Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Lloyd Austin, Yahudi yerleşimcilerin Filistinli sivillere karşı saldırıları sorununun üzerine eğilmesi konusunda İsrail’e çağrıda bulundu.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Austin’in İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile salı günü görüştüğünü açıkladı.
Radikal Yahudi yerleşimcilerin Filistinlere artan saldırıları
Austin söz konusu görüşmede Gallant’a “Filistinli sivillere karşı aşırıcı yerleşimci şiddet sorununun ele alınması ve İsrail Savunma Bakanlığının Batı Şeria’daki Filistinliler için ekonomik fırsatları geliştirme çabalarını sürdürmesi” çağrısında bulundu.
Yahudi yerleşimci çeteler, geçen ay işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ramallah kentinin kuzeyindkei Turmusaya kasabasında Filistinlilere ait ekinleri yakmıştı. Yerleşimciler ekinlerin yakılmasından birkaç gün önce de aynı köyde Filistinlilere ait 30 evi ve 70 aracı ateşe vermişti.
400’den fazla Yahudi yerleşimcinin İsrail askerlerinin korumasında köye yaptığı saldırıda bir Filistinli katledilmişti.
İsrail ordusu korumasındaki Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırıları son dönemde artmış durumda.
ABD-İsrail güvenlik ilişkileri
Pentagon’un açıklamasında Austin’in, ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığının “kararlı ve sarsılmaz” olduğunu ve askeri iş birliğini derinleştirecek girişimlere odaklandıklarını kaydettiği aktarıldı.
Açıklamada, Austin ile Gallant’ın ayrıca “İran kaynaklı tehditleri görüşürken bu tehditlere karşı gelmede birlikte çalışmayı kabul ettiği” belirtildi.
İsrail’deki yargı reformu
ABD Savunma Bakanı Austin Gallant ile yaptığı görüşmede, İsrail Parlamentosu’nda Netanyahu hükümetinin yargı reformu planının önemli bir maddesinin kabul edilmesinin ardından ülkede taraflar arasında siyasi diyalog yoluyla birlik sağlanması gerektiğini savundu.
Austin, özellikle önümüzdeki haftalarda ve aylarda siyasi diyalog yoluyla geniş bir uzlaşı sağlamanın, kuvvetli bir demokrasinin kritik unsurlarını göstereceğine inandıklarını söyledi.
İsrail meclisi Knesset, devam eden tartışmalara rağmen, ülkeyi ikiye bölgen yargı reformunun önemli maddelerinden birini onaylamıştı. Yapılan üç oylamanın ardından, yargı reformunun kritik maddelerinden olarak görülen “uygunluk” maddesi 64 evet oyuyla kabul edildi.
Söz konusu maddenin, İsrail hükümetine yargı makamları karşısında bir üstünlük vermesi, kararların hukuk tarafından denetlenememesi sonucunu doğurması bekleniyor.