Salı, Nisan 30, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

ABD büyükelçiliği görevini tamamlayan Erdan, vize muafiyetinden emin

Gilad Erdan, İsrail’in ABD büyükelçisi olarak bir yıldan az bir süre görev yapmasına rağmen, Washington’da, İsrail’de kendisinden önce görev yapmış ünlü diplomatların başarılarından çok daha fazla yankı uyandıran bir iz bırakabilir.

Erdan, selefi Ron Dermer gibi İsrail ile Arap komşuları arasındaki tarihi normalleşme anlaşmalarına aracılık etti ve Abba Eban’ın da yaptığı gibi Erdan da BM ve ABD büyükelçiliği pozisyonlarını elinde tutan bir diplomatın itibarına sahip olabilir.

Ancak geçtiğimiz Cuma günü Oval Ofis’te ABD Başkanı Joe Biden’a kişisel bir savunma yaptıktan sonra Erdan, Washington’un İsrail’i Vize Muafiyet Programına (VWP) dahil etme yolunda olduğu konusunda iyimser. Her yıl ABD’ye daha sorunsuz seyahat etmek isteyen İsraillilerin oranı da artıyor.

Cumhurbaşkanı ile yaptığı bire bir görüşmeyi hatırlatan Erdan, Pazartesi günü New York’taki ofisinde yaptığı röportajda, Başbakan Naftali Bennett’in heyetinin geri kalanı çıkışa doğru ilerlerken Oval Ofis’te kaldığını söyledi.

VWP hakkında “Bu konu hakkında Başkan Biden ile doğrudan konuşmak benim için önemliydi” dedi. Ardışık İsrail hükümetleri Amerikalı meslektaşlarını Yahudi devletinin dahil edilmeye değer olduğuna ikna edemedi.

“Ona iki taraflı destek alacak hamleler arıyorsa, bunun kesinlikle onlardan biri olduğunu söyledim. Bu, ittifakımızın bir tezahürü” diye hatırlatan Erdan, Biden’ın konuşmasına açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Saatler sonra Beyaz Saray bir bildiri yayınladı ve Biden yönetiminin İsrail’le ikili işbirliğini güçlendireceğini söyledi, “İsrail’in VWP’ye dahil edilmesi için birlikte çalışmak da dahil. Liderler, İsrail programın gerekliliklerini ele almaya çalışırken ekiplerini istişareleri geliştirmeye yönlendirdi.”

“İyimserim çünkü neyin eksik olduğunu biliyorum” diyen Erdan, nihai onayın muhtemelen en az dört veya beş ay daha süreceğini, ancak tarafların bir çözüme daha önce hiç olmadığı kadar yakın olduğunu açıkladı.

İsrail, 90 günlük iş veya turizm ziyaretlerine izin veren WVP’ye katılan 40. ülke olursa, Erdan artık ABD’nin büyükelçisi olmayacak.

Uzun zamandır Likud milletvekili, eski başbakan Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Benny Gantz liderliğindeki kısa ömürlü parite hükümetinin pozisyonunda. Yerine Bennett’in adayı, eski IDF tuğgenerali Mike Herzog getirilecek ve kabinenin onayı bekleniyor. Ancak Erdan, BM büyükelçisi olarak ABD’de kalacak.

Erdan, Ocak ayında ABD büyükelçisi olarak görevine başladıktan kısa bir süre sonra konu üzerinde çalışmaya başladı. İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas’a ulaştı ve ofisleri, ABD’ye İsrailli turistler üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak için hangi adımların gerekli olacağını belirlemek için ortak çalışma grupları oluşturdu.

Bu çabalar sayesinde İsrail büyükelçiliği, ABD vizesi için başvuran İsraillilerin reddedilme oranlarının dökümünü ilk kez eline geçirdi.

Erdan, “Reddedilenlerin büyük çoğunluğunun orduyu yeni bitirmiş genç İsrailliler olduğunu öğrendik” dedi.

Elçi, “Talepleri inceleyenler, 22 ya da 23 yaşında, hâlâ akademik diploması olmayan ya da düzgün bir işi olmayan birini görüyor ve yasadışı bir şekilde göç etmeye çalıştıklarını varsayıyor” dedi ve yargıçların bunu yapmadığını da sözlerine ekledi. Bu başvuranların zorunlu askerlik hizmetini yeni bitirdiklerini ve İsrail’e dönmeden önce sadece bir yıl boyunca seyahat edip “kafalarını boşaltmak” istediklerinin farkındalar.

Erdan, iddiasını kanıtlamak için, tüm ülkelerin en düşükleri arasında yer alan Amerikan vizesi almayı başaran İsrailliler arasındaki fazla kalma oranının yüzde 0,5’e işaret etti.

Büyükelçi, üst düzey Biden yönetimi yetkilileriyle yapılan görüşmelerin ardından “yanlış anlaşılmanın” düzeltileceği ve vize reddi oranının mevcut %4,5’in altına düşeceği konusunda iyimserdi. Bir ülkenin ABD muafiyet programına girebilmesi için vize başvuru retlerinin %3’ün altında olması gerekir.

Red oranı düştüğünde, “diğer engeller çözülebilir” diyen Erdan, İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’nda İsrail’in Filistinli Amerikalılara yönelik muamelesini de içerdiğini belirterek, bunun ABD’nin Yahudi devletinin VWP’ye dahil olmasının önünde bir engel olarak tanımladığını belirtti.

ABD merkezli Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, geçen haftaki Bennett-Biden toplantısından sonra bir bildiri yayınlayarak, ABD başkanını İsrail’e “Müslümanlar, Filistinliler de dahil olmak üzere tüm Amerikalılar için karşılıklı seyahat ayrıcalıklarının kesin bir garantisi olmadan” vizelerden muafiyet vermemeye çağırdı ve İsrail’e girerken sıklıkla ciddi giriş kısıtlamaları veya doğrudan seyahat yasaklarıyla karşı karşıya kalan Arap-Amerikalı gezginler.”

Erdan, talepte herhangi bir sorun görmediğini belirterek, Filistin kökenliler de dahil olmak üzere tüm Amerikalıların, “belirli bir kişi hakkında belirli bir olumsuz istihbarat olmadıkça” İsrail’e girmesine izin verilmesi gerektiğinde ısrar etti.

Bir güvenlik yetkilisi The Times of Israel’e ayrıca, Shin Bet güvenlik servisinin benzer şekilde sınırda İsrailli olmayanlara yönelik muamelesini ülkenin ABD Vize Muafiyet Programına dahil edilmesinin önünde “geçilmez bir engel” olarak görmediğini söyledi.

Erdan, ABD’den aylar sonra gelebilecek bir onaydan bahsederken, konuya aşina bir Amerikalı kaynak, iyimser tahminine soğuk su döktü.

Kaynak, “Red oranı yüzde üçün altına düşse bile, yetkililer oranın korunmasını sağlamak için zaman ayırmak isteyebilir” dedi. 

“Yüzde üçün altına düştüğü anda muafiyet verilecek gibi değil.”

Kaynak:İsrailpost

Popüler Yazılar