Gönderilenlerden çoğunun, Meksika’da ilk olarak çocuk esirgeme kurumlarının bakımına verildiği belirlendi
ABD’nin Orta Amerika’nın farklı ülkelerinden gelen göçmen çocukları, ailelerinden kimsenin bulunmadığı Meksika’ya yolladığı ortaya çıktı.
New York Times (NYT) elde ettiği yazışmalara dayandırdığı haberinde, diğer ülkelerden göçmen çocukları Meksika’ya süren ABD sınır görevlilerinin, bu ülkeyle varılan diplomatik anlaşmayı ihlal etmenin yanı sıra göçmenlik ve çocukların güvenliğine dair yasaların sınırlarını da test ettiğini kaydetti.
Göçmenlik ve Sınır Muhafaza Birimi’nin (ICE) eski üst düzey yetkilisi Eduardo Sanchez’in gönderdiği kurum içi e-postayla gün yüzüne çıkan uygulamanın, sınır dışı etme işlemlerini “koronavirüsün ABD’ye yayılmasını önlemek için gerekli tedbirler” olarak değerlendiren Donald Trump yönetiminin sınırları kapatmaya yönelik sert politikası kapsamında gerçekleştirildiği belirtildi.
Ancak iç yazışmaların ortaya koyduğu uygulamanın, Meksika hükümetinin destek vereceğini söylediği düzenlemenin şartlarıyla çeliştiğini vurgulayan NYT, söz konusu kararın yalnızca Meksikalı çocukların ya da yanlarında kendilerini koruyacak yetişkinler olan çocukların bu ülkeye gönderilmesini kapsadığını aktardı.
Sınır dışı edilme işlemleri sırasında Guatemala, Honduras ve El Salvador gibi ülkelerden çocukların yanlarında yetişkin birileri bulunmadan, aile bağlarının olmadığı bir ülkeye gönderilerek tehlikeye atıldığı ifade edilirken, bu çocukların çoğunun ilk olarak Meksika’da dini kuruluşlar ve diğer özel gruplar tarafından işletilen sığınma evlerini denetleyen çocuk esirgeme kurumlarının bakımına verildiği anlaşıldı.
Son 8 ayda yaşanan 200’den fazla sınır dışı etme hadisesinin Trump yönetiminin geliştirdiği en agresif göçmen politikalarını yansıttığını belirten NYT, bu sistemin küçük çocukların ABD’li devlet kurumları arasında ve şimdi de kendilerine ait olmayan ülkelerin hükümet kuruluşları arasında dolaştırılmasına yol açtığına dikkati çekti.