ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası NATO’ya üyelik başvurusu yapma kararı alan Finlandiya ve İsveç’in liderlerini Perşembe günü Beyaz Saray’da ağırlayacak.
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Biden’ın, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile bir araya geleceğini söyledi.
Jean-Pierre, “Görüşmede bir dizi küresel sorun ve Ukrayna’ya desteğimize ilgili yakın ortaklığımızın yanı sıra NATO’ya üyelik başvuruları ve Avrupa’nın güvenliği de ele alınacak” dedi. Biden yönetiminin NATO’nun İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğiyle ilgili uzlaşmaya varılacağından emin olduğunu ekledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Cuma günü gerçekleştirdiği basın toplantısında Washington’ın “Türkiye’nin pozisyonunu netleştirmeye çalıştığını” söylemişti.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da bugün, Almanya’nın İsveç ve Finlandiya ile özellikle Baltık Denizi bölgesinde askeri işbirliğini artıracağını açıkladı. Türkiye’nin iki ülkenin üyeliğini destekleyeceğinden emin olduğunu belirtti.
Finlandiya Pazar, İsveç de dün NATO’ya üyelik başvurusu yapma kararı almıştı.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, devlet kanalı YLE’ye, NATO’ya başvuru mektubunun bu akşam imzalanacağını açıkladı ve “Mektubu muhtemelen yarın İsveç’le birlikte Finlandiya’nın NATO temsilcisinin NATO’ya ileteceğini” de sözlerine ekledi.
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto ise bugün İsveç parlamentosuna yaptığı konuşmada, Türkiye’nin son dakikada yaptığı karşı çıkışa rağmen NATO üyeliği başvurularına destek vereceğinden emin olduğunu söyledi. AFP’nin haberine göre Niinisto, konuyla ilgili “umutlu” olduğunu belirtti.
Erdoğan ile bir ay önce telefonda konuştuğunu ve onun üyelik konusunda destek mesajı verdiğini ekleyen Niinisto, “Türkiye’nin açıklamaları son günlerde çok hızlı değişti ve sertleşti” dedi, yapıcı tartışmaların yardımıyla durumun çözüleceğini düşündüğünü söyledi.
İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da Niinisto ile bugün yapılan ortak basın açıklamasında, NATO üyeliği başvurusuyla ilgili Türkiye ile konuşmaya hazır olduklarını söyledi.
Andersson, “Türkiye’yle iletişim kurmayı deniyoruz ve Türkiye’ye gitmeye hazırız” diye konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin iki ülkenin kararıyla ilgili olarak, “Bizim için doğrudan tehdit teşkil etmiyor. Ancak NATO’nun askeri altyapısının bu ülkeleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi halinde, kesinlikle buna yanıt veririz” şeklinde konuşmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun’le düzenlediği ortak basın toplantısında bir soru üzerine, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda “NATO’ya girmelerine biz ‘Evet’ demeyiz” demişti. Erdoğan, “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık, net bir tavrı söz konusu değil” ifadelerini kullanmıştı.
Dün İsveç ve Finlandiya’nın üst düzey diplomatlarının kısa süre içinde Türkiye’ye gelerek üyelikle ilgili görüşmeler gerçekleştirecekleri açıklandı.
Erdoğan ise “İsveç, terör örgütlerinin kuluçka merkezi. PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Biz bunların neyine güveneceğiz? Türkiye’ye geleceklermiş. Bizi ikna etmeye mi gelecekler? Kusura bakmasınlar, hiç yorulmasınlar” dedi.