Salı, Nisan 30, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Pakistan Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın Amerika Ziyareti

Pakistan Ulusal Güvenlik İdaresine göre, ulusal güvenlik danışmanı Muayyid Yusuf’un ABD’li mevkidaşı Jake Sullivan ve diğer Pakistanlı yetkililerle görüştüğü söyleniyor.

 Bu ziyaretin gündeminde ikili ilişkiler, Afganistan’daki durum ve diğer bölgesel ve uluslararası konularla ilgili son gelişmeler yer alıyor.

Pakistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Muayyid Yusuf ve Pakistan Ordusu İstihbarat Teşkilatı başkanı Faiz Hamid bazı ABD siyasi ve askeri yetkilileriyle görüşmek üzere Washington’a yaptığı ziyarette, Afganistan’daki çatışmaların yoğunluğunun artması nedeniyle  Afganistan meselesinin çok önemli olduğunu vurguladı. 

Afganistan’ın çeşitli illerinde son üç ayda Taliban grubun “şehirden şehre” politikası olarak adlandırılan saldırılarının yoğunlaşması ile bu ülkenin hükümeti ve halkı için birçok tehlikeli ortam yaranmıştır. Ülkede devam eden şiddet olaylarının iyice büyümesi ve komşu ülkelere yayılma ve sıçrama korkuları ise bölgedeki yönetimleri de tedirgin etmektedir. 

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’in Eylül 2021’e kadar Amerikan terörist askerlerini Afganistan’dan çekme kararının açıklanmasıyla birlikte, Afgan kaynaklarına göre Taliban grubu, ülkenin çeşitli yerlerindeki saldırılarını kademeli olarak artırdı. Afganistan’daki iki yüz şehir bu grubun kontrolü altında bulunduğu söylenmektedir. 

Afganistan’da son yirmi yıldır ABD önderliğindeki savaşın en büyük kurbanı olarak kendini gösteren Pakistan, Afganistan’dan Pakistan’a şiddetin yayılmasından derin endişe duyuyor.

Özellikle, yakın tarihli bir Birleşmiş Milletler Teşkilatı raporu, Afgan ve Pakistan Talibanı arasında geniş ve güçlü bir bağlantı olduğunu ve Afganistan’daki istikrarsızlık yoğunlaştıkça, ortak sınırdaki güvensizlik nedeniyle aşırılık yanlısı grupların Afganistan ve Pakistan’a geçişlerinin de artacağını göstermektedir.

Taliban’ın Afganistan’daki istikrarsızlığı ve çatışmaları tırmandırdığı ve yoğunlaştırdığı bir sırada, Pakistan’ın ulusal güvenlik danışmanı Muayyid Yusuf Afganistan’daki endişe verici gelişmeleri Beyaz Saray yetkilileriyle görüşmek üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin son üç ay içerisinde Afganistan’dan sorumsuzca çekilmesinin başlaması ve Beyaz Saray’ın Kabil ile imzalanan Stratejik Ortaklık ve Güvenlik Anlaşması kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmemesinin ardından Afganistan’daki şiddeti artırdı. Böylece Afgan milleti, hükümeti ve ordusu yeni baş edilemez sorunlar ile baş başa kaldı. 

Amerika Birleşik Devletleri, Afganistan’daki askeri ve istihbarat politikalarını sürdürmek için Afganistan’dan çekilmeden birkaç ay önce Pakistan’daki birkaç askeri üssü ele geçirmeye çalıştı, ancak Beyaz Saray’ın önerisine üst düzey İslamabad yetkilileri tarafından şiddetle karşı çıkıldı. 

Pakistan hükümetinin Amerika Birleşik Devletlerinin önerisine olumsuz yanıt vermesi iki ülke arasında yeni bir gerilim odağı yarattı ve Pakistan Ulusal Güvenlik Danışmanı’nın Washington ziyaretinin hedeflerinden birinin ikili ilişkilerdeki boşluğu kapatmak olduğu gereksinimini de açıkça gözler önüne serdi.

Pakistan’ın ulusal güvenlik danışmanı Muayyed Yusuf’un Amerika Birleşik Devletlerine ziyaretinin amaçlarından birinin de Afganistan’daki savaşın durdurulmaması halinde, bu ülkede barışın sağlanamaması halinde, Pakistan’ın  güvensizliğin bu ülkeye sıçramaması ve yayılmaması için Amerika’dan askeri ve mali destek alma zeminini hazırlamak olduğu spekülasyonlar arasında yer almaktadır.  

Popüler Yazılar