Financial Times’ın (FT) yaptığı yeni bir ankete göre Donald Trump, Amerikalıların ekonomi konusunda güvendiği aday olarak Kamala Harris’i geride bıraktı.
FT ve Michigan Üniversitesi Ross School of Business için yapılan son aylık ankete göre kayıtlı seçmenlerin yüzde 44’ü Trump’a ekonomi konusunda daha fazla güvenirken Harris’e güvenenlerin oranı yüzde 43’te kaldı.
Seçime iki haftadan az bir süre kala elde edilen bulgular, FT-Michigan Ross anketinde Trump’ın ilk kez Harris’in önüne geçtiğine işaret ediyor.
Anket ayrıca hangi adayın kendilerini mali açıdan daha iyi durumda bırakacağı sorusunda da Trump’ın seçmenler arasında daha büyük bir üstünlüğe sahip olduğunu ortaya koydu.
Seçmenlerin %45’i bir önceki aya göre beş puanlık bir artışla Cumhuriyetçi eski başkanı seçerken, Demokrat başkan yardımcısı Harris’i seçenlerin oranı %37’de kaldı.
Sonuçlar Harris’in ekonomik söyleminin Trump’la giderek daha sıkı hale gelen yarışın son düzlüğünde ivme kaybettiğini gösteriyor. FT’nin anket takipçisi şu anda adayların seçimi belirleyecek olan “salıncak eyaletlerde” neredeyse başa baş durumda olduğunu gösteriyor.
Ross School of Business’ta profesör Erik Gordon, Harris’in ekonomi politikası önerilerinin “coşku kadar hayal kırıklığı da yarattığını” söyledi.
Gordon, “Eğer seçimi kazanacaksa, diğer konularda da kazanması gerekecek,” dedi.
Anketler sürekli olarak seçmenlerin “istihdam ve hayat pahalılığı gibi ekonomik konuları” başkanlığa oy verme kararlarında “en önemli konu” olarak sıraladıklarını ortaya koyuyor.
Harris, ekonomik konularda Biden’ın Demokratların adayı olduğu dönemden daha iyi anket sonuçları elde etmiş olsa da, parti seçmenleri ekonomiyi yönetme becerisine sahip olduklarına ikna etmekte zorlandı.
Trump’ın başkanlığında mı yoksa Biden’ın başkanlığında mı ekonomik olarak daha iyi durumda oldukları sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 51’i Cumhuriyetçilerin başkanlığında “çok” ya da “biraz” daha iyi durumda olduklarını söylerken, sadece yüzde 28’i Biden döneminde daha iyi durumda olduklarını söyledi.
Ankete göre Harris’in ekonomik mesajlarının bir kısmı yankı bulurken, seçmenlerin yüzde 49’u Harris’in orta sınıfın çıkarlarını daha iyi temsil ettiğini, yüzde 37’si ise Trump tarafından daha iyi temsil edildiklerini söyledi.
Seçmenler ayrıca başkan yardımcısının küçük işletmelerin, mavi yakalı işçilerin ve sendika üyelerinin çıkarlarını daha iyi temsil ettiğini düşünüyor.
Sık sık “orta sınıf” ya da orta gelirli bir ailede büyüdüğünü anlatan Harris, daha az gelirli ailelere odaklanan ve fiyat artışına karşı federal bir baskı ve ilk kez ev alacaklar ve küçük işletmeler için sübvansiyonlar içeren bir “fırsat ekonomisi” önerdi.
Ankete göre, seçmenlerin çoğunluğu Çin’den gelen mallara uygulanan gümrük vergilerinin “önemli ölçüde” ya da “bir miktar” artırılması gerektiğini kabul ederken, seçmenlerin en büyük kısmı diğer ülkelerden yapılan ithalata uygulanan gümrük vergilerinin artırılmasına karşı çıktı.