UrbanObserver

Salı, Şubat 18, 2025

Son Haberler

İlgili Yazılar

Trump’ın kararnameleri yapay zekaya yazdırdığı ortaya çıktı

ndependent gazetesinde yer alan habere göre, Donald Trump’ın kararnamelerinin karışık ve hatalı dilinin arkasında yapay zekâ kullanımı olduğu iddia edildi. Hukuk uzmanları, kararnamelerin anlaşılması zor ve hatalarla dolu olduğunu belirterek, bunların mahkemede sorun yaratabileceğini ifade etti. Özellikle ‘Amerika’nın Büyüklüğünü Onurlandıran İsimleri Geri Getirme’ başlıklı kararnamedeki dilin, yapay zekâ tarafından yazılmış olabileceği öne sürüldü.

Independent gazetesinde yer alan habere göre, Donald Trump’ın kararnamelerini yapay zeka kullanarak hazırladığı iddia ediliyor.

Hukuk uzmanları, Trump’ın çok sayıda kararnamesinde yer alan “dağınık” ve “hatalı” dilin arkasında yapay zekâ kullanımı olabileceğini belirtiyor.

Ekonomist Robert Reich, X’te paylaştığı bir gönderide, Trump’ın göreve başladığı ilk gün imzaladığı 16 kararnamenin, sağcı Heritage Foundation’ın “Project 2025” planından doğrudan alındığını öne sürdü.

Trump ise seçim kampanyası boyunca Project 2025 hakkında hiçbir şey bilmediğini iddia etmişti.

16 of the 26 Day One executive orders signed by Trump were ripped straight from the pages of Project 2025.

Russ Vought, an architect of Project 2025, testified before the Senate today as Trump’s OMB nominee.

Project 2025 was always the MAGA agenda.

— Robert Reich (@RBReich) January 22, 2025

Gözlemciler, Trump’ın kararnamelerinin çoğunun okunması ve anlaşılması zor, hatalarla dolu ve yapay bir dil içerdiğini belirtiyor. Bu durum, kararnameler mahkemeye taşındığında Trump için sorun yaratabilir.

Houston’da yaşayan temyiz avukatı Raffi Melkonian, Bluesky’da paylaştığı bir gönderide, Trump’ın “Amerika’nın Büyüklüğünü Onurlandıran İsimleri Geri Getirme” başlıklı kararnamesinin bir bölümüne dikkat çekti.

Kararnamede, Meksika Körfezi’nin adının “Amerika Körfezi” olarak değiştirilmesi öneriliyor.

Meksika Körfezi’nin “Amerika Körfezi” olarak yeniden adlandırılmasını öngören metin, yapay zekâ sohbet robotlarını andıran bir dille yazılmış: “Körfez, aynı zamanda mercan, karides, orfoz, taş yengeci ve diğer türlerle dolu canlı Amerikan balıkçılık alanlarına ev sahipliği yapmaktadır ve ülkedeki en verimli bölgelerden biri olarak kabul edilmekte, yerel ekonomilere milyonlarca dolar katkı sağlamaktadır.”

Melkonian, bu bölümün dilinin ilkokul seviyesinde olduğunu ve yapay zekâ destekli sohbet robotlarının sığ dilini andırdığını belirterek, “Bu kesinlikle yapay zekâ tarafından yazılmış,” dedi ve “Aptallar için yazılmış,” değerlendirmesini yaptı.

Trump’ın en dikkat çeken karışık kararnamelerinden birinde, yalnızca erkek ve kadın cinsiyetlerinin var olduğu belirtildi. Ayrıca, cinsiyetin konsepsiyon (döllenme) sırasında belirlendiği iddia edildi.

Ancak, Ulusal Tıp Kütüphanesi’ne göre, konsepsiyon sırasında genital yapılar “fenotipik olarak dişi” özellikler taşıyor. Embriyoların bir kısmı, yaklaşık altı haftalıkken erkek cinsel özellikler geliştirmeye başlıyor.

Hataların yanı sıra, kararname okunamayacak kadar karmaşık bir dil içeriyor. Kararnamede, cinsiyetler “konsepsiyon sırasında küçük üreme hücresi üreten cinsiyete ait kişi” ve “konsepsiyon sırasında büyük üreme hücresi üreten cinsiyete ait kişi” olarak tanımlanıyor.

Bu tuhaf ve muhtemelen yapay zekâ tarafından üretilmiş metin, neredeyse anlaşılmaz bir hal alıyor.

Öte yandan Slate muhabiri ve hukuk uzmanı Mark Joseph Stern, Bluesky’da paylaştığı gönderide, kararnamelerin “bariz biçimde yapay zekâdan yardım alınarak oluşturulduğunu” belirtti.

Stern, “Bu özensiz ve kabul edilemez bir dil. Mahkemelerde sorun yaşamamak için daha dikkatli olacakları söyleniyordu, ancak bu kararnamelerde bunun izi yok,” yorumunu yaptı.

Popüler Yazılar