ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Başkan Joe Biden’ın göreve gelmesinden hemen sonra verdiği talimat üzerine, Küresel Konuşlanma İncelemesi’ni tamamladı.
Pentagon’da konuyla ilgili olarak gazetecilere yapılan açıklamada, stratejik bilgileri içeriyor olması nedeniyle raporun tamamının gizli kalacağı ifade edildi.
Açıklama yapan Pentagon yetkilisi, “Bu kılavuz, önümüzdeki 2-3 yılda yüzlerce olmasa da onlarca rutin konuşlanma hamlesiyle kendini gösterecektir” dedi.
Pentagon’dan yapılan açıklamada ayrıca, Amerikan kuvvetlerinin yurt dışında konuşlanmasına ilişkin değerlendirmeler yapacak Küresel Konuşlanma İcra Konseyinin kurulacağını ve Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığının yanı sıra muharip komutanlıklar, Dışişleri Bakanlığı, Bütçe Yönetim Ofisi, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansından yetkililerin de bu konseyde yer alacağı kaydedildi.
Raporun ana odağı “Hint-Pasifik bölgesi”
ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki askeri varlığının ve Çin ile rekabetin, söz konusu incelemenin ana odağı olduğunu ifade eden yetkili, Pentagon’un, Avusturalya’nın yanı sıra Pasifik’teki bazı adalara kalıcı kuvvet konuşlandıracağını söyledi.
Yetkili, Küresel Konuşlanma İncelemesi ışığında Pasifik bölgesinde yeni konuşlanmalar için çalışmaların devam ettiğini kaydederek, “Küresel Konuşlanma İncelemesi’nin, Hint-Pasifik bölgesindeki faaliyetleri artırmak ve harbe hazırlığı ilerletmek için bir diğer yönlendirmesi ise bakanlığın dikkatini başka bölgelerden Pasifik’e çevirmektir” ifadesini kullandı.
Yetkili, ABD’nin hem Ortadoğu hem de Afrika’daki askeri varlığı konusunda değerlendirmelerin devam ettiğini söylerken, bu bölgelerden kuvvet kaydırmanın sürebileceğini kaydetti.