ABD Başkanı Donald Trump’a sadık bir Cumhuriyetçi Kongre üyesi olan Earl “Buddy” Carter, ABD’nin Danimarka’ya bağlı Grönland’ı satın almasına ve adını Amerikan bayrağına atıfla değiştirmesine olanak tanıyan bir yasa tasarısı sundu.
Carter salı günü yaptığı açıklamada “Amerika geri döndü ve yakında Kırmızı, Beyaz ve Mavi Ülke’nin [Red, White, and Blueland] de eklenmesiyle her zamankinden daha büyük olacak. Grönland halkını, var olan en özgür ulusa katılmaları için gururla karşılayacağız,” dedi.
Grönland’ın İngilizcedeki adına (“Greenland” veya “Yeşil Ülke”) ve Amerikan bayrağındaki kırmızı, beyaz ve mavi renklere gönderme yapan yasa tasarısında, ABD Başkanına Grönland’ı Amerikan topraklarına katmak için müzakere yapma yetkisi de veriliyor.
Öte yandan sağcı Danimarka Halk Partisinden milletvekili Anders Vistisen, salı günü yaptığı açıklamada, yasama girişiminin Washington’un Danimarka ile ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.
POLITICO’ya verdiği demeçte Vistisen, “ABD yönetimi dış politikasını oluştururken odada daha fazla yetişkine ihtiyaç olduğu açıktır. Eğer bu insanlar ne kadar saçma göründüklerini göremiyorlarsa, gerçeklikle bağları kopmuş demektir,” dedi.
Trump, maden zengini Kuzey Kutbu adasının Amerikan güvenliği için hayati önem taşıdığını iddia ederek Grönland’ı ele geçirmeye kafayı takmış durumda. Grönland’ı ele geçirmek için iktisadi baskı ya da askeri güç kullanabileceğini de ima etmesi Kopenhag ve diğer Avrupa başkentlerindeki endişeleri artırdı.
Fakat Danimarka ve Grönland’daki siyasetçiler, 1953’ten beri Danimarka toprağı ve ondan önce de bir koloni olan adanın satılık olmadığını söyleyerek karşı çıkıyorlar.
Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP) Avrupa için Vatanseverler (PfE) grubunun başkanı Vistisen, “Grönland satılık değil ve ABD’nin bu davranışıyla elde ettiği tek şey, Avrupa’daki en sadık ve güvenilir müttefiklerinden birini yabancılaştırmaktır. ABD böyle bir müttefikini kaybederek güçlenmez, sadece zayıflar ve dünya için daha önemsiz hale gelir,” diye konuştu.
PfE grubu, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından Avrupa’da da benzer siyasi eğilimlerin ana akım haline gelebileceğini savunurken, geçen hafta sonu Madrid’de “Avrupa’yı Yeniden Büyük Yap” sloganı ile genel kurulunu toplayarak Atlantik ötesine selam göndermişti.
Carter’ın tasarısı ABD’nin Grönland’ı ele geçirmesini amaçlayan ilk tasarı değil. Geçtiğimiz ay da bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri Trump’ın Grönland’ı satın almak üzere Danimarka ile müzakerelere başlamasına olanak tanıyan “Grönland’ı Yeniden Büyük Yap Yasası”nın sponsorluğunu üstlenmişti.
ABD’de çoğu yasa tasarısı önce ilgili komiteye gider ve burada oylanmadan önce tartışılabilir ve muhtemelen değiştirilebilir. Anlamsız yasa tasarılarının görmezden gelinmesi de nadir değildir, bu da oylamaya geçmelerini engeller.