Bilim insanları, insan kalbi hücreleri tarafından su yoluyla çalışan bir robot balık sürüsü inşa etti.
Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bir zebra balığını temel alan bu biyohibrit balığı plastik, kağıt, jelatin ve iki şerit canlı kalp kası kullanarak geliştirdi.
Kasın bir şeridi balığın vücudunun sol tarafında, diğeri de sağ tarafında yer alıyor. Dolayısıyla karşılıklı olarak bir taraf kasıldığında diğeri geriliyor ve kuyruk yüzgecinin yüzme hareketi oluşturmasına neden oluyor.
Harvard’da biyomühendis olarak çalışan ve projenin başaraştırmacılarından Kit Parker, The Daily Beast’e açıklamasında “Benim ilgi alanım pediatrik kalp hastalığı” dedi.
Kalbi kusurlu doğan hasta bir çocuk için dokudan üretilmiş bir kalp yapmak istiyorum. Ama o kalbi kendim test etmeden yaşayan bir çocuğa yerleştiremem.
Bilim insanı, kızını New England Akvaryumu’na götürdüğünde denizanasından ilham aldığını söyledi.
Kit Parker, “Ona baktım ve ‘pompalıyor, kalp pompasına benziyor’ diye düşündüm” ifadelerini kullandı.
‘Bu lanet şeyi ben de yapabilirim’ diye düşündüm.
Bilim insanları ilk olarak bir sıçanın kalp hücrelerini kullanarak yüzen bir biyohibrit denizanası, ardından bir biyohibrit vatoz geliştirdi.
Son robotik balık, Harvard’dan Keel Yong Lee ve Emory Üniversitesi’yle Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Sung-Jin Park’ın da aralarında yer aldığı bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından bir araya getirildi ve Science’da yayımlanan yeni bir makalede duyuruldu.
Dr. Parker, “Bunlar insan kalbinden ödünç alınan ilkeler” diye ekledi.
Ve şaşırtıcı olan şey, bunun kendi başına çalışması. Şimdiye kadar geliştirdiğimiz her şeyden daha hızlı yüzüyor.
Deney, araştırmacılar tarafından sonlandırılmadan önce 108 gün sürdü.
Ekibinin daha önce Boston’daki ABD Adalet Bakanlığı tarafından Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (National Institutes of Health -NIH) aldıkları hibe fonlarının kötüye kullanıldığı gerekçesiyle soruşturulduğunu söyleyen Dr. Parker, şimdi yapay kalp dokusu inşa etmeyi ve bir insan kalbindeki odacıkların benzerini yapmayı planlıyor.
NIH’den bilim insanları, deneylerinin olumlu taraflarıyla ilgili makaleler yazdıktan sonra soruşturma düşmüştü.
Parker, “Eğer alışılmışın dışına çıkarak çalışıyorsanız, herkes sizi kollarını açarak karşılamayacaktır” dedi.
Fakat sıradışı olmakla deli olmak arasında fark var. Ve sanırım artık anlamaya başladılar.
Yani ilk öncelik hapisten uzak durmak. Sonra biraz bilim yapabiliriz. Burada uzun vadede hedef, bazı hasta çocukları kurtarmak.