14 ay hapis cezasına çarptırılan grup lideri Patrick O’Neill, “Bir grup yaşlı veya silahsız kişi nükleer silahlara erişim sağlayabildiğinde insanlar her zaman şaşkına dönüyor” dedi
ABD’nin Kings Bay’deki donanma üssüne sızan nükleer karşıtı aktivistlere peş peşe hapis cezası kesiliyor.
Katolik Kings Bay Plowshares grubunun lideri 64 yaşındaki Patrick O’Neill ve 6 üye, 4 Nisan 2018’de Georgia eyaletindeki üsse girip bir Trident II D5 balistik füzesinin taklit modeline Martin Luther King Jr.’ın posterini iliştirmişti. Nükleer karşıtı aktivistler savaş başlığının kopyasına da çekiçle vurmuştu.
Yankı bulan eylemde 58-81 yaşlarındaki 7 gösterici bir yere izinsiz girme ve mülke zarar verme gerekçesiyle tutuklanıp suçlu bulunmuştu.
NPR’ın haberine göre hapishanelerde şartları daha da zorlaştıran ve daha çok yaşlıları etkileyen koronavirüs (Kovid-19) salgınının ortasında zanlılardan 6’sı 33 aya kadar hapis cezalarına çarptırıldı. Gruptan 7. kişininse şubat ayında mahkum edilmesi öngörülüyor.
Hayatını nükleer karşıtı mücadeleyle geçiren ve birçok kez hapis yatmış olan O’Neill olay sonrası yaptığı bir açıklamada, “Putperestlik deyince aklıma tam anlamıyla nükleer silah heykelleri geliyor. Aman Tanrım, kullanılmaları halinde insanlarla dolu bir şehri havaya uçuracak bir şeyin heykelini yapacaksınız ha. İnsanları bu şekilde bağrınıza basıyorsunuz öyle mi? İğrenç” ifadelerini kullandı.
Ocakta 14 ay hapis cezasına çarptırılan O’Neill, “Bir grup yaşlı veya silahsız kişi bu silahlara erişim sağlayabildiğinde insanlar her zaman şaşkına dönüyor” diye ekledi.
Grup üyelerinden 65 yaşındaki Martha Hennessey de 14 Aralık’ta hapis cezasına çarptırılmadan önce üç kez hapse girmişti.
1930’lardaki pasifist Katolik İşçi Hareketi’nin kurucusu Dorothy Day’in torunu olan Hennessey, kendi cezası üzerinde durmak yerine, küçük suçlar işleyen kişilerin kitlesel olarak hapsedilmesine dikkati çekti.
Hapishaneye gitmeden önce verdiği bir röportajda Hennessey, “Demek istediğim, yıllarca hapse atılan insanlar var, bilirsiniz, suç bile olmayan şeyler bunlar” diye konuştu.
Nükleer karşıtı protestoların milyonları sokağa döktüğü 1980’lerden bu yana varlığını koruyan inanç temelli daha büyük bir hareketin parçası olan Ploughshares aktivistleri, sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirerek nükleer karşıtı hareketi canlandırmaya çalışıyor.
Bazı uzmanlar nükleer savaş tehdidinin şimdi daha da büyük olduğunu belirtirken, söz konusu aktivistler “neredeyse hiç kimsenin meseleye eğilmemesi” yüzünden hayal kırıklığı yaşıyor. Grubun askeri üslere girmesinin ve bazen gerçek nükleer silahlara zarar vermesinin nedenlerinden birini bu bakış açısı oluşturuyor.
Ploughshares eylemcileri 1980’de ses getiren bir protestoda King of Prussia’da General Electric’e ait bir yerleşkede iki füze burun konisine çekiçle vurarak on binlerce dolar hasara neden olmuştu. 2012’deyse 82 yaşındaki Katolik bir rahibenin de yer aldığı bir başka grup, Oak Ridge’deki Y-12 Ulusal Güvenlik Kompleksi’nde silah kalitesinde uranyum bulunan bir sığınağı tahrip etmişti.