Amerikan düşünce kuruluşu National Interest, Venezuela Donanması’nın İran’dan hızlı devriye botları satın almasının ardından, bu ülkenin bölgedeki askeri gücünü artırmasının, Amerika Birleşik Devletleri için daha da karmaşık hale getirdiğini belirtti.
İRNA‘nın haberine göre, bu Amerikan araştırma merkezi, dünya genelinde Ukrayna’nın geleceği, Orta Doğu’daki karışıklıklar ve Tayvan Boğazı’ndaki artan gerilimlere odaklanılmasına rağmen, ABD’nin kendi sınırlarına oldukça yakın başka ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Venezuela, son iki yıldır çok daha küçük ve petrol zengini komşusu Guyana ile büyük sorunlar yaşamaktadır.
Rapor, Venezuela’nın genel olarak ABD’nin Latin Amerika’daki gücünü ve etkisini zayıflatmak amacıyla her türlü yöntemi kullandığını belirtti. Venezuela yönetimi, komşularıyla ilişkilerinde ABD’nin desteğinden faydalanan ülkelere karşı, Washington’un bölgedeki gücünü dengelemek için bir dizi ittifak kurduğunu ifade etti.
Raporda, Caracas yönetiminin İran ile olan ilişkilerini güçlendirdiği ve bu ilişkinin sadece diplomatik bir dostluktan öteye geçerek tam teşekküllü bir askeri ittifaka dönüştüğü kaydedildi. Bu ittifak, silah satışı ve İran’ın asimetrik savaş taktiklerinin öğrenilmesi gibi unsurları da içeriyor.
Raporda ayrıca, İran’a ait “Pick-Up III” tipi fırkateynlerin (İran’da “Zolfaghar” sınıfı olarak biliniyor) Venezuela’ya transfer edilmesine de yer verildi. Bu fırkateynlerin sahip olduğu üstün özellikler ve Venezuela’nın bu tür deniz gücünü bölgede sergileyebileceği olasılığına dair endişelere dikkat çekildi. Örneğin, bu botlar, İran yapımı Kosar ve Nasr tipi anti-gemi füzelerini ateşleyebiliyor. Kosar füzesi 12 mil, Nasr füzesi ise 21 mil menzile sahip olup, her iki füze de aktif kontrol ve yönlendirme sistemlerine dayanıyor.
National Interest analistleri, Venezuela’nın, Latin Amerika’da ABD’nin etkisini zayıflatmayı amaçlayan bir güç olarak, İran ve diğer Beyaz Saray rakipleriyle ittifak kurduğuna dikkat çekti. Bu ittifakın, ABD’nin jeostratejik arka bahçesinde yeterince dikkate alınmazsa, Venezuela’nın Panama Kanalı üzerindeki küresel taşımacılıkta da hâkimiyet kurabileceği uyarısında bulunuldu.