Cuma, Mart 29, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Süpergüçlerin “hipersonik silah” yarışı: ABD bu ay deneme yapacak

Askeri analist Podvig “Bence bu tür bir silaha gerçekten ihtiyaç yok” dedi

ABD Hava Kuvvetleri, 5 Mart’ta yaptığı açıklamayla bir ay içinde hipersonik füze test edeceğini duyurdu.

Ülkenin ilk hipersonik silahı olduğu belirtilen AGM-183A adlı füzenin ses hızını yaklaşık 20 kat aşması hedefleniyor.

Havada Fırlatılan Hızlı Tepkili Silah (Air-launched Rapid Response Weapon) diye de bilinen silahın, füze savunma sistemlerinin ateş etmesini imkansız hale getirecek kadar alçak irtifada gitmesi planlanıyor.

Hipersonik füzeler iki aşamadan oluşuyor. İlk etapta bir roket, silahın ses hızını geçmesini sağlıyor. Bu esnada füze, kıtalararası balistik füzelerden (KABF) çok daha düşük irtifada hareket ediyor.

Bunun ardından füzeden, nükleer silahı taşıyan hipersonik planör çıkıyor. Dalgaların üzerindeki bir sörfçü gibi atmosferde sallanarak giden planör, karşı tarafın düşürme girişimlerini epey zorlu hale getiriyor.

Teoride düşük irtifa da hipersonik silahın tespit ve imha edilmesini zorlaştırıyor. Zira bir nesne yere ne kadar yakınsa, ona bakıldığında ağaç ve bina gibi nesneler daha çok görülüyor. Ayrıca çoğu füze savunma sistemi, yüksek irtifada hareket eden KABF’leri engellemek için tasarlanmış durumda.

ABD ordusu hipersonik silahın hızının, “değerli ve zamanın önem arz ettiği hedefleri” yok etmede işe yarayacağını düşünse de uzmanlar aynı görüşte değil. 2018’de Live Science’a konuşan askeri analist Pavel Podvig, bu tür silahların muhtemelen işe yaramayacağını söylemişti:

Bence bu tür bir silaha gerçekten ihtiyaç yok. Hedef vurma kabiliyetini fazla değiştirmiyor.

Podvig’in bu sözleri, KABF’lerin füze savunma sistemlerinden halihazırda çok iyi kaçabilmesine işaret ediyor. Endişeli Bilim İnsanları Birliği’nden fizikçi Laura Grego da dünyanın en gelişmiş füze savunma sistemlerinden birine sahip ABD’nin bile KABF’lere karşı başarısız olduğunu söylemişti.

Popüler Yazılar