Cuma, Mart 29, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

NASA yanılıyor mu: Güneş’in yeni döngüsü en güçlüsü olabilir

Bilim insanları 2020’lerin ortalarına kadar çok sayıda güneş lekesi meydana geleceğini tahmin ediyor

ABD’den bilim insanları, Güneş’in 2019 Aralık’ında girdiği ancak bilim insanlarının 2020 Eylül’ünde tespit edebildiği 25. döngüsünün 210 ila 260 Güneş lekesiyle şimdiye kadar görülen en güçlüsü olabileceğini düşünüyor.

Güneş’in kutupları her 11 yılda yer değiştiriyor. Yani güney kuzeye, kuzey güneye dönüşüyor. Bu değişikliğe neyin sebep olduğu belli değilken uzmanlar, manyetik alan en zayıf olduğu zaman yaşandığını söylüyor.

Science Alert’ün haberine göre, Güneş’in manyetik alanı Güneş lekeleri (güçlü manyetkik alanın geçici bölgeleri), Güneş patlamaları ve taçküre kütle atımı (manyetik alan çizgilerinin kopması ve yeniden bağlanmasıyla üretiliyor) gibi aktiviteleri kontrol ettiği için bu döneme Solar Minimum deniyor.

Daha sonra kutuplar değiştiğinde manyetik alan güçleniyor ve Güneş aktivitesi, bir sonraki kutup değişikliğinde azalmadan önce Solar Maximum yükseliyor.

Kutupların başlangıç pozisyonlarına dönmesi, uzun zaman boyunca tam Güneş döngüsü olarak kabul edildi.

NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi, 2025 Temmuz’unda 115 Güneş lekesinin olacağını ve bu döngünün bir önceki gibi sessiz geçeceğini tahmin ediyor. Zira 24. Güneş döngüsünde de en fazla 114 güneş lekesi olmuştu.

Ancak ABD Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nden Scott McIntosh ve araştırma ekibi bu tahminlere katılmıyor. Ekip, 2014’te yayımladıkları çalışmada 22 yıllık bir Güneş döngüsüne ilişkin gözlemlerini açıklamıştı ve burada McIntosh, ilginç bir durum fark etmişti. 22 yıl süren yol boyunca, Güneş’te koronal parlak noktalar adı verilen aşırı ultraviyole ışık titreşimleri, kutuplardan ekvatora doğru hareket edip ortada buluşuyor.

Bu parlak noktaların orta enlemler boyunca hareketi, Güneş lekesi aktivitesiyle aynı anda meydana geliyor gibi görünüyor.  

McIntosh, bu parlak noktaların, Güneş’in etrafını saran ve kutuplardan ekvatora yaklaşık 11 yılda bir yayılan manyetik alan bantlarıyla bağlantılı olduğuna inanıyor.

Ancak bunlar zıt kutuplara sahip olduğu için ortada buluştuklarında, araştırmacıların “sonlandırıcı” dedikleri olayla birbirlerini yok ediyor. Sonlandırıcı olaylar, Güneş’in manyetik döngüsünün sonuna ve başlangıcına işaret ediyor.

Bantlar her zaman aynı sürede gerçekleşmiyor. Zira bazen orta enlemlere ulaştıkça yavaşlayıp  sonlandırıcı olaylar arasındaki süreleri değiştiriyor.

McIntosh ve ekibi, sonlandırıcı olaylar arasındaki sürenin uzunluğuyla onu takip eden Solar Maximum’un yoğunlu arasında bir korelasyon olduğunu tespit etti. Gökbilimci Bob Leamon şu ifadeleri kullandı:

Sonlandırıcı olayların 270 yıllık gözlem kaydına dönüp baktığınızda, bunlar arasındaki süre ne kadar uzun olursa, sonraki döngünün de o kadar zayıf olduğunu görüyoruz. Tersi bir şekilde sonlandırıcı olaylar arasındaki süre ne kadar kısaysa, bir sonraki Güneş döngüsü o kadar güçlü oluyor.

24. Güneş döngüsü, kendisinden önceki döngüye göre çok daha sessiz geçerken yaklaşık 10 yıl sürdü. Ekip bu verilere dayanarak 2020’lerin ortalarına kadar çok sayıda Güneş lekesi meydana geleceğini düşünüyor.

Çalışma hakemli bilim dergisi Solar Physics’de yayımlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar