Sullivan, Silah Kontrolü Derneği’nin başkent Washington’da yapılan yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, ”Soğuk Savaş sonrası nükleer yapıdaki çatlaklar önemli ve derin. Bugün, her zaman sahip olduğumuz hedeflere ulaşmak için yeni stratejiler ve çözümler talep eden yeni bir döneme giriyoruz.” dedi.
Nükleer silahları kontrol altına alma çabalarının ABD’nin eski başkanlarından John F. Kennedy döneminden bu yana devam ettiğini belirten Sullivan, ”Ancak son bir kaç yıldır bu temel aşınmaya başladı ve başkanımız Joe Biden’ın nükleer istikrar ve güvenliğimizde bir dönüm noktası olarak adlandırdığı bir noktadayız.” diye konuştu.
Sullivan, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’da faal durumdaki bir nükleer enerji santraline el koyduğunu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ”dünyayı defalarca yok edebilecek” nükleer silahlara sınır getiren New START anlaşmasını yasa dışı bir şekilde askıya aldığını vurguladı.
Putin’in ayrıca bir kaç gün önce, Avrupa’daki konvansiyonel kuvvetlere ilişkin anlaşmadan resmen çekileceğini duyurduğunu hatırlatan Sullivan, Rus liderin bu hareketiyle bir zamanlar ”Avrupa güvenliğinin mihenk taşı olan bir anlaşmanın tabutuna son çiviyi çaktığını” ifade etti.
Sullivan, nükleer güvenliği tehdit eden ülkelerle ilgili Çin, Kuzey Kore ve İran’ı da zikrederken, özellikle Çin’in 2035’e kadar 1500 nükleer savaş başlığına sahip olma yolunda ilerlediğini vurguladı.
ABD’nin aldığı önlemler
Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, yaklaşan nükleer krizlere karşı önlem ve çözümler bağlamında ABD’nin nükleer programının revize edildiği, komuta kontrol ve iletişim yapılarında yeni nesil sistemlerin devreye sokulduğu bilgisini paylaştı.
”Bu modernizasyon çabaları, ABD’nin tarihinde ilk kez yakın nükleer güçleri caydırmak zorunda kalacağı 2030’lara doğru ilerlerken, caydırıcılık kapasitemizin güvenli ve güçlü kalmasını sağlayacaktır.” diyen Sullivan, bu hedefleri gerçekleştirmede stratejik ittifaklarını derinleştirmenin önemine atıfta bulundu.
Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden liderliğinde geliştirilen yeni yaklaşımlar çerçevesinde, Rusya ve Çin ile ”önkoşulsuz olarak” ikili silah kontrolü görüşmelerine girme konusundaki istekliliğin ifade edildiğini hatırlattı.
ABD’nin, yeni nükleer çağın normlarını belirlemeye ve değerlerini desteklemeye yardımcı olmak için attığı adımlara da değinen Sullivan, ”Bu nedenle, özellikle uzay ve siber uzayda yeni korkuluklar oluşturmak için çalışıyoruz. Ve tabii ki, yapay zekanın ortaya çıkışıyla birlikte, tüm bu resim yalnızca daha karmaşık ve zorlu hale geliyor.” sözlerini kaydetti.
Silah Kontrol Derneği, nükleer testleri sona erdirmek, nükleer silahların yayılmasını önlemek, nükleer malzemeleri güvence altına almak, silahlanma yarışını yavaşlatmak ve ölümcül nükleer cephanelikleri azaltmak için çabalarda bulunuyor.
Kaynak:AA