Somali’den asker çekmeyi planlayan ABD, Doğu Afrika ülkesinden çekeceği askerlerin sayısının kaç olması gerektiği üzerine tartışıyor.
Üst düzey ABD’li yetkililer halen, Somali’de kaç asker kalması gerektiğine karar verebilmiş değil.
Konuya dair açıklama, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley tarafından yapıldı. Milley, halen Somali’de 700 civarında ABD askeri bulunduğunu belirterek, bölgede en azından özel operasyonlar gerçekleştirmek üzere bir grup ABD askerinin kalması gerektiğini savundu.
Milley, halen ABD ordusu içerisinde bu konudaki müzakerelerin sürdüğünü ifade ederek, El Kaide’nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab’ın güç kazanmasından endişe ettiklerini vurguladı.
ABD Somali’de ne yapıyor?
ABD’nin Doğu Afrika’daki varlığının odağında hiç şüphesiz Somali var. 1990’lı yıllarda ülkeye doğrudan askeri olarak müdahil olmaya başlayan ABD, İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesiyle siyasi olarak da ülkede ağırlığını koymuş oldu.
ABD, ülkede Afrika Birliği’nin Somali’deki AMISOM misyonuna da büyük ölçüde destek veriyor.
ABD Somali’de federal hükümeti askeri, siyasi ve iktisadi olarak ayakta tutuyor. Buna ek olarak Mogadişu hükümeti askeri birliklerini destekleyen ABD ordusu, bu birliklere askeri eğitim veriyor. ABD hava kuvvetleri Somali’de El Kaide’nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab’a karşı sıklıkla hava saldırıları düzenliyor.
ABD ordusu ülkede sivil kayıpları ve insan hakları ihlalleriyle de suçlanıyor.
Son dönemde ABD’nin Somali’deki hava saldırılarında artış yaşanmıştı. Bu artış paralelinde Trump’ın Somali’de “zafer” ilan edip ülkeden çekilmek isteyebileceği tahmin ediliyor.
ABD Somali’den çekilirse ne olacak?
ABD halihazırda Somali’de bulunan en etkin yabancı güç konumunda. ABD askerleri ülkeden çekildiği takdirde Eş Şebab’ın Mogadişu hükümeti ve AMISOM karşısında etkisini artırması bekleniyor.
ABD’nin Somali’den askerlerini çektikten sonra yine de insansız hava aracı saldırılarını sürdürebileceği düşünülüyor.
ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin, diğer yabancı devletlerin Somali’deki varlığını da etkileyebileceği ifade ediliyor. Çin’in de son dönemde Doğu Afrika’da etkinliğini artırmak istediği biliniyor. ABD’nin bu kararının bölgede Çin varlığını da artırabileceği belirtiliyor.
Diğer yandan Türkiye de ABD’nin ardından Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçleri ciddi boyutta destekleyen ülkelerden biri.
ABD’nin bölgedeki etkinliğini kaybetmesi durumunda Türkiye’nin Somali özeli ve Doğu Afrika genelinde daha etkili bir askeri ve siyasi misyon yüklenmesi muhtemel.