Pazartesi, Aralık 23, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Türkiye’nin AB ve ABD ile ilişkilere dair son dönemdeki mesajları ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi ve hukukun üstünlüğü alanlarının ardından dış politikada da değişim sinyalleri veriyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin haftasonunda düzenlenen kongrelerine video konferans aracılığıyla katılan Erdoğan, Türk diplomasisinin önündeki en zorlu dosyalar arasında gösterilen Avrupa Birliği (AB) ve ABD ile ilişkiler konusunda önemli mesajlar verdi.

Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin dostları ve müttefikleriyle daha güçlü işbirliği yapmak istediğini belirtti.

Erdoğan, “Avrupa Birliği’nden bize verdiği sözleri tutmasını, ayrımcılık yapmamasını, en azından ülkemize yönelik aleni düşmanlıklara alet olmamasını bekliyoruz. Kendimizi başka yerlerde değil Avrupa’da görüyor, geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın bu sözleri son dönemde AB ile ilişkiler açısından yapılmış en güçlü ve net açıklama olarak değerlendiriliyor.

Cumhurbaşkanı, yeni bir döneme ilişkin mesajını Brüksel’e gönderdiği Başdanışmanı ve Sözcüsü İbrahim Kalın aracılığıyla AB yetkililerine doğrudan iletmeyi tercih etti.

Kalın, geçen hafta gittiği Brüksel’de AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Dış Politika Başdanışmanı Maryam Van den Heuvel, Avrupa Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in Kabine Şefi Bjoern Seibert ve AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreteri Helga Schmid ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı, Brüksel temaslarına ilişkin geçtiği haberde, Kalın’ın “Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik öneminin giderek arttığı, Türkiye’nin AB’yi stratejik bir öncelik gördüğü” mesajını verdiğini bildirdi.

İlişkilerde üç temel sorun

Diplomatik kaynaklar, AB-Türkiye ilişkilerinde üç temel sorun yaşandığını altını çiziyor.

Bunlar Türkiye’nin Fransa ve Avusturya gibi bazı üye ülkelerle yaşadığı ikili sorunlar, Yunanistan ve Kıbrıs ile Doğu Akdeniz’den kaynaklanan uyuşmazlıklar ve son dönemde tamamen bozulduğu düşünülen demokrasi sicili olarak sıralanıyor.

Bunlar arasında Ankara’nın başını ağrıtabilecek en acil konu Doğu Akdeniz’de yükselen tansiyon olarak gösteriliyor.

AB liderlerinin 10-11 Aralık’ta gerçekleştireceği zirvede Doğu Akdeniz geriliminde Oruç Reis gemisini bölgeden çekmeyerek gerilimin sürmesinden sorumlu tuttuğu Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını karara bağlaması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçen hafta yapılan AB toplantısında da gündeme gelen Doğu Akdeniz konusunda işlerin doğru yönde ilerlemediğini, 10 Aralık’ta yaptırım olasılığının ele alınacağı açıkladı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da, Türkiye’nin tansiyonu düşürme isteğini söylemle değil, eylemle göstermesini beklediklerini belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar