Taliban Geçici Yönetimi Dışişleri Sözcüsü Abdulkahhar Belhi bu bağlamda paylaştığı tweette, bu görüşmenin geçen ikili görüşmelerin devamında yapıldığını ve iki taraf arasında detaylı görüşmelerin yapıldığını bildirdi.
Taliban grubunun Afganistan’ın başkenti Kâbil kontrolünü 15 Ağustos tarihinde ele alması ardından ABD, Afganistan Büyükelçiği’ni Katar’a taşıyarak, başkanlığını da önceki büyükelçiliğin iki numaralı diplomatı yani McCary’ya verdi.
Taliban geçici hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki de daha önce ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile yaptığı görüşmede, Amerika’nın Afganistan’da istikrarsızlık ve Kabil yönetimini zayıflatmak için çalışmaması gerektiğini çünkü bu girişimin kimsenin yararı ve lehine olmadığını söylemişti.
Taliban Geçici yönetimi Dışişleri Bakan Vekili’nin bazı Amerikan yetkilileriyle yaptığı görüşmeler de bu grubun Beyaz Saray’ı Taliban yönetimini tanımaya teşvik etmek yönünde yapıldığı biliniyor.
Amerikan işgal askerlerinin 20 sene süren Afganistan işgali ardından bu ülkeden kaçarcasına çekilmesi ve Taliban’ın iktidara gelmesi ardından ABD ile işbirliğini düşünmeyeceği daha önceden tahmin edilmiyordu. Ancak son haftalarda, Taliban’ın Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası camiaya kendi yönetimini tanımaya yönelik çağrıları, bu tahminlerin doğru olmadığını ortaya koydu. Taliban yönetimi gelinen noktada Amerikan yetkilileriyle de görüşmeye başlayarak, Beyaz Saray’ı bu grubun iktidarını tanıması için teşvik etmeye gayret göstermekte.
Bir zamanlar Afganistan’da işgalci olarak ABD ile mücadele eden Taliban, işgalin ardından Beyaz Saray ile işbirliği yapma seçeneğini düşünüyor. Taliban’ın ABD’ye yönelik tavır ve yaklaşım değişikliği, doğal olarak kamuoyu için bir takım soru işaretlerine yol açmıştır.
Taliban grubu, ABD’yi Afganistan’da bu grubun iktidarını tanımaya ikna etmek için çalışırken, Pakistan da Kabil’in Taliban’ın kontrolüne geçtiği 15 Ağustos tarihinden beri, bu grup ile yoğun şekilde angajman içine girmeyi gündemine alarak, Beyaz Saray yetkililerini, bu grubu tanımak için teşvik etmeye çalışmakta.
Nitekim Pakistan Başbakanı İmran Han bir süre önce yaptığı açıklamada, ABD’nin er ya da geç, Afganistan’da Taliban iktidarı gerçeğini kabul etmek zorunda kalacağını söyledi. İmran Han’a göre, ABD’nin karşısında Taliban yönetimini tanımaktan başka bir seçenek ve yol yok.
Pakistan yönetimi son sıralarda Talbian yönetimini destekleme politikası çerçevesinde, yeniden ABD’den Afganistan’ın malvarlığını serbest bırakmasını ve bu ülkenin başka ülkelerdeki bankalarda bulunan para ve hesaplarına Taliban’ın ulaşabilmesi imkanını sağlamasını istedi.
Yaşanan mevcut şartlarda, Taliban Geçici hükümeti, Dışişleri Bakanı Vekili Abdulkahhar Belhi’nin Katar’daki istişarelerinin devamında, Afganistan için ABD Temsilcilik Ofisi Sorumlusu ile bir araya gelerek, Taliban’ın taleplerini kendisi üzerinden üst düzey Amerikan yetkilerine iletmeye çalıştı.
Taliban açısından, ABD, bu grubun Afganistan’daki iktidarını tanıması halinde, Taliban yönetiminin diğer Batılı ülkeler tarafından tanınması için zemin sağlanmış olacak. Bunun için Taliban, tüm araç ve imkanlarını devreye sokarak, ABD ve Rusya gibi ülkelerin yetkilileriyle görüşmesini bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor./