Pazartesi, Kasım 25, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

İran ABD’yi Uyardı

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani Tahran ile dünya güçleri arasındaki 2015 nükleer anlaşmasını canlandırma müzakerelerinin, ABD Başkanı Joe Biden-Washington yönetiminin anlaşmadan “tekrar” çekilmeyeceğine dair garanti vermediği takdirde başarısız olacağını söyledi.

Şamhani, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Yetkisiz ABD Başkanı garanti vermeye hazır değil. Mevcut statüko devam ederse müzakerelerin sonucu bellidir.” dedi.

AB diplomatik servisi, İran nükleer anlaşmasını rayına oturtma müzakerelerinin 29 Kasım’da Viyana’da yeniden başlayacağını duyurdu.

Geçen Nisan ayında İran ve altı ülke anlaşmayı canlandırmak için görüşmelere başladı, ancak görüşmeler İran’da Haziran ayında yapılan ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi iktidara getiren cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından askıya alındı.

İran nükleer anlaşması 2015 yılında İran, ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya ve AB tarafından imzalandı.  Anlaşmaya göre Tahran, nükleer faaliyetlerini sivil amaçlarla sınırlandırmayı taahhüt etti ve karşılığında dünya güçleri İran’a karşı ekonomik yaptırımlarını kaldırmayı kabul etti. Bununla birlikte, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve İran’a yeniden yaptırımlar uygulayacak Tahran’ın nükleer anlaşmaya uymayı bırakmasına neden oldu.

AB diplomatik servisi yaptığı açıklamada, İran nükleer anlaşmasını tekrar rayına oturtma müzakerelerinin 29 Kasım’da Viyana’da devam edeceğini duyurdu.

Avrupa Dış Eylem Servisi, İran nükleer anlaşmasının resmi adına atıfta bulunarak yaptığı yazılı açıklamada, “Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) Ortak Komisyonu’nun 29 Kasım’da Viyana’da fiziksel bir formatta toplanacağı” belirtildi.

AB diplomatik servisi genel sekreter yardımcısı Enrique Mora’nın başkanlık edeceği toplantıya Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya’dan temsilciler katılacak.

Açıklamada, “Katılımcılar, ABD’nin JCPOA’ya olası bir dönüşü olasılığı ve anlaşmanın tüm taraflarca tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının nasıl sağlanacağı konusundaki tartışmalara devam edecek.” dedi.

Eylül ortasında Tahran’ın baş müzakerecisi olan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Bagheri Kani, Avrupa Birliği arabulucusu Enrique Mora ile yaptığı telefon görüşmesinde tarihin belirlendiğini söyledi.

AB diplomasisi, iki ülke arasındaki ihtilafın başlangıcından bu yana İran ve ABD’yi yeniden müzakere masasına oturtmak için önemli çabalar sarf etti.

Tahran ile Washington arasındaki müzakerelerin yeniden başlatılmasına ilişkin müzakerelerin son turu Haziran ayında Viyana’da gerçekleşti.

İran nükleer anlaşması 2015 yılında İran, ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya ve AB tarafındanimzalandı.

Anlaşmaya göre Tahran, nükleer faaliyetlerini sivil amaçlarla sınırlandırmayı taahhüt etti ve karşılığında dünya güçleri İran’a karşı ekonomik yaptırımlarını kaldırmayı kabul etti.

Bununla birlikte, Başkan Donald Trump yönetimindeki ABD, 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve İran’a yeniden yaptırımlar uygulayarak Tahran’ın nükleer anlaşmaya uymayı bırakmasına neden oldu.

/Middle East Monitor-İsrailpost

Popüler Yazılar