Çarşamba, Aralık 18, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Amerikalı Politika Yapıcılarının Suriye’ye Yönelik Yaptırımların Hızla Kaldırılmasına Karşı Çıkması

Amerikan medyasına göre, üst düzey Amerikalı politikacılar, Washington’un Suriye’ye yönelik yaptırımlarını hızla kaldırma ve Suriye’ye karşı politikasını değiştirme konusundaki adımlarına karşı çıkıyorlar.

Sky News’e göre, Cumhuriyetçi ve Demokrat Partilerden Senatörler, bu tür önlemleri incelemenin henüz erken olduğunu belirterek, Washington’un Suriye’ye karşı politikasını yakın bir gelecekte değiştirmesinin pek olası olmadığını ifade ettiler.

Cumhuriyetçi Parti’nin Dış İlişkiler Komitesi’nin kıdemli üyesi Senatör Jim Risch, “Hepimiz gerçekten çok mutluyuz, çünkü Beşar Esad gitti” dedi. Risch, “Biz uzun bir süredir Esad’ın görevden alınması için çalışıyorduk ve bu iş tamamlandı. Sorun şu ki, bundan sonra ne olacak?” şeklinde devam etti.

Risch, geçen hafta Suriye’nin tamamını kontrol altına alan HTŞ(Heyet Tahrir el-Şam) gibi eski El-Kaide bağlantılı grupların, Amerika ve birçok ülke tarafından terörist örgüt olarak tanındığını belirtti ve bu nedenle gelişmeleri sabırla beklemek gerektiğini söyledi. “Bu nedenle kesinlikle çok sabırlı olmamız gerekiyor, neler olacağını görmek için” dedi.

Risch, 2024 yılına kadar görevde kalacak olan Dış İlişkiler Komitesi’nin başkanlığını, Ocak ayında Cumhuriyetçilerin Senato kontrolünü ele almasıyla devralacak.

Donald Trump, 20 Ocak’ta göreve başlamadan önce yaptığı açıklamalarda, Amerika’nın Suriye’deki çatışmalara müdahil olmaması gerektiğini söyledi.

Yaptırımların kaldırılmasını savunanlar, muafiyetler ve izinlerin, Suriye’deki ekonomik kalkınma ve yabancı yatırımları teşvik edebileceğini, böylece yeni hükümete yeniden inşa ve devlet kurumlarını kurma için gerekli bütçeyi sağlayabileceğini savunuyorlar.

İRNA’ya göre, 2019 yılının Aralık ayında Donald Trump, 738 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı. Bu bütçenin bir kısmı, Beşar Esad ve müttefiklerine yönelik yaptırımların arttırılmasını içeren yasalar içeriyordu.

“Caesar Yasası” da bu yeni yasaların bir parçasıydı. Bu yasa, 6 yıl sonra 28 Haziran 2020’de yürürlüğe girdi ve 2024 yılına kadar geçerli olacak. Donald Trump tarafından imzalanan bu yasa, Suriye’ye karşı bir Amerikan komplosu olarak kabul edilmekte ve terörist grupları desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu yasanın hedefi, Suriye hükümetinin mali, ekonomik ve siyasi olarak izolasyonunu arttırmak ve aynı zamanda müttefiklerine yaptırım uygulamaktır. Yasa, Şam’ın BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına dayalı olarak Suriye krizine siyasi bir çözüm bulmaya zorlanmasını amaçlamaktadır.

Caesar Yasası, Suriye hükümetine doğrudan veya dolaylı olarak mali veya askeri yardım yapan ya da petrol, doğalgaz, askeri uçaklar, inşaat ve mühendislik alanlarında faaliyet gösteren devletleri, grupları, şirketleri ve kişileri hedef alır.

Popüler Yazılar