Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti’ne, İnsan Hakları Kanunu’nu İhlal Etmesi ve İsrail’e Yardım Etmesi Nedeniyle Dava Açıldı
Bir grup Filistinli, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı’na karşı dava açarak, bu federal kurumun Amerika Birleşik Devletleri’nin İnsan Hakları Yasası’nı kasıtlı olarak göz ardı ettiğini ve hâlâ İsrail’in suçlarına finansal ve askeri destek vermeye devam ettiğini iddia etti.
Guardian gazetesi tarafından yayımlanan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Filistinli ve Filistin kökenli Amerikalılar tarafından açılan yeni bir dava ile karşı karşıya. Bu dava, Dışişleri Bakanlığı’nın Amerika Birleşik Devletleri İnsan Hakları Yasası’nı kasıtlı bir şekilde ihlal ettiğini ve İsrail’e finansal destek sağlamaya devam ettiğini iddia ediyor. İsrail, Filistin topraklarında geniş çaplı suçlar işlemekle suçlanıyor.
Davanın, geçen gün açıldığı ve ilk kez insan hakları ihlalleri mağdurları tarafından Dışişleri Bakanlığı’nın, İsrail’in herhangi bir güvenlik birimini bile yaptırım uygulayarak cezalandırma konusundaki yetersizliğini sorguladığı belirtiliyor. Davacılar, “Leahy Yasası”na (The Leahy Law) dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin eylemlerinin, insan hakları ihlali anlamına geldiğini belirtiyor. Leahy Yasası’na göre, yabancı hükümetler, insan hakları ihlali durumunda ABD’den yardım almak için uygun görülmezler.
Davacılar arasında, Gazze’deki İsrail saldırıları sonucu 20 aile üyesini kaybeden bir matematik öğretmeni, Batı Şeria’da 6 yıl haksız yere tutuklu kalan Filistinli hak örgütü al-Haq’ın yöneticisi Şawan Cebarin ve ailesi sürekli İsrail saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan Filistin kökenli Amerikalı Ahmed Mur da yer alıyor. Bu dava, devletin yasalara uyması için yargı müdahalesi talep eden iki başka davacıya da sahip.
Guardian, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 45 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini ve bu bölgeye insani yardım gönderilmesinin ciddi şekilde kısıtlandığını hatırlatarak, davacıların, hükümeti daha önce Orta Amerika, Kolombiya, Nepal ve diğer ülkelerde insan hakları ihlallerini engellemekte başarılı olmuş bir yasa uyarınca hareket etmeye zorlamak amacıyla çaba gösterdiğini belirtiyor.
Guardian, Ocak (2024) ayında yayımlanan araştırmalarında, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üst düzey yetkililerin, 2020’den bu yana İsrail güvenlik güçlerinin 12’den fazla insan hakları ihlali vakasını sessizce incelediğini, ancak bürokratik engellerle İsrail’e silah göndermeye devam ettiklerini ortaya koydu.
Reuters ajansı, Nisan ayında (2024) bazı üst düzey Amerikalı yetkililerin, İsrail’in Amerikan yapımı silahları kullanmasının yasal olup olmadığı konusunda şüphelerini dile getirdiğini bildirdi. Aynı dönemde, Amerika’da 185 devlet ve özel sektör avukatı bir araya gelerek, İsrail’in askeri eylemlerinin, Amerika Birleşik Devletleri’nin insani hukukunu ihlal etme potansiyeli taşıdığını belirten bir açıklama yaptı.