Vladimir Putin, devlet kanallarından sabah saatlerinde yayınlanan ulusal sesleniş konuşmasında, kısmi seferberlik ilan ettiğini açıklamıştı. Sözlerinde, “Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım.” ifadelerini kullanmıştı.
TEPKİLER YAĞMUR OLDU YAĞDI
Bu açıklamalarını yaparken Batı ülkelerini suçlamayı da ihmal etmemişti. Batılı ülkelerin bölgede barış odaklı bir çözüm taraftarı olmadıklarını belirten Putin, toprak bütünlüğü tehdit edilirse Rusya’nın tüm askeri silahları kullanacağını ve bunun bir blöf olmadığını ifade etti. Tüm dünyada yankılanan açıklamanın ardından ise tepkiler adım adım gelmeye başladı.
LETONYA: ŞANTAJA BOYUN EĞMEYİN
Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Putin’in kısmi seferberlik ilan etmesi üzerine, Ukrayna’ya daha fazla destek verilmesini istedi. Rinkevics, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Putin, Ukrayna’nın bazı bölgelerinin kısmi seferberliğini ve ilhakını duyurdu. Onun şantajına boyun eğmemeli ve Ukrayna’yı elimizden geldiğince desteklemeliyiz” dedi. Rinkevics, Rusya’nın bugün Avrupa ve dünya barışı için “geçen yüzyıldaki Nazi Almanyası kadar tehlikeli olduğunu” belirtti.
HOLLANDA: ”PANİK İŞARETİ”
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de yaptığı açıklamada, Putin’in kısmi seferberlik ilanının “panik işareti” olduğunu söyledi. Hollanda yayın kuruluşu NOS’un aktardığına göre, Rutte, “Macaristan büyüklüğünde bir alan halen Ruslar tarafından işgal ediliyor.” ifadelerini kullanarak Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeleri gerektiğini belirtti.
HIRVATİSTAN: UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ İÇİN EN KRİTİK DÖNEM
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıkladığı “kısmi seferberlik” kararını değerlendirerek, Ukrayna’daki savaşın “en kritik döneminin” yaşanacağını söyledi. Başkent Zagreb’de bir konferansa katılan Milanovic, muhabirlerin sorusu üzerine Putin’in, sadece yedekte bulunan vatandaşların zorunlu askerliğe tabi tutulacağını açıkladığı “kısmi seferberlik” kararını değerlendirdi. Rus rublesinin istikrar ve durgunluk çizgisinde devam ettiğine işaret eden Milanovic, “Bu da Ukrayna’daki savaşın uzaması anlamına gelir zira savaşı finanse edecek durum mevcut. Putin’in bu ekonomik istikrar nedeniyle iç siyasi desteği sağladığı kanaatindeyim.” dedi.
POLONYA: RUSYA’YA İZİN VEREMEYİZ
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, “Rusya Ukrayna’yı yok etmeye ve topraklarının bir kısmını ele geçirmeye çalışacak. Buna izin veremeyiz” dedi. Rusya’nın son dönemde ağır yenilgiler aldığını, bu nedenle yeni bir plana geçildiğini ifade eden Morawiecki, Rusya’nın dünyanın gözünde sınırları, haritaları değiştirmek, bazı bölgeleri ele geçirmek ve ilhak etmek istediğini vurguladı. Morawiecki, “Rusya ile barış içinde, tüm dünyaya barışçıl bir şekilde yönelmiş bir Rusya ile yaşamak istiyoruz. Ancak Rusya acımasız gücünü gösterdiğinde savunma gücümüzü göstermeliyiz. NATO’nun Ukrayna’yı daha fazla desteklemesi için müttefiklerimizle elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.
ÇEK CUMHURİYETİ: ”TEK SALDIRGAN RUSYA”
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala da sosyal medya hesabı üzerinden Putin’in açıklamasına yönelik yaptığı açıklamada, “Vladimir Putin’in ilan ettiği kısmi seferberlik, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşı daha da tırmandırmaya yönelik bir girişim ve Rusya’nın tek saldırgan olduğunun bir başka kanıtıdır. Ukrayna’ya yardıma ihtiyaç var ve bunu kendi çıkarlarımız için yapmaya devam etmeliyiz” dedi.