Cuma, Mart 29, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Ödüllü bilim muhabirinin çarpıcı iddiası: Dinozorlar Ay’a NASA’dan önce ulaşmış olabilir

Brennan’ın kitabına göre çarpmanın etkisiyle yörüngeye savrulan enkaz ve ‘dinozor parçaları’ uzaya fırlatılan büyük miktarda toprağın içinde karışmış ve sonunda Ay’a kadar gitmiş olabilir

Ay’a ilk ayak basan insan unvanını 1967’de Neil Armstrong almıştı. Ancak tanınmış bir bilim muhabirinin iddiasına göre dinozorlar Dünya’nın uydusuna 66 milyon yıl önce ulaşmış olabilir.

Söz konusu iddia, ödüllü bilim muhabiri ve popüler bilim yazarı Peter Brannen’ın 2017’de yayımlanan The Ends of the World: Volcanic Apocalypses, Lethal Oceans, and Our Quest to Understand Earth’s Past (Dünyanın Sonları: Volkanik Kıyametler, Ölümcül Okyanuslar ve Dünya’nın Geçmişini Anlamaya Yönelik İsteğimiz) adlı kitabında yer alıyor.

Birkaç gün önce spor yazarı Barry Petchesky’nin Twitter’da yeniden gündeme getirdiği kitapta dinozorların yok olmasına sebebiyet veren göktaşının, uzay boşluğuna açılan atmosferde bir delik oluşturduğu ifade ediliyor.

Petchesky, sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide, yine Twitter’da gördüğü bir paylaşım sayesinde kitabı aldığını, çok etkilendiğini söylüyor ve takipçilerine okumalarını tavsiye ediyor.

Sosyal medyada yayılan ve söz konusu kitaptan yapılan alıntılara göre, 66 milyon yıl önce göktaşı çarpmasının etkisiyle savrulan enkaz ve ‘dinozor parçaları’, uzaya fırlatılan büyük miktarda toprağın içinde karışmış ve sonunda Ay’a kadar gitmiş olabilir.

Brannen, Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na düşen göktaşının Everest Dağı’ndan büyük olduğunu ve atmosfere, ateşlenen bir mermiden 20 kat daha hızlı girdiğini yazıyor.

Bu o kadar hızlı ki 747 model bir uçağın seyir irtifasının yerle mesafesini 0,3 saniyede aşabilir.

Kitap ayrıca, Jeofizikçi Mario Rebolledo’nun konuyla ilgili yorumlarını da içeriyor. Rebolledo, “Asteroidin atmosferde yarattığı basınç, Meksika’daki çarpışma kraterini daha göktaşı oraya ulaşmadan kazmaya başladı” ifadelerini kullanıyor.

Ve göktaşı, sıfır noktasına ulaştığında tamamen sağlamdı. O kadar büyüktü ki atmosfer, taş üzerinde bir çizik bile oluşturamamıştı.

Daily Mail’in haberine göre kitaptaki iddiaları destekleyecek bilimsel bir kanıt bulunmuyor. Ancak bilim insanları, mevcut verilere dayanarak, kıyamet sahnelerini andıran çarpışmayı teorik olarak canlandırabiliyor.

Brannen da Ay teorisinin Jeofizikçi Rebolledo tarafından desteklendiğini aktarıyor. Bilim muhabiri, göktaşının kratere çarptığı sahneyi şöyle betimliyor:

Göktaşı Dünya’ya çarptığında, üzerindeki hava bulunması gereken gökyüzünde bir uzay boşluğu deliği vardı. Bunu göktaşı açmıştı. Hava bu deliği aceleyle kapatmadan önce muazzam miktarda toprak Dünya yörüngesine ve ötesine fırlatıldı. Hepsi bir iki saniye içinde oldu.

Ben de Rebolledo’ya ‘Yani Ay’da dinozor kemiği parçaları olabilir mi?’ diye sordum. O da ‘Evet, muhtemelen’ diye cevap verdi.

Popüler Yazılar