var olabilecek 21 milyon Bitcoin’in 1,1 milyonuna (şu anki fiyatlara göre 55 milyar dolar değerinde) (yaklaşık 404 milyar TL) sahip olduğu düşünülüyor. Bu sebeple Nakamoto’nun varlığı doğrudan sosyo-ekonomik bir etkiye sahip.
Nakamoto’nun ölmesi halinde bu Bitcoinler sonsuza dek erişilemez hale gelebilir. Kripto para birimleri karmaşık bir şifreleme anahtarına bağlıdır. İnsanlar sırf parolalarını unuttukları için milyonlar kaybedebiliyor.
Coinbase’in ilk halka arz dosyası “Bitcoin veya Ethereum’a dair herhangi bir olumsuz algının” da para biriminin değerini etkileyen başka bir faktör olabileceğini belirtiyor.
Mayıs 2020’de bir kripto para birimi işleminde 2009’dan beri hareketsiz olan bir hesaptan 40 Bitcoin (391 bin 55 dolar, yaklaşık 2,9 milyon TL) başka bir hesaba aktarılmıştı.
Bitcoinleri 9 Şubat 2009’da, sıfır ABD doları değerindeyken oluşturan hesap Bitcoinleri 20 Mayıs 2020’de hareket ettirerek insanları bu transferi yapanın Nakamoto olabileceğine inanmaya sevk etti.
Coinbase’in dosyasında bazı ilginç noktalar daha var. Bunlar arasında “hodl” sözcüğünün tanımı da vardı: “hold” (tutma) kelimesinin yanlış yazılmasından meydana gelen ifade sık sık, kripto para birimi kullanıcılarının “bütün iniş çıkışlar boyunca kripto varlıklarını satmak yerine tutmasına” denilen “sımsıkı tutunmak” deyişinin kısaltması olarak kullanılıyor.