Pentagon, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amerika’nın 11 Yemenli tutukluyu Guantanamo’daki ABD askeri hapishanesinden serbest bıraktığını ve onları Umman’a gönderdiğini duyurdu.
Washington Post’un haberine göre, bu adım, bu kişilerin suçlamasız olarak iki dekadan fazla bir süredir tutuklu olmalarının son bulmasını sağlıyor ve Guantanamo’daki tutuklu sayısını 15’e indiriyor.
Yıllar boyunca, bu hapishane Küba’nın güneydoğusunda yaklaşık 780 kişiyi barındırdı, bunların hepsi 11 Eylül’den sonra, terörizmle mücadele savaşının bir parçası olarak tutuklanan bireylerdi.
Pazartesi günkü duyuru, Başkan Joe Biden’ın görev süresinin son haftalarında Guantanamo’daki tutuklu sayısını azaltmaya yönelik çabalarının bir parçasıydı.
Bu gizli merkez, dünyadaki birçok ülke için Amerika’nın adalet ihlali olarak bir sembol haline geldi ve Washington’da hala bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, hapishanenin kalıcı olarak kapatılıp kapatılmaması gerektiği konusunda fikir ayrılığına düşüyor.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump, daha önce Guantanamo’ya daha fazla tutuklu gönderilmesi gerektiğini söylemişti.
Trump tarafından Savunma Bakanı olarak atanan Pete Hegseth, 2004 yılında ABD ordusunda görev yaparken Guantanamo’da bulunmuştu. O dönemde yüzlerce tutuklu bu hapishanede tutuluyordu.
Hegseth, Guantanamo’nun en büyük eleştirilerinden birinin, tutukluların çok fazla hak ve destekten yararlanmaları olduğunu belirtmişti.
Geçen ay Biden yönetimi, Güneydoğu Asya’da terörist bir komploya karıştıklarını kabul eden iki Malezyalı da dahil olmak üzere dört erkeği, ayrıca hiçbir suçlamayla karşılaşmayan bir Tunuslu ve bir Kenyalıyı, ülkelerine geri göndererek cezalarını orada çekmelerini sağladı.
New York Times, ABD’nin ayrıca terörizmle işbirliği yaptığı itirafında bulunan ağır engelli bir Iraklı tutukluyu da geri göndermeyi planladığını bildirdi.
İrna’nın haberine göre, ABD’nin Guantanamo hapishanesinin kuruluşunun üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen ve insan hakları ihlalleriyle ilgili kaygı verici raporlar bulunmasına rağmen, ABD, hapishaneyi kapatmayı reddetmiştir.
ABD, Guantanamo hapishanesini 11 Ocak 2002’de, 11 Eylül 2001 saldırılarından dört ay sonra Küba’nın Guantanamo Körfezi’nde kurmuş ve 48 farklı ülkeden 780 kişiyi burada tutmuştur.
En fazla tutuklu barındıran ülkeler ise Afganistan (219), Suudi Arabistan (134), Yemen (115), Pakistan (72) ve Cezayir (23) olarak sıralanmıştır.
Bazı Amerikan başkanlarının Guantanamo’nun kapatılmasını savunmalarına rağmen, bu korkunç hapishane George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump ve Joe Biden dönemlerinde açık kalmıştır; iki Cumhuriyetçi ve iki Demokrat başkan döneminde.
Bu nedenle, bir parti insan hakları konusunda diğerinden daha iyi bir yaklaşım sergilediği söylenemez, çünkü Guantanamo’daki tutuklulara ve işkencelere duyarsız kalmak, açık bir insan hakları ihlali örneğidir.
Böyle insanlık dışı bir yaklaşım ile, tutuklular bu “bilinmeyen” yerde yıllardır mahkemesiz ve belirsiz bir şekilde tutulmakta ve ne olacaklarını bilmemektedirler.