Amerikan güçleri 2003 yılında Irak’a karşı açtıkları savaştan itibaren ve Baas Rejimini devirerek bu ülkeye girdiler. Ancak bu güçlerin büyük bir bölümü 2011 yılının sonlarında Irak’tan çekildiler. Ancak Amerikan askeri güçleri tekrar 2014 yılında Irak hükümetinin daveti üzerine o dönem Irak topraklarının üçte birini eline geçiren IŞİD terör örgütü ile sözde mücadele etmek için tekrar Irak’a girdiler. Amerika bu bahaneyle sözde IŞİD ile mücadele uluslararası koalisyonu kapsamında binlerce askeri gücünü Irak’a soktu. Bu güçlerin büyük bir bölümü zaten Amerikan güçlerinden oluşmakta idi.
2017’de IŞİD terör örgütünün de yenilgisi ile, Amerikan askeri güçlerinin Irak’ta kalması bu ülkede tartışma maddesi oldu. Çünkü pratikte artık Amerikan askerlerinin varlığının devamı için bir bahane söz konusu değildi. Amerika hükümetinin İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızlar Ordusu Kudus Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ve Irak gönüllü güçleri Haşdi Şabi başkan vekili Ebu Mehdi Mühendis’i Bağdat havalimanı yakınlarında suikast düzenleyerek şehit düşürmesi Irak siyasi grupları ve halkının özellikle de Direniş grupları ve taraftarlarının kızmasına ve öfkelenmesine yol açtı.
Böyle bir ortamda Irak parlamentosu 5 Ocak günü Amerikan askeri güçlerinin bu ülkeden çıkması kararını aldı. Irak halkı da geniş çaplı gösteriler düzenleyerek Amerikan askeri güçlerinin ülkeden çıkmasını istedi. Bu sırada Irak direniş grupları ile Amerikan askeri güçleri arasındaki sürtüşmeler ve karşılaşmalar da arttı. Buna esasen Irak ve Amerika hükümetleri arasında yeni müzakereler düzenlendi. Nihayetinde Irak başbakanı Mustafa El Kazımi ve Amerika başkanı Joe Biden 26 Temmuz 2021’de Amerikan askeri güçlerinin ülkeden çıkması hususunda anlaştılar. Bu anlaşmaya göre Amerika’nın tüm operasyonel güçleri 2021’in sonuna dek Irak’tan çıkacak ve ancak Iraklı askerleri eğitmek üzere müsteşarlık hizmetleri veren askeri güçler geriye kalacaktır.
Amerikan askeri güçlerinin Irak’tan çıkması için belirlenen sürenin sonuna 40 gün kala şimdi de bu anlaşmanın uygulanmaması ile ilgili söylentiler git gide artmaktadır. Amerika merkezi güçler komutanlığı-CENTCOM genel kurmay başkanı Kennet Mc.Kenzie Amerika’nın Irak’taki askeri güç sayısını azaltmayacağını bunun da Bağdat’ın talebi olduğunu belirtti ve şu açıklamada bulundu: ” Irak bizim kalmamızı istiyor. Biz de bu ülkedeki askeri güç sayımızı düşürmeyeceğiz. “
Amerika’nın Irak topraklarına ağır lojistik konvoyları göndermesi, Irak’ın Batısında bulunan Aynel Esed hava üssündeki binaların geliştirilmesi için büyük paralar harcaması ve kimi Iraklı yüksek askeri ve siyasi makamlarının terörizm ile mücadelede Amerika’ya ihtiyaç olması doğrultusundaki açıklamaları gibi gelişmelerden yola çıkarak Temmuz anlaşmasının hayata geçirilmemesinin ihtimalinin arttığını söyleyebiliriz.
Bu açıklamalar, hareketlenmeler ve söylentilerden hareketle Irak direniş grupları koordinasyon komitesi mevcut yılda belirlenen mühlet sonrası Amerikan askeri güçleri ile mücadele hususunda uyarılarda bulundu. Bu bağlamda Ketaib Seyyidüşşüheda genel sekreteri Ebu Ala El Velai yayımladığı bildiride bu direniş grubuna katılıp mevcut yılda belirlenen mühletin ardından Amerika güçleri ile mücadele etmek isteyen gönüllü güçler için kapıların açıldığını belirtti.
Bu uyarı ve Irak direniş gruplarının girişimi ile, Temmuz anlaşması hayata geçirilmezse Direniş grupları ve Amerikan askeri güçleri arasında da gerilimler iyice artacaktır ve daha ağır çatışmalar bile söz konusu olacaktır.