Perşembe, Nisan 25, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Kuzey Kore; Biden yönetimi için çözülmez bulmaca

Geçen bir haftada Kuzey Kore, güdümlü taktik füzesi başta olmak üzere bazı füze denemelerinde bulundu. Kuzey Kore, bu füzeleri, tehditler karşısında kendini savunmak ve Güney Kore ve ABD tatbikatlarına tepki için denediğini duyurdu.

Ancak bu arada ABD Başkanı Jeo Biden, Kuzey Kore’nin füze denemelerine gösterdiği tepkide, Pyong Yang’i Güvenlik Konseyi’nin kararını ihlal etmekle suçladı. Acaba Pyong Yang niçin yıllar sonra yeniden füze denemelerine başlamış ve aslında ABD ile Kuzey Kore arasındaki tartışmaların sonunu ne olacak? Kore Yarımadasındaki son gerilimin nedenleri ve bu bölgenin vizyonu hakkında birkaç noktaya değinmek gerek.

Birinci konu şu ki, Kuzey Kore cuma günü yaptığı açıklamada, yeni bir taktik füzesini başarıyla test ettiğini ve doğu açıklarında belirlenen hedefi tam isabetle vurduğunu bildirdi. Aslında, ABD’de Jeo Biden’in iktidara gelmesinden bu yana Kuzey Kore ilk kez füze denemesini gerçekleştirmiş oldu.

İkinci konu ise, Kuzey Kore’nin son denemelerden amacının tehditler ve ABD ve Güney Kore tatbikatları karşısında kendini savunmak olduğunu bildirdi.

Bu arada Kuzey Kore liderinin kız kardeşi  ve ABD ve Güney Kore ile ilgili işler konusunda Pyong Yang’ın sözcülüğünü yapan Kim Yu Jung, geçtiğimiz hafta, ABD’yi Güney Kore ile ortak tatbikatla Kore Yarımadası’nı kargaşaya sürüklemeye çalışmakla suçladı.

Kuzey Kore liderinin kız kardeşi ayrıca, Biden’in 4 yıllık başkanlık dönemini huzur içinde geçirmek için Kore Yarımadası’nı kargaşaya sürüklemekten kaçınması gerektiğini kaydetti.

Diğer konu da, ABD Başkanı Biden’in Kuzey Kore’nin füze denemesine gösterdiği tepkide, Pyong Yang’i Güvenlik Konseyi’nin kararını ihlal etmekle suçlaması ve Kuzey Kore’yi balistik füze denemelerine devam etmesi halinde uygun yanıt vermekle uyarmasıdır.

Biden, Kuzey Kore’nin füze denemesine tepkisinde diğer bir konuya da değinerek, eski Başkan Barak Obama ile 2016 yılında Beyaz Saray’ı terk ederken Kuzey Kore’nin en büyük tehdit ve ABD dış politikasının en önemli konusunu teşkil ettiğine dair görüşlerine katıldığını vurguladı.

Buna ilaveten, Biden, Kuzey Kore ile diplomasi yapmaya hazır olduğunu, ancak bu müzakerelerin gayesinin bu ülkenin nükleer silahlardan arındırılması olması gerektiğini ifade etti.

Ancak, Pyong Yang, perde arkasında Biden yönetimi ile diplomatik temaslardan kaçındığı biliniyor.

Sonuç olarak, ABD ile Kuzey Kore arasında son iki haftadan beri gerilim giderek büyümüştür. ABD ile Güney Kore arasında ortak askeri tatbikatın düzenlenmesi ve ABD dışişleri ve savunma bakanlarının Doğu Asya temasları ve ABD’nin Japonya ve Güney Kore ile ittifakını güçlendirme çabaları ve de Kuzey Kore vatandaşı bir kişinin Malezya tarafından ABD’ye teslim edilmesi, iki taraf arasında gerilimin tırmanmasına yol açmıştır.

Bazı siyaset uzmanlarına göre, ABD mevcut durumda Kuzey kore ile diyalog ve bu ülkeye yönelik yaptırımları ağırlaştırmaya ilişkin planlar üzerine odaklanmıştır. Ancak Kuzey Kore ile her türlü müzakerenin bu ülkeye nükleer ve füze programını tamamlamasına daha fazla fırsat sağlayabileceğinden ABD endişe ediyor.

Popüler Yazılar