Rocket Lab, yeniden kullanılabilir roket teknolojisiyle öne çıkıyor ve bu nedenle SpaceX’in en büyük rakiplerinden biri olarak görülüyor
Elon Musk’ın kurucusu ve yöneticisi olduğu uzay firması SpaceX’in rakiplerinden Rocket Lab, iki ticari uydu taşıyan fırlatma görevini başarıya ulaştıramadı.
15 Mayıs cumartesi günü Yeni Zelanda’nın Mahia Yarımadası’ndaki Fırlatma Kompleksi 1’den fırlatılan Elektron roketinde kalkıştan 3 dakika sonra beklenmedik bir hata meydana geldi.
Techcrunch’ın aktardığına göre roketin ikinci aşamasının motoru, ateşlendikten hemen sonra aniden kapandı.
Bu durum, otomatik acil durum kapatma işleminin tetiklendiği, olası bir sistem arızasına işaret ediyor.
Rocket Lab, olayın ardından yaptığı açıklamada, roketin taşıdığı iki uydunun yörüngeye yerleştirilemediğini doğruladı. Uyduların BlackSky firmasına ait olduğu ifade edildi.
Açıklamasında “Müşterilerimizden özür dileriz” ifadelerine yer veren şirket, roketin motoru kapanan parçasının yerini tespit ettiklerini aktardı.
Kısa süre önce kontrolden çıkan yaklaşık 20 tonluk Çin roketi, gezegenin hangi noktasına düşeceği belli olmadığı için panik yaratmıştı.
Rocket Lab’in roketininse güvenli bir bölgede asılı kaldığı ve Dünya üzerindeki canlılar açısından tehlike teşkil etmediği bildirildi.
Diğer yandan roketin ilk aşamasının planlandığı gibi üst aşamadan ayrıldıktan sonra paraşütlerini açarak Dünya’ya geri döndüğü belirtildi.
Pasifik Okyanusu’na güvenli ve yumuşak bir şekilde iniş yapan birinci aşama, bölgede hazır bekleyen kurtarma ekibi tarafından yeniden kullanılmak üzere çıkarıldı.
Elektron roketleri, Rocket Lab’in yeniden kullanılabilir roket sisteminin bir parçası.
Firma yeniden kullanılabilir roket teknolojisiyle öne çıkıyor ve bu nedenle SpaceX’in en büyük rakiplerinden biri olarak görülüyor.
SpaceX de yeniden kullanılabilir Starship roketlerini test ediyor. Firma, 4 başarısız denemenin ardından SN 15 ismi verilen prototipi yere indirmeyi başarmıştı.
Uzay firması, Starship roketlerini insanlı Ay ve Mars seferlerinde kullanmayı amaçlıyor.