Çarşamba, Aralık 18, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Yeni ABD Yaptırımları Kuzey Kore’ye, Rusya’ya Destek Verdikleri Gerekçesiyle

ABD Hazine Bakanlığı, Kuzey Kore’nin Rusya’ya yönelik askeri destek ve yasadışı mali faaliyetlerini kolaylaştıran başlıca unsurlara yaptırım uyguladığını açıkladı.

ABD Hazine Bakanlığı, yerel saatle pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hazine Bakanlığının Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Kuzey Kore’ye finansal ve askeri destek sağlayan 9 kişi ve 7 kurumu yaptırım listesine aldığını belirtti. Ayrıca, ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin balistik füze programıyla bağlantılı 3 kurumu daha yaptırım uyguladığı duyurusunu yaptı.

Açıklamada, bu adımların, Kuzey Kore’nin askeri ve yaptırım ihlalleri konusundaki olumsuz tutumunu ve küresel gerilimleri arttıran, bölgeyi istikrarsızlaştıran tavırlarını yansıttığı vurgulandı.

ABD Hazine Bakanlığı açıklamasında, 31 Ekim 2024’te Kuzey Kore’nin, 2023 Aralık ayından sonra gerçekleştirdiği ilk kıtalararası balistik füze (ICBM) denemesinde bulunduğuna, 5 Kasım 2024’te ise en az yedi kısa menzilli balistik füze fırlattığına dikkat çekildi. Bu faaliyetlerin, Kuzey Kore’nin balistik füze ve kitle imha silahları programlarının finansmanına katkıda bulunduğu belirtildi.

Ayrıca, Kuzey Kore’nin Rusya’ya sağladığı askeri desteğin, Ukrayna’daki savaşa önemli bir katkı olduğu ifade edildi. Ekim ayından itibaren, Rusya’ya 11.000’den fazla asker gönderildiği ve Rus ordusuna önemli miktarda füze ve mühimmat gönderilerek, Rusya’nın savaş malzemeleri stoğunun yeniden sağlandığı belirtildi.

ABD Hazine Bakanlığı’ndan Bradley Smith, “Kuzey Kore’nin artan provokasyonları, kıtanın istikrarını zayıflatmakta ve Putin’in Ukrayna’daki saldırganlığını sürdürmesine yardımcı olmaktadır. ABD, bu tür istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri mümkün kılan yasadışı tedarik ve lojistik ağlarını engellemeye devam edecektir.” açıklamasını yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’ya Saldırısı ve Batı’nın Tepkisi:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat 2022’de, Batı’nın güvenlik endişelerini görmezden gelmesini eleştirerek, Donbas bölgesindeki Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıdı.

Putin, 24 Şubat 2022’de ise “özel operasyon” adıyla Ukrayna’ya karşı askeri harekâta başladı ve böylece Moskova-Kiev ilişkilerindeki gerginlik askeri çatışmaya dönüştü.

ABD ve Batılı ülkeler, Rusya’nın bu adımına karşılık olarak, Rusya’ya geniş çaplı yaptırımlar uygulamış ve Ukrayna’ya milyarlarca dolarlık silah ve askeri ekipman göndermiştir.

Popüler Yazılar