Panama, 26 Aralık 1989; Panama’daki ABD birlikleri, arama yaparak insanlara silah doğrulttu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ABD’yi darbe planlamakla suçladı
Onun bu hamlesi, Washington’un siyasi ve askeri müdahalesine maruz kalmış bölgedeki birçok ülkenin desteğini celbetti..
19. yüzyılın başlarından itibaren ABD, Latin Amerika ülkelerinin içişlerine müdahale etmeye başladı, ancak bu müdahale daha çok kapitalist sistemin çıkarlarına veya sağcı güçlerin sol ve popüler demokratik liderlere karşı kendi lehine oldu.
Son yıllarda ABD, Venezuela’daki 2002 darbesini ve Honduras’taki 2009 darbesini dolaylı olarak desteklemekle suçlanıyor. Trump’ın Juan Gaido’yu Venezuela’nın “geçici başkanı” olarak tanıması, ABD’nin Orta Amerika ülkelerinin içişlerine müdahale etme hakkını bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.
Aşağıdakiler, Latin Amerika’daki en önemli ABD müdahalelerinden bazılarıdır:
1846 – ABD, Mexico City’yi ele geçirerek Meksika’yı işgal etti. Ertesi yıl, Amerika Birleşik Devletleri’nin baskısı altında bir barış anlaşması imzalandı ve Meksika’nın egemen topraklarının yarısından fazlası Amerika Birleşik Devletleri’ne bırakıldı – bu işgal altındaki topraklar şimdi Batı Amerika Birleşik Devletleri’nin bir parçasını oluşturuyor.
1903: Amerika Birleşik Devletleri Panama’nın Kolombiya’dan bağımsızlığını planlıyor ve Panama Kanalı’nın Pasifik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’na bağlandığı alan üzerinde Panamaya egemenliği veriyor.
1903: Amerika Birleşik Devletleri, Küba ve Amerika Birleşik Devletleri ile İspanyol Savaşı’ndan sonra, ABD’nin Küba devlet işlerinin neredeyse tamamen kontrolünü üstlendiği bir anlaşma imzaladı. ABD ayrıca Guantanamo Körfezi’nde bir deniz üssü kurdu.
Bir Amerikan askeri Küba, Guantanamo Körfezi’ndeki bir gözetleme kulesinde duruyor
1914 – ABD birlikleri, Meksika Devrimi’ni denetlemek için Meksika’nın Veracruz limanını yedi ay boyunca işgal etti.
1961 – ABD’nin Fidel Castro’yu devirmek için Domuzlar Körfezi’ni işgali başarısız oldu, ancak Washington onlarca yılCastro’ya suikast düzenlemeye ve hükümetini devirmeye devam etti..
1964 – Bir darbeyle Brezilya’nın solcu başkanı Joao Golar’ı devirir ve 1980’lere kadar süren askeri bir diktatörlüğü yerine geçirir.
1965 – ABD birlikleri bir iç savaşa müdahale etmek için Dominik Cumhuriyeti’ne girdi.
1973: Şili Cumhurbaşkanı seçilen Salvador Allende, ABD destekli Kota tarafından devrildi. Yerine General Augusto Pinochet geldi. Pinochet, halka acımasız bir askeri yönetim dayattı ve ekonomik özelleştirme ve delegasyon ilkelerine dayalı ABD’nin dikte ettiği ekonomik programları uyguladı. Bu önlemler aslında şimdi neoliberalizm olarak adlandırılan şeyin deneme yanılma laboratuvarı haline geldi.
14 Nisan 2002’de Başkan Hugo Chavez, ABD destekli darbe planlayıcıları tarafından serbest bırakılıp iki gün sonra Miraflores Sarayı’na döndü.
1970’ler: Arjantin, Şili ve Güney Amerika müttefikleri, ABD desteğiyle, sol kanat eyleminin tehlikelerini ortadan kaldırmayı amaçlayan muhalif güçleri bastırmak ve öldürmek için Condor Operasyonu olarak bilinen bir kampanya başlattı.
1980’ler: Reagan, Nikaragua’yı yöneten Sandinista hükümetine karşı Kontra’nın anti-komünist güçlerini destekliyor ve aynı zamanda FMLN solcu isyanına karşı Salvadors’u destekliyor.
1983: Amerika Birleşik Devletleri, Karayip adası Grenada hükümetini Küba ile ittifak yapmak ve orada askeri bir kampanya başlatmakla suçladı.
1989 – ABD birlikleri, siyasi lideri (ve CIA ajanı Manuel Noriega’yı) devirmek için Panama’yı işgal etti.
1994: Bu yıl ABD, 1991’de eski Başkan Jean-Bertrand Aristide’nin devrilmesiyle iktidara gelen darbecileri devirmek için Haiti’ye asker gönderdi. Onu tekrar iktidara getirmeyi başardılar, ancak 2004’te ABD destekli bir darbe ile tekrar görevden alındı.
2002: Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, ABD destekli bir darbe nedeniyle iki günlüğüne iktidardan uzaklaştırıldı, ancak halkın tam desteğiyle iktidara döndü.
2009: Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, ABD destekli darbeyle devrildi.