Salı, Nisan 30, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

EMPERYALİST MANTIK BİLİNMEDEN ORTADOĞU VE DÜNYA KONUŞULMAZ – 1 / Ali Can

Arzu ve isteklerin bünyeye sirayeti ile başlayan ve idrakte sadece doymak bilmeyen egoların eksiksiz hâkimiyeti ve bu bünyenin kendisi dışındaki tüm toplum ve coğrafyalara hukuksuzluk ve cinnet ile aç gözlülük ve zulmün sembolü haline gelen tiranlığın oluşturduğu medeniyetin adıdır emperyalizm.

Bugün dünyada elli iki noktada devam eden savaşların acımasız adıdır emperyalizm.

Kültürel istilaların ve askeri işgallerin ekonomik yağmaların adıdır emperyalizm,

Bir Müslüman için Tağut’un ve şirk’in dolayısıyla her türlü isyanın ve yağmanın adıdır emperyalizm,

Bir sosyaliste göre sömürgeciliğin adıdır emperyalizm.

Emperyal kültürün insanına göre ise ileri demokrasinin adıdır emperyalizm,

Yemeye niyetlendiği coğrafyanın zenginliklerini önce o ülkenin beyinlerine kendi iradesini enjekte edip kültüründen ve tarihinden nefret ettirip eşekleştirdikten sonra; Kazasız ve gürültüsüz yağmayı becerebilen hırsızların adıdır, emperyalizm,

Teknolojiyi ve bilimi en acımasız bir şekilde kullanıp talanı çabuklaştıran şeytani hilenin bin Münafıklığın bir çeşididir emperyalizm,

Gücün ve şiddetin adıdır, Yıkımın ve harabiyet ile mahrumiyetin diğer adıdır emperyalizm.

Küresel dünyanın küresel emperyalizmi felsefi, Ekonomik, siyasal ve sosyolojik olarak idrak edemeyenler, Bu emperyallerin de kapitalist yönetim şeklinin siyasal, sosyal ekonomik kültürel olarak temel taşlarını tanımayanlar sadece bu felsefelerinin Demokratik oyuncağı olmakla kalmazlar belki de onun adına fark etmeden onu kendi inançları ile yoğurarak iştahlara sunarlar.

Her birey emperyalizmin sömürgecilik olduğunu tarif edebilir.

Karşıdan Karanlıkta gelen birine sadece adam deriz ama, bünyeyi tanımadan Anatomisini analiz etmeden, Ruh halini yoklamadan, Beşer mi yoksa insan mı olduğunu görmeden buna adam demek yetmez. Önce adam gibi adam mı,? insan gibi insan mı,? Yoksa hayvan psikolojisine ve ortak ihtiyaçlarına sahip olup olmadığına bakmadan insan demek ne kadar garip ve eksik bir tanımlama ise emperyalizm tanımı da bu yönde bir analize tabi tutulmadan sadece sömürgeciliktir ve sömürgecilik kötüdür demek de eksik bir tanımlamadır.!

“Emperyalizm Nedir.?”ve onun öz evladı olan “Kapitalizm’ Neydi? “piyasadaki oyun ve şekillerini feyzbok’taki sayfamda kısaca tanımlamıştım çok az arkadaş zahmet edip okumuşlar, Bendeniz kırk yıldır bu mantığın merkezi sinir sistemine girmek için okudum, çabaladım hala bu mel’anet mantığın kozmik odasına bir türlü giremedim. Oysa küresel anlamda felsefi alt yapısı olan bu sistem hakkında söz edenler biraz araştırmazlarsa bunun ayak oyunlarına takılıp stratejisini yorumlama imkanları yoktur. Sadece politik kararlar ve lokal olaylar üzerinden gitmeleri yanlış adres ve yanlış analizlerin kurbanı olurlar.

Ülkeleri işgal edip bu işgale itiraz edenleri terörist ilan edip coğrafyalarına sömürge bombaları yağdıran Önce çocuğun ayağını kesip sonra da O’na tam ayaklı güzel oyuncak bebekler satan sistemin adı vahşi kapitalizmdir.

Birilerinin bunun adına ileri ülke, Medeni dünya, Demokrasi, Teokrasi teknokrasi, monarşi, oligarşi, Muz cumhuriyeti veya Hümanizma cenneti tanımlaması sonucu değiştirmeyecektir.

Viyana önlerine kadar sınırları genişleyen koca bir Osmanlı’yı parçalayıp yutan bu şeytani sistemin Felsefesini zahmet edip okumayanlar, Bu sistemin birkaç ayak oyunları ile tanımaları çok zordur.

Bu Lanet felsefeyi okumadan dünya konjonktürünü doğru izah edemezsiniz.

Müslümanlar gündemine alıp bu mel’aneti araştırsın ve Okusunlar, Okusunlar

Nasıl ki onlar düşünce merkezleri kurup sömürge fikirler üretebiliyorsa Müslüman ve anti sömürgeci tüm insanlar da anti sömürge kurumsal fikirler üretmedikçe bunlar dünyayı kendi kölesi görüp, Teknik ve taktikleri ile dünyayı sömürmenin varisi ve murisi olmaya devam edecekler.

Geçen gün Feyzbook’tan “Suriye ve Edes’e düşmanlığımızın makul ve mantıklı bir sebebini bulamadım merak ettiğim bu sorunun cevabını ararken birden Kanlı bıçaklı Esad fotoğraflar mı dersin, on milyon mülteci, bir milyon ölü, Yıkım kan zulüm vs. rakamlarını karşımda görünce şaşırdığımı belirteyim.

Herkes sonuçlara takıldı, Sebep yok ortada, Hani güzel bir söz vardır “Geri zekâlı insanlar şahısları konuşur, Orta zekâlılar Olayları konuşur, Yüksek zekâlılar fikirleri konuşur” Çözümlemesini daha iyi anladım.

İşte yukarıda izahında zorlandığım konu biz şahıs ve olayları konuşmaya meraklıyız sonucunu gördüm. Oysa fikirler davranışların temel hareket noktasıdır.

Hz. Ali(a.s)ne güzel ifade etmiş sistematiği ama biz tersinden okumaya meraklıyız ona yanarım. “Hayallerinize dikkat edin fikirleriniz olur, fikirlerinize dikkat edin davranışınız olur. Davranışınıza dikkat edin alışkanlıklarınız olur, alışkanlıklarınıza dikkat edin, Ahlakınız olur, Ahlakınıza dikkat edin kaderiniz olur.” Ahlak ustalarının kapılarına yazılması gereken Mükemmel bir analiz.

Hayal ve fikirler tüm fiillerimizin santrallidir. İşte bunun için sömürgeciliğin beynini açıp içindekileri okumayı beceremeyenler bütün suçu davranışlarda arar.

Anti sömürge Okulları, Kurumları, Fikir merkezi kurulmalıdır ve bu merkezlerin ürettiklerini halklarla paylaşın ki, sömürgeciler deprenmeden tüm hareketlerini etkisiz hale getirebiliriz.

Tek kelimeyle emperyalist ve sömürgecilerin kafasındaki tilkiliklerin hareketini ve niyetini okumadan fiil ve sonuçlarla uğraşmak asıl suçluyu gizleyecek ve saklayacaktır.

İşte Ortadoğu ve dünya gerçeklerini bu sistematikte aramamız şüphesiz isabetli olacaktır

Bu önsözden sonra Suriye, Libya, Irak, Yemen, Filipinler vs.vs. Dünyanın 52 Noktasında devam eden savaşların ve küresel emperyalizm ve sömürgeciliğin dominant sonuçlarını konuşabiliriz.

Suriye; Konjonktürü doğru tespit etmek için; Siyasal ve stratejik analiz tekniklerini iyi kullanmak lazım gelir.

1- Dış etkenler, (Ekonomik ve Siyasi Dışa bağımlılık ve teslimiyetteki özgürlük vs)

2-İç etkenler,(Eğitim, Etnik ve hukuki yapı,vs)

3-Ekonomik ve sosyal yapı,(Gelir dağılımı hayat standartları, Sosyal sınıflar ve imtiyazlar vs.)

4-Uluslararası stratejik konumu, uluslar arası anlaşmalar ve sözleşmeler vs.

5-Devlet felsefesi,

6-Siyasal yapı.

Bu değerler ve alt bentlerini doğru analiz etmeden bu savaşın ve diğer savaşların esas sebebini ve müsebbibini bulmak mümkün değildir.

Bir ülke iç ve dış müdahalelere maruz kalmışsa bu verilerden yola çıkarak gerçekçi ve doğru sonuçlar çıkarmak için detaylı analizler gereklidir. Aksi halde enformatik ve politik verilerle aptal birer holigan yaparlar ve anlamsız bağırıp çağırmalar sizi gülünç ve komik yapar.

Suriye “nin ve diğer ülkelerin Bu veriler ile her zaman ve zeminde konuşulabilir.

Aksi halde müdahaleye maruz kalan ülkenin savaş şartlarındaki karar, fiil, eylem ve olaylar üzerinden yapılacak tespit ve suçlamalar gerçekçi olmamakla beraber zalim ve acımasız ithamlar barındırır. Haklı ve haksız ile sapla samanı ayıramazsınız ayıkla pirincin beyaz taşlarını bakalım deyimiyle, rahmetten zahmete buyurun.

İkinci Bölümde de Suriye savaşının konjonktürel ve stratejik analizini kısaca yaparız Biiznillah.

Ali Can / 7sabah.com.tr

EMPERYALİST MANTIK BİLİNMEDEN ORTADOĞU VE DÜNYA KONUŞULMAZ – 2 / Ali Can

Popüler Yazılar