Salı, Nisan 30, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ABD’ye yaptırım tepkisi: Saygısızlıktır

Erdoğan “Amerika’da devir teslim yapıldıktan sonra herhalde akışı çok daha iyi göreceğiz. Onun için bize düşen ‘men sabera zafera’, sabredeceğiz ve göreceğiz” dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyaretinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Azerbaycan’a tarihi bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karabağ Zaferi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin tarihinde bir dönüm noktasıdır. ‘Tek millet, iki devlet’ ilkesi, Azerbaycan’la dayanışmamızın temel felsefesidir. Bu birlik ve beraberlik Karabağ’ın özgürleştirilmesiyle adeta taçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

ABD yaptırımlarına tepki: Saygısızlıktır

“ABD CAATSA yaptırımlarını uygulamayı planlıyor, Avrupa Birliği’nden de yaptırım kararları var. Bu tehdit dilinin altında yatan nedir?” sorusu üzerine Erdoğan, bir NATO üyesi ülke olan Türkiye’nin NATO’nun ilk 5’i içerisinde önemli yere sahip olduğunu söyledi.

Eski ABD Başkanları Trump ve Obama döneminde her zaman iftiharla “Türkiye gibi bir NATO ülkesine sahibiz” denildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu anda Amerika’nın kalkıp CAATSA diye bir olayla Türkiye’yi karşı karşıya getirmesi, bir defa NATO’daki çok önemli bir ortağına yapılan bir saygısızlıktır. Ben olaya böyle bakıyorum” diye konuştu.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

Şu anda Demokratlar iş başına geliyor. Dolayısıyla ne oldu da şu anda Türkiye’ye böyle bir CAATSA yaptırımına gidilecek? Kaldı ki Biden, evimde beni rahatsızlığımda ziyaret eden birisidir. Kendisiyle Amerika’da birkaç kez görüşmüş birisiyim. Beni iyi tanıyan birisi. Ben de onu iyi tanıyorum ama bir kez bir açıklaması oldu, ben cevap dahi vermedim. Şimdi böyle bir şey, dünyada siyasiler arasında asla tevessül edilmeyecek bir konudur. Fakat ben bazı şeylere alıştığım için diyorum ki Amerika’da devir teslim yapıldıktan sonra herhalde akışı çok daha iyi göreceğiz. Onun için bize düşen ‘men sabera zafera’, sabredeceğiz ve göreceğiz.

ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) nelerden oluşuyor?

2017 tarihli ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA), ABD başkanının ihlalde bulunan ülkelere yönelik olası 12 yaptırımdan en az beşini seçmesini gerektiriyor. Hafif ile sert arasında değişen 12 seçenek kişileri veya varlıkları hedef alabiliyor:

1) ABD İhracat-İthalat Bankası kredisi veya yardımlarına yönelik yaptırım;

2) ABD mal ve hizmet ihracatına yönelik yaptırım;

3) ABD finans kurumlarından alınan büyük kredilere yönelik yaptırım;

4) Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu dahil olmak üzere uluslararası finans kuruluşlarından alınan kredileri bloke etmeye çalışmak;

5) ABD hükümeti fonlarına sahip olan veya ABD piyasa yapıcı kurum olarak hizmet veren finansal kurumlara yönelik yaptırımlar;

6) ABD’den mal veya hizmet tedarikine yönelik yaptırım;

7) ABD yasalarına tabi herhangi bir döviz işlemine yönelik yaptırım;

8) ABD kanunlarına tabi herhangi bir banka ödemesi veya transferine yönelik yaptırım;

9) Mülkiyetle ilgili her türlü işleme yönelik yaptırım;

10) ABD varlıklarına yapılan herhangi bir yatırıma yönelik yaptırım;

11) Yaptırım uygulanan kurum veya kişi ile ilgili kurumsal görevlilere vize verilmemesi;

12) Yaptırımların hedefinde olan kurum veya kişinin yöneticilerine yönelik yaptırımlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar