Ortadoğu konusunda bir uzman, Politico dergisinin internet sitesine verdiği röportajda, Amerika’ya şu çağrıyı yaptı: “Artık Şam’da tercih edilen Sünni yönetim iktidara geldiğine göre, bu yönetimle işbirliği yapmalı ve bu ülkenin petrol kuyularını ele geçirme hedefinden vazgeçmelidir.” Uzman ayrıca şunları belirtti: “Amerika, Rusya ve İran’a zarar vermek amacıyla Suriye’de bir Sünni hükümetin iktidara gelmesini istemişti.”
Joshua Landis, Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezi Başkanı ve 14 yıl boyunca Ortadoğu’da yaşamış olan bu uzman, Suriye’deki fakirliğe dikkat çekerek, geçmişte Suriye hükümetinin petrol ve gaz ihracatından elde ettiği gelirin yüzde 40’ının enerji kaynaklarından sağlandığını söyledi. İç savaş sırasında, Amerikan güçlerinin bu enerji kaynaklarını ele geçirerek, elde edilen gelirleri isyancılara finansman sağlamak için kullandığını belirtti. Sonuç olarak, halkın çoğu yalnızca bir ila iki saat elektrik alabiliyor ve kış boyunca evler ve okullar soğukta kalıyordu.
Landis, şunları ekledi: “Bu kuyular şu anda ciddi şekilde aşındı ve üretimleri, nominal üretimden daha az. Bu yüzden yabancı şirketlerin yatırım yapıp Suriye’nin petrol endüstrisini yeniden canlandırması gerekiyor. Artık Amerika’nın bunu engellemek için hiçbir bahanesi yok. Amerika, daha önce bu kuyuları IŞİD, İran ve Rusya’nın ele geçirmesini engellemek için almıştı. Ancak şimdi, yeni Suriye hükümeti Amerika ile düşmanlık içinde değil, bu nedenle bu petrol kuyularının ele geçirilmesine devam edilmesi için hukuki bir dayanak yok.”
“Suriye’nin Bağımsızlığı: Milliyetçilik, Liderlik ve Cumhuriyetçiliğin Çöküşü” adlı kitabın yazarı, şunları söyledi: “Eğer Ebu Muhammed el-Culani (Heyet Tahrir el-Şam lideri) Washington’a karşı savaş ilan etmemişse ve halkın geçimini sağlamak, hükümet kurmak ve mültecilerin geri dönmesini sağlamak gibi hedefleri olduğunu açıklamışsa, Amerika yeni durumu kabul etmelidir. Aksi takdirde, engellemecilikle suçlanacaktır.”
Landis, el-Culani’nin de Amerika ile iletişim kurmak istediğini belirterek, Washington’ın hızla onunla etkileşime geçmesi gerektiğini ve kendisini ve hükümetini değerlendirmesi gerektiğini söyledi.
Trump’ın gelecekteki hükümetinin Suriye politikası hakkında konuşan Landis, şunları söyledi: “Amerika’nın Esad’a karşı olan temel karşıtlığı, onun İran ve Rusya’nın müttefiki olmasındandı. Bugün durum değişti ve artık Suriye, bu iki ülkenin müttefiki değil. Hangi ülkenin dışında, sadece Türkiye’nin Suriye ile ittifak kuracağını bilmiyoruz. Ancak önemli olan, 54 yıl sonra, ilk kez Suriye’de bir Sünni hükümetin başa gelmiş olmasıdır. Amerika, Rusya ve İran’a zarar vermek amacıyla Sünni bir hükümetin başa gelmesini istemişti ve şimdi bu gerçekleşti. O zaman Amerika neden buna karşı aksiyon almalı?”