ABD’nin ekonomik faaliyetlerini durduran yıllara göre hesaplanmış üç aylık düşüş, Coronavirüs karantinalarından kaynaklanmaktadır.
Koronavirüs pandemisi nedeniyle tüketici harcamalarındaki keskin daralma, ekonomiyi uçuruma iten ana itici güç olmuştur.
ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte uçurumdan düştüğünü biliyorduk. Perşembe günü, bu dalışın ne kadar sert olduğunu öğrendik.
Ekonomik Analiz Bürosu, ABD ekonomisinin Nisan ayından Haziran ayına kadar yıllık bazda yüzde 32,9 gibi şaşırtıcı bir düşüş kaydettiğini raporladı.
Bu yılın ilk çeyreğinde; ABD’nin Şubat ayında resmen resesyona girdi ve ekonomi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 küçüldü.
Tüketici harcamalarındaki keskin daralma, ekonomiyi ikinci çeyrek uçurumuna iten temel itici güç olmuştur. Salgından önce, tüketici harcamaları ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisini çekti.
Devlet ve yerel yönetim harcamalarının yanı sıra ihracat, stoklar, iş ve konut yatırımlarındaki düşüş de tarihsel zayıflığa katkıda bulundu.
On milyonlarca Amerikalı işini kaybetti. Kurultay, virüs yardım harcamalarına yaklaşık 3 trilyon dolar harcarken, ABD merkez bankası, işletmelere ve evlere kredi akışını sürdürmek için trilyonlarca dolar değerinde destek verdi
Ekonomi, Mayıs ve Haziran aylarında karantina kısıtlamalarının hafifletilmesiyle bir miktar rahatlamasına rağmen, bazı ABD eyaletlerindeki enfeksiyonların artması yetkililerin duraklamasına ve bazı durumların tersine dönmesine neden oldu.
Çalışma İstatistikleri Bürosu, 25 Temmuz’da sona eren haftada 1.434 milyon Amerikalı’nın devlet işsizlik ödeneği için başvurduğunu bildirdi ve işgücü piyasasının Mart ayında dibe vurmasından bu yana haftalık işsizlik sigortası taleplerinde ikinci kez artış olduğunu belirtti.
Yaklaşık 30 milyon Amerikalı, devlet ve federal programlardan işsizlik parası alıyor ancak gelirleri önemli ölçüde düşecek. 600 dolarlık haftalık işsizlik ödemesi, geçen hafta sona erdi. Kurultaydaki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar bu konuda henüz anlaşamadılar.
Demokratlar, haftalık 600 dolarlık ödemenin, önümüzdeki yılın Ocak ayına kadar uzatılmasını istiyorlar. Cumhuriyetçiler ise, Eylül ayına kadar haftada 200 dolara düştüğünü görmek istiyorlar.
ABD merkez bankası Başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, işsizlikteki artışın “özellikle düşük ücretli işçiler, kadınlar ve Afrikalı Amerikalılar ve İspanyollar için şiddetli” olduğunu belirtti.
KAYNAK: AL JAZEERA NEWS