Perşembe, Nisan 25, 2024

Son Haberler

İlgili Yazılar

Erdoğan: S-400 konusu bizim için kapanmıştır, ABD ile F-16’lara ilişkin olumlu süreç devam ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Brüksel’de katıldığı olağanüstü NATO Liderler Zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, ABD basınında yer alan, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndermesine ilişkin önerileri değerlendirdiği yönündeki haberlerle ilgili olarak, “S-400 konusunda nasıl en başta ‘Bizim için bu iş kapanmıştır’ dediysek, bugün de biz aynı noktadayız. Bu konu bizim için kapanmıştır” dedi.

“Bunlar savunma noktasında bizim kendi malımızdır” diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Wall Street Journal’ın yazdığına karşı İletişim Başkanı’mız gerekli cevabı bütün hassasiyetiyle zaten vermiştir. O cevap onlara yeter de artar bile”.

Daha fazlasına da bu konuda gerek yok. Çünkü bunların bütün işi ortalığı karıştırmak. ‘Buradan acaba Türkiye’ye nasıl bir darbe vururuz da onu sıkıntıya sokarız’ böyle bir gayretin içindeler. Anında müdahale ederiz, sonuç alamazlar.”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Amerikan The Wall Street Journal gazetesinde 18 Mart’ta yayımlanan ve Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesini öneren makaleye dün, “Bu fikir hiçbir şekilde gerçekçi değil” diyerek yanıt vermişti.

“Biden bana ‘Konunun takipçisi olacağım’ dedi”

Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada ayrıca, ABD ile yeni F-16 savaş uçakları ve F-16 modernizasyon kitleri konusunda olumlu sürecin devam ettiğini söyledi.

Erdoğan, bu konuyla ilgili görüşmeleri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın muhataplarıyla yürüttüğünü belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın kendisine “Ben kongreye bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımımı sunacağım ve konunun da takipçisi olacağım” dediğini söyleyen Erdoğan, “Temenni ederim ki bu istikamette eğer netice devam ederse, noktalanırsa o zaman biz yeni alacağımız F-16’lar ve eldekilerin modernizasyonunu süratle bitirme fırsatını bulacağız” ifadesini kullandı.

‘Ukrayna ve Rusya arasında müzakere edilen altı başlık var’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası savaşın son bulması için garantörlük ve arabuluculuk görevi üstlenip üstlenmemesiyle ilgili soruya cevaben “Savaşı sonlandırmak için başından itibaren büyük gayretler ortaya koyduk” dedi, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki toplantısını ve Türkiye Dışişleri Bakanı’nın Moskova ve Lviv ziyaretlerini hatırlattı.

“Burada Rusya ile Ukrayna arasında müzakere edilen 6 başlık var. Özellikle 4 başlık üzerinde bir mutabakat varmış gibi bir durum söz konusu. Bunlardan bir tanesi özellikle bu NATO meselesiyle ilgili. Bir diğer konu, özellikle Rusya’nın resmi dil olarak kabul edilmesi meselesi” diyen Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin bunları kabul ettiğini ifade etti.

Erdoğan silahsızlanma konusunda da Ukrayna’nın belli tavizleri verebileceğini ifade ettiğini, kolektif güvenlik konusunda da Ukrayna’nın olumlu bir yaklaşım ortaya koyduğunu belirtti.

“Ama tabii Ukrayna, Kırım ve Donbas konularında bu kadar rahat değil” sözleriyle müzakerelerin kesildiği noktayı belirten Erdoğan, “Kaldı ki Rusya 2014’te Kırım’ı işgal ettiği zaman, biz çok açık, net bu işgale karşı çıkmıştık ve o günden sonra da Putin ile yaptığım her görüşmede bu işgale karşı çıktığımızı hep söylemiştim. Ama o zaman Batı bu işgale bugün olduğu gibi çok açık, net bir tavır koymamıştı. Bu tavrı koymadıkları için işte bugün başımıza bunlar geldi” dedi.

NATO Zirvesi’nde Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve İtalya Başbakanı Mario Draghi ile ikili görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan, “Türkiye-Fransa-İtalya olarak üçlü attığımız adımları yeniden hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürmeyi karar altına aldık” dedi.

“STAMP-T füzesini mi kastediyorsunuz?” sorusuna, “Evet, Eurosam. O konuyu Macron ile görüştüğümüz gibi Draghi ile de görüştük” şeklinde cevap verdi.

Erdoğan, Türkiye’ye ziyarete gelen liderlerle ilgili soruya ise ağırlıklı olarak Rusya-Ukrayna’nın konuşulduğunu ancak ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların da masaya yatırıldığını ifade etti.

Erdoğan, “Polonya Cumhurbaşkanı Duda da burada hakikaten takdire şayan birisi. Polonya bölgede 2 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yapıyor. Örneğin bugün, Biden Polonya’ya gidiyor. Tabii Ukrayna bir NATO ülkesi değil ama Polonya aynı zamanda bir NATO ülkesi. Polonya’nın bizimle olan diyalogları da ileri derecede.

“Diğer yandan Yunanistan’ın ziyaretinde tabii ki Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki malum sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik ne gibi adımlar atabileceğimizi görüşme imkanımız oldu.

“En önemli ziyaretlerden bir tanesi de İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ziyaretiydi. Bu süreçte İsrail Başbakanı Benet’in de gelme durumu söz konusu. Onun da gelişiyle birlikte Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir süreci başlatma durumumuz olabilir. Bunun Filistin meselesine de olumlu yansımaları olacağına inanıyoruz. Burada tabii daha çok Doğu Akdeniz ile ilgili birlikte neler yapabiliriz konusu var” dedi.

Popüler Yazılar