Garland temsilciler meclisinde yaptığı açıklamada, “ülke içinde artan şiddet içeren aşırılık ve terörizmden yoğun şekilde endişe duyduklarını, her iki tehdidin, gece uykularını kaçırdığını” belirterek, kongreden iç terörizme karşı mücadele için Amerika adalet bakanlığının bütçesini 85 milyon dolara daha arttırmasını istedi.
Gerçi Garland özel her hangi bir şiddet grubunun adına değinmedi fakat Gururlu Çocuklar (Proud Boys) veya Yemin Sahipleri (Oath Keepers) gibi aşırı gruplar, 6 Ocak 2021 günü Kongre’ye ölümcül saldırıda bulunan ve tutuklanan 400 kişilik grup arasındaydılar.
Aşırı sağcı neo-faşist bir erkek grubu olan Gururlu Çocuklar, siyasi şiddeti yaymaya çalışırken defalarca Trump’a destek verdiklerini belirtti ve Amerikan kongresine saldırı olayına da katıldı.
Yemin Sahipleri grubu da aşırı sağcı, hükümet karşıtı militan bir örgüt olarak üyelerini, kendilerince ABD anayasasını ihlal eden direktiflere boyun eğmemeye teşvik ediyor.
California üniversitesi aşırılık araştırmaları merkezi direktörü Bryan Lewin 6 Ocak olayına işaretle, “aşırı sağcı grupların bu fırsatı kendi mesajlarını iletmek için kullandıklarını ve protestoculara seslendiklerini” söylüyor.
Birçokları aşırı sağ militan hareketlerin ve grupların üyelerinden oluşan eski başkan Donald Trump’ın şiddet yanlısı destekçilerinin 6 Ocak 2021’de kongreye saldırı olayı, Amerika’da dikkatlerin, yayılmakta olan ve kronik hale gelen iç terörizm meselesine yönelmesine sebep oldu.
Amerika başkanı Joe Biden Ocak 2021’de Trump’ın silahlı destekçilerini “iç teröristler” şeklinde adlandırdı. Biden’in bu tutumu çok önemlidir zira içinde, beyaz üstünlüğünü savunan aşırı sağ grupların terörist mahiyetine yönelik “geç gelen itiraf” yatmaktadır.
Görünüşe göre kendilerini üstün gören aşırı sağ grupların rolü, Amerika’nın iç siyasetinde koyulaşmış ve siyaset arenasında şiddet içeren olayların yaşanmasına sebep olmaları bekleniyor.
Amerika başsavcısının uyarısı da bu gerçeğe dayanarak yapılıyor. Amerika’da iç terörizmin kökleri, on yıllar öncesine dayanıyor. Nitekim Amerika protestocu grupları şimdiye kadar bazı büyük terör olaylara sebep oldular.
Amerika’da iç terörizmin önemli parçaları, kişiler ve silahlı milis grupları, muhafazakâr ve sağcı görüşlere sahipler.
Aşısı sağcı hareketler, devlet otoritesinin destekçileri ve federal hükümet politikalarının muhaliflerinden ırkçı gruplara, Amerika’da ırk ve dini azınlıklardan göçmenliğe karşı görüşlere sahip olan aşırı sağcı ve Amerika’da sözde beyaz üstünlüğünü isteyenler ve komplo teorilere destek verenlere kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.
Donald Trump’ın Amerika’da Başkan olarak seçilmesinden, bu ülkede sol ideolojisi ve geleneksel muhafazakarlığı reddeden aşırı sağcı aktivistleri ve grupları canlandırmada önemli bir faktör olarak söz edilir.
Tabi ki sosyal paylaşım sitelerin de aşısı sağcı grupların yayılmasında önemli rolleri olduğu söylenebilir. Hali hazırda Amerika’da en az 1600 aşırı sağcı grup tespit edilmiştir.
Mazisi 19.y.y.a dayanan Ku Klux Klan’lar ve on yıllar önceden beri faaliyet gösteren Neo-Nazilere ilaveten Amerika’da son yıllarda Gururlu Çocuklar (Proud Boys) veya Yemin Sahipleri (Oath Keepers) gibi aşırı sağ ve şiddet yanlısı gruplar da güçlenerek Amerika sahnesinde boy göstermeye başlamaları, bu ülkede siyasi ve sosyal olaylarda rol alarak iç terörizm ve güvensizliğin artmasından endişe ediliyor. /